Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΣΑΚΑΚΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ



ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΠΑΣΑΚΑΚΙ
Απογοήτευση
15-10-2010

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

'Απογοήτευση'. Δεν πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή αλλά για μια απλή καταγραφή της πραγματικότητας κάνοντας μια περιήγηση στο Πασακάκι, τη συνοικία του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου. Κάτοικοι που μας μιλάνε επώνυμα αλλά και πολλοί άλλοι που ανοίγουν κουβέντα μαζί μας, χωρίς την παρουσία του δημοσιογραφικού μαγνητοφώνου, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την οικονομική κατάσταση, ανήσυχοι για τον 'Καλλικράτη' και τον μεγάλο Δήμο αλλά και προβληματισμένοι για την εικόνα των περιαστικών συνοικιών των Χανίων.

'Η ανεργία έχει κτυπήσει κόκκινο'
Συνοικία που συνδυάζει τα σπίτια, τα καταστήματα και τις μικρές βιοτεχνίες, το Πασακάκι, είναι άλλο ένα δείγμα του ανύπαρκτου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που έχει καθηλώσει πολλές περιοχές των Χανίων. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι η ανεργία έχει κτυπήσει "κόκκινο".
'Στην περιοχή μας πολλοί κάτοικοι δεν έχουν δουλειά', μας εξηγεί ο κ. Νικήτας. Οικοδόμος, τον συναντάμε σε ένα καφενείο της περιοχής. Ορεξη για πολλή κουβέντα δεν έχει και πώς θα μπορούσε άλλωστε... 'Η κατάσταση είναι δραματική, δεν υπάρχει εργασία για μάς σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Ο τομέας των κατασκευών έχει "καθίσει" τελείως. Εδώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι άνεργη. Να πω 80% δεν είναι υπερβολικό', αναφέρει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σήφης Μπρεδολόγος, αν και συνταξιούχος, επισημαίνει πως τα προβλήματα των κατοίκων της κοινωνίας έχουν να κάνουν με τα οικονομικά. 'Προσωπικά έχω στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια και τα δύο κόμματα που κυβερνούν και έχω απογοητευτεί. Μας έφαγαν τα λεφτά του κράτους, τα κατέκλεψαν και πιάνουν τον καθένα κακομοίρη που μπήκε παράνομα στη λαϊκή και από τους μεγάλους δεν πιάνουν ποτέ', σημειώνει εκφράζοντας την οργή του για όσα βλέπει καθημερινά. Και για την κα Ελευθερία η ανεργία "πνίγει" τους νέους της περιοχής. 'Ο γιος μου δεν βρίσκει δουλειά και δεν είναι μόνος. Είναι πάρα πολλά τα παιδιά που δεν έχουν εργασία', εξηγεί απογοητευμένη.
Αλλοι κάτοικοι που δεν θέλουν να μας δώσουν όνομα και στοιχεία μας μιλάνε για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην περιοχή, που είναι αυξημένο. Οπου ανεργία και υποαπασχόληση, τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος...

'Θα φτιάξουν το κέντρο, θα εγκαταλείψουν την περιφέρεια'
Αλλοι κάτοικοι εμφανίζονται ανήσυχοι για το μέλλον της περιοχής τους καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι ο ενιαίος Δήμος Χανίων θα δώσει έμφαση στη βιτρίνα της πόλης και θα εγκαταλείψει της λαϊκές συνοικίες. Ανησυχία, που πολλές φορές βλέπουμε να έχει βάση. 'Πιθανό είναι ότι στον νέο μεγάλο Δήμο ο δήμαρχος θα φτιάξει το κέντρο και την περιφέρεια θα την εγκαταλείψει, ότι το κέντρο θα το κάνει "κούκλα" και εμάς θα μας αφήσει εδώ στο τέλμα. Δεν περιμένω να αλλάξει τίποτα', πιστεύει ο κ. Κώστας Κατράκης, ένας από τους κατοίκους της περιοχής.
'Η γειτονιά μας είναι πολύ ξεχασμένη, τώρα που μπήκε και στον Δήμο Χανίων, είμαι απαισιόδοξος. Δεν ξέρω τι θα απογίνουμε', εκφράζει τον φόβο του ο κ. Βαγγέλης Σπανουδάκης. Οταν ο σημερινός Δήμος, που είναι πιο κοντά στον πολίτη δεν μπορεί να φτιάξει πεζοδρόμια και δρόμους, θα το κάνει ο αυριανός μεγάλος Δήμος;', αναρωτιέται ο ηλικιωμένος.
'Εχουμε χορτάσει υποσχέσεις στη συνοικία μας. Μόνο υποσχέσεις από όλους. Τώρα που όλοι τρέχουν για το δημαρχιλίκι έρχονται και μας τάζουν τα πάντα', αναφέρει ο κ. Κώστας που και αυτός είναι προβληματισμένος για το αύριο.

'Δεν έχουμε στοιχειώδεις υποδομές'
Γυρίζουμε με τα πόδια την περιοχή. Από την πλατεία μέχρι τη διασταύρωση με το Νοσοκομείο και το Βαμβακόπουλο, ανατολικά του Σχολείου, βόρεια προς τα Χανιά. Τα πεζοδρόμια είναι πολυτέλεια, οι ελεύθεροι χώρο ελάχιστοι, όπως επίσης και οι κοινόχρηστοι. Τυπικό παράδειγμα ελληνικής γειτονιάς σε μη τουριστική και αναπτυσσόμενη περιοχή. Τα περισσότερα αφημένα στην τύχη τους και στην... ιδιωτική πρωτοβουλία, που φροντίζει πάντα για την πάρτη της. 'Η καθαριότητα δεν είναι αυτή που θα ’πρεπε χωρίς να ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος', λέει ο κ. Γιάννης Ζουλάκης, επαγγελματίας της περιοχής. Ο ίδιος παρατηρεί την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων. 'Βλέπετε εδώ τον δρόμο. Είναι στενός, μπορούμε να τον φαρδύνουμε; Ναι, αλλά τίποτα', τονίζει ο κ. Θρασύβουλος Καστρινάκης, κάτοικος της περιοχής δείχνοντάς μας ένα δρόμο κοντά στο Σχολείο. Παράλληλα μας εξηγεί ότι γενικά το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση. 'Υπάρχει θέμα και με την αποχέτευση. Είναι πρόβλημα στην περιοχή μας, μυρίζει όλο τον χρόνο. Με τον δήμαρχο που έχουμε τώρα κάπως προχώρησε η κατάσταση σε πολλά πράγματα', είναι το σχόλιο του Κώστα.
Την απουσία συγκοινωνίας με το Νοσοκομείο Χανίων καυτηριάζει η κα Αντωνία... 'Η περιοχή μας θα ’πρεπε να συνδέεται συγκοινωνιακά με το Νοσοκομείο. Θέλω να πάω στο Νοσοκομείο και αναγκάζομαι να πάρω ταξί', σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως 'όταν ο άντρας μου έχει σύνταξη 418 ευρώ και 230 ευρώ ΕΚΑΣ δεν μπορώ να δίνω 7 - 8 ευρώ στο ταξί', καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου