Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αλληλεπίδραση τυπογραφίας-σύγχρονης τέχνης


H αλληλεπίδραση και η σύνδεση ανάμεσα στην τυπογραφία και τη σύγχρονη τέχνη αναδείχθηκαν στα πλαίσια της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκαν από κοινοόυ από το "Ελαιουργείον- Εργοστάσιο Τέχνης" και οτ Μουσείο Τυπογραφείας των Χανιώτικων Νέων". Στόχος της εκδήωσλης ήταν η καλύτερη κατανόηση των αμφίδρομων σχέσεων του ανθρώπου, της μηχανής, της τέχνης και της τενχολογίας μέσα από την γνωριμία με την τέχνη της τυπογραφίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ξενάγηση στο μουσείο τυπογραφίας από τον παλιό τυπογράφος κ. Γιώργο Μαρουλοσηφάκη και την υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Έλια Κουμή. Η διαδρομή της τυπογραφίας από το χθές μέχρι το σήμερα ξεδιπλώθηκε στα μάτια των επισκεπτών που μπόρεσαν να δουν την βασική εξέλιξη της τέχνης μέσα από την πάροδο των αιώνων.
Στη συνέχεια ξεκίνησε το κυρίο μέρος της εκδήλωσης μια σειρά από διαλέξεις τρεις καλλιτέχνες που παρουσίασαν έργα τους στην έκθεση "Τέχνη και Τεχνολογία- άνθρωπος και μηχανή" στο "Ελαιουργείον" αναφέρθηκαν στα έργα τους. Ο καλλιτεχνκός επιμελητής του "Ελαιουργείου" κ. Ιωάννης Αρχοντάκης, προλόγησε τις τρεις ομιλήτριες κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο έργο τους και στην γενικότερη παρουσία τους. Η Σοφία Βλαζάκη δύο έργα της οποίας παρουσιάσθηκαν στην έκθεση του "Ελαιουργείου" αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση του χαρτιού και του κάρβουνου για τις δημιουργίες της, τους βαθύτερους συμβολισμούς της πρέσσας και των φιγούρων που την περιτρυγιρίζουν,
"Η τέχνη έχει το δικό της λεξιλόγιο προκειμένου να σχολιάσει θέματα της εποχής. Η προστασία του κλίματος βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκοσμου ενδιαφέροντος. Για αρκετούς πολίτες το περιβάλλον και η προστασία έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την συνεχή ανάπτυη της οικονομίας σε βάρος του" ανάφερε η κ. Κωνσταντίνα Μπολιεράκη η οποία και μίλησε για το έργο της που αποτελεί μια σύνθεση με οικολογική αντίληψη.
"Τώρα που η μηχανή κυριαρχεί η τέχνη βοηθάει τον άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει τα όρια του" ανάφερε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας το σκεπτικό της δημιουργίας του έργου της, τους συμβολισμούς αλλά και την βαθύτερη ουσία του που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.
Σητ συνέχεια η σκηνοθέτης κ. Βουβούλα Σκούρα, μίλησε για την ταινία της μικρού μήκους "Φωτόγραμμα 2: Οι δρόμοι του χαρτιού" που αποτελεί στην ουσία ένα εικαστικό ταξίδι σε ένα εγκαταλελειμένο εργοστάσιο χαρτιού της Πάτρας. "Ουσιαστικά η ταινεία είναι μια περιγραφή μέσα από μια ροή εικόνων ανόμοια φωτογραφιμένων. Οι εικόνες είναι μικρά και μεγάλα στοιχεία του εργοστασίου που συνθέτουν ανύπαρκτες, φαντασιακές υπερεμεθυμένες τυπογραφικές μηχανές" ανάφερε η σκηνοθέτης τονίζοντας τη σημασία του ποιητικού λόγου που συνοδεύει την ταινία.
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας, συζήτηση και κέρασμα από τους διοργανωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου