Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΔΡΟΙ


ΤΟΠΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Δράσεις προστασίας
22-10-2010

Στη φάση της υλοποίησης δράσεων για την προστασία των οικοτόπων με κέδρους σε τέσσερα σημεία της Κρήτης, βρίσκονται οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Junicoast.
Χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος, στην οποία και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν.
'Έχει τελειώσει η πρώτη φάση των μελετών και μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης δράσεων για την προστασία τους. Συμμετέχουν οι Διευθύνσεις Δασών Χανίων και Λασιθίου, που θα εκτελέσουν τις περισσότερες δράσεις όπως: Οριοθέτηση των οικότοπων, προσπάθειες βελτίωσης της αναγέννησης των κέδρων, μικρές παρεμβάσεις για να σημανθούν μονοπάτια, ώστε οι επισκέπτες να μην πατούν ευαίσθητες περιοχές. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προστασία χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις γιατί μιλάμε για οικοτόπους σπάνιας ομορφιάς', σημείωσε ο δασολόγος του ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Καζάκης.
Οι μεγαλύτερες απειλές για έναν οικότοπο είναι οι ζημιές που προκαλούν οι επισκέπτες, όπως 1) το κόψιμο των κάτω κλαδιών των κέδρων για άναμμα φωτιάς ή για τη δημιουργία ελεύθερου χώρου για κατασκήνωση, 2) η συμπίεση του εδάφους και η καταστροφή των ποωδών ειδών και των αρτίβλαστων του κέδρου και 3) η ρίψη απορριμμάτων, τα οποία όχι μόνο ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά υποβαθμίζουν σημαντικά την αισθητική αξία των πανέμορφων αυτών περιοχών. Επίσης, η ελεύθερη βόσκηση των κατσικιών αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης του οικοτόπου καθώς καταστρέφονται οι νεαροί βλαστοί των κέδρων αλλά κυρίως καταστρέφονται τα νεαρά άτομα που καταφέρνουν να επιβιώσουν. Οι φωτιές που ανάβουν οι κατασκηνωτές αλλά και οι δασικές πυρκαγιές σε γειτονικές περιοχές είναι μια ορατή απειλή για τον οικότοπο καθόσον ο κέδρος δεν είναι πυρόφιλο είδος και δεν αναγεννάται μετά τη φωτιά. Επίσης η κλιματική αλλαγή, έτσι όπως καταγράφεται σήμερα, επιδεινώνει τις δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των κέδρων (αμμώδες έδαφος, μεγάλη περίοδος ξηρασίας, υψηλές θερμοκρασίες) και συμβάλλει στην εξασθένησή τους (ξήρανση βλαστών) και στην εμφάνιση δευτερογενών επιπτώσεων (προσβολές εντόμων, μυκήτων κ.λπ.). Οι επιπτώσεις αυτές, λόγω του ότι οι κέδροι είναι πολύ βραδυαυξείς, γίνονται ορατές αρκετά αργότερα. Η κυριότερη όμως απειλή για τον οικότοπο είναι η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών.
Οι εργασίες της επιτροπής συνεχίζονται σήμερα.

Τα κεδροδάση

Περιοχές στην Κρήτη με έντονη την παρουσία του Κέδρου.
- Γαύδος (Σαρακήνικο, Αγιος Ιωάννης, Λαυρακάς).
- Κεδρόδασος στο Λαφονήσι.
- Φαλάσαρνα σε διάφορα σημεία.
- Νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου