Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΗΣ


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΛΑΤΑ
Διαθέσιμο στο κοινό το αρχείο Χατζηαγγελή
14-10-2010

Το σπάνιο προσωπικό του αρχείο του Βαγγέλη Χατζηαγγελή αλλά και η βιβλιοθήκη του με 2130 διαφορετικά θέματα, είναι διαθέσιμα πλέον στο κοινό στο κτήριο του 'Πνευματικού Ιδρύματος Γαλατά'.
Χθες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τον Δήμο Νέας Κυδωνίας παρουσία αρκετού κόσμου, που θέλησε να επαναφέρει στη μνήμη του σπάνιες στιγμές ενός ξεχωριστού ανθρώπου γνωστού για την αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητα και το ήθος.
Εκ μέρους της Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Ν. Κυδωνίας, η κα Δήμητρα Γραμβουσάκη, αφού αναφέρθηκε στον τρόπο που η βιβλιοθήκη μετά από απαίτηση του Βαγγέλη Χατζηαγγελή ήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ν. Κυδωνίας, υπογράμμισε τη σημασία για την τοπική ιστορία. 'Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν μια καταγραφή των βιβλίων και του προσωπικού αρχείου του κληροδοτήματος του Βαγγέλη Χατζηαγγελή στον Δήμο Νέας Κυδωνίας, που είχε προσφερθεί από το 1996. Προσωπικά έμαθα για το υλικό αυτό μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, όταν μας ενημέρωσε η αδελφή του', ανάφερε η κα Γραμβουσάκη, επισημαίνοντας τη συμβολή του έκτακτου προσωπικού του Δήμου στην οργάνωση και αξιοποίηση της βιβλιοθήκης.
Στο πλαίσιο του 'Καλλικράτη' και της δημιουργίας ενός Δήμου, η κα Γραμβουσάκη τόνισε πως έχει μιλήσει με την προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ώστε τόσο το προσωπικό αρχείο όσο και η βιβλιοθήκη Χατζηαγγελή να διασυνδεθούν με ανάλογες δραστηριότητες του Δήμου Χανίων.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Βασίλης Χαρωνίτης, ο οποίος αφού εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσίαση της βιβλιοθήκης και του προσωπικού αρχείου του Βαγγέλη Χατζηαγγελή, τόνισε πως 'είναι ένας πραγματικά πλούτος για τον Γαλατά και για την τοπική κοινωνία. Πρέπει αυτό το υλικό να αξιοποιηθεί από τον νέο 'Καλλικρατικό' Δήμο καθώς έχει πολύ μεγάλη σημασία η διατήρηση και η μελέτη του. 'Ο κ. Χαρωνίτης αναφέρθηκε στην ομιλία και στον παραμερισμό του βιβλίου στη σύγχρονη εποχή και στην ανάγκη διατήρησης και στήριξής του.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ν. Κυδωνίας, Μανώλης Σταματάκης τονίζοντας τις προσπάθειες του Δήμου προκειμένου να αξιοποιήσει το κληροδότημα του Βαγγέλη Χατζηαγγελή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου