Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ



ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Αναζητείται διέξοδος...
21-10-2010

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας, η συνεχιζόμενη διάβρωση της ακτής αλλά και η παντελής απουσία επιλογών για τους νέους είναι μερικά μόνο από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του Κολυμπαρίου. Στο πλαίσιο του οδοιπορικού που πραγματοποίησαν τα 'Χ.Ν.', κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής μας μίλησαν για τα αδιέξοδα που βιώνουν, την αναπτυξιακή υστέρηση, την έλλειψη υποδομών, αλλά και τα μικροπροβλήματα που διαπιστώνουν καθημερινά, χωρίς δυστυχώς, ούτε γι' αυτά, οι αρμόδιοι να δίνουν λύσεις.

'Να δώσουν διεξόδους στη νεολαία'

Πρέπει να δoθεί βάρος στη νεολαία σημείωσε ο κ.
Αντώνης Θεοδωράκης μιλώντας στα 'Χ.Ν.' τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά δεν έχουν καμία δημιουργική διέξοδο με συνέπεια να περνούν την ώρα τους μόνο στις καφετέριες. 'Στο Κολυμπάρι -αυτή τη στιγμή- για τα παιδιά κανείς δεν έχει κάνει τίποτα. Τα παιδιά μας έχουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά μόνο την καφετέρια. Γι? αυτό πρέπει αυτοί που ανακατεύονται και θέλουν την ψήφο μας, να κοιτάξουν και τα παιδιά. Η μόνη τους δραστηριότητα είναι η καφετέρια. Eνα γήπεδο είχαμε εδώ με το ζόρι, μια ομάδα είχαμε δεν μπορέσαμε να την κρατήσουμε... Θεωρώ ότι τα παιδιά είναι το μέλλον και η συνέχεια. Να πω για τους δρόμους και το νερό; Αυτά τα λένε όλοι. Για εμένα πιστεύω ότι πρέπει να δώσουν βάρος στη νεολαία. Να δώσουν διέξοδο. Λένε τα μηχανάκια κ.ά.. Ε, ναι. Τι να κάνουν; Πού να πάνε; Δεν έχουν τίποτα', μας είπε ο κ. Θεοδωράκης.

'Οι νέοι κάνουν σούζες... ελλείψει επιλογών'

Στην έλλειψη αστυνόμευσης αλλά και τα αδιέξοδα που βιώνουν οι νέοι λόγω της απουσίας επιλογών αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Μπερτάκης. 'Υπάρχει πρόβλημα με την αστυνόμευση. Οι πιτσιρικάδες έχουν ξεφύγει, σούζες και τα συναφή. Η νεολαία δεν έχει κάτι να ασχοληθεί. Υπήρχε η ομάδα η «Σπάθα» και κάτι έκανε, κάτι απορροφούσε. Διέλυσε όμως στην πορεία και τώρα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Η νεολαία λοιπόν δεν έχει διεξόδους. Πιο πολύ ασχολείται με το ίντερνετ και το facebook παρά με κάτι άλλο. Θα μπορούσε να είχε άλλες επιλογές αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι και λείπουν και έργα οδοποιίας', ανέφερε σχετικά ο κ. Μπερτάκης.


'Η διάβρωση «καίει» τους καταστηματάρχες'

Το πρόβλημα της διάβρωσης της παραλίας του Κολυμπαρίου ιεράρχησε ως το σημαντικότερο της περιοχής ο κ. Βασίλης Παπαδάκης ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην παραλία. 'Το νούμερο ένα πρόβλημα, για εμάς τους επαγγελματίες στην παραλία, είναι η διάβρωση που έχει υποστεί η παραλία. Παρόλο που είχαν υποσχεθεί, μπλα, μπλα, μπλα, μείνανε στα χαρτιά και στα λόγια. Για εμένα τα σημαντικότερα είναι το λιμάνι και η παραλία. Αν δεν γίνουν αυτά μην περιμένουμε να αναπτυχθεί το χωριό. Δεύτερον -και σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό- είναι ότι δεν υπάρχει καθαριότητα. Οταν περνάς από τους κάδους πιάνεις τη μύτη σου, γιατί πολύ απλά δεν έχουν πλυθεί ποτέ. Τρίτον, είναι ότι βράδυ παρά βράδυ διοργανώνονται αγώνες ταχύτητας από πιτσιρίκια με μηχανάκια και αυτοκίνητα μέσα στο χωριό και δεν υπάρχει καμία αστυνόμευση. Τέταρτον, μετά τις 11 το βράδυ δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις λόγω της έλλειψης φωτισμού', τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης.


'Το Κολυμπάρι έχει γίνει Σικάγο'

'Σικάγο' χαρακτήρισε το Κολυμπάρι ο κ. Νίκος Κοκολάκης αναφερόμενος στην έξαρση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στην περιοχή, ενώ παράλληλα εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το μέλλον. 'Το Κολυμπάρι έχει διαλύσει. Εγώ έχω ένα ψιλικατζίδικο στο Κάτω Κολυμπάρι, με έχουν κλέψει τρεις φορές και καμία ευθύνη δεν έχει αναλάβει κανείς. Είναι ένα Σικάγο το Κολυμπάρι... Δεν έχει γίνει τίποτα και δεν στέκει τίποτα. Τι έργα έχουν γίνει; Από πίσω από το σπίτι το δικό μου υπάρχει ένας χάντακας τώρα και 20 χρόνια, μια βρωμιά και μια δυσωδία και λέμε ότι ζούμε στο 2010. Τι έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι; Τίποτα και ούτε πρόκειται να κάνουν ποτέ. Ούτε ανάπτυξη υπάρχει ούτε τίποτα. Και τώρα πιστεύω με αυτούς τους ανθρώπους που κατεβαίνουν ότι θα διαλύσουν όλα τα χωριά...', επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκολάκης.


'Οι τουρίστες χάνονται... χωρίς πινακίδες'

Για το πρόβλημα της ανεπαρκούς σήμανσης στους δρόμους, μας μίλησε ο κ. Χαγκίμ Αλκούρτις αλλά και το ζήτημα του φωτισμού στην κεντρική διασταύρωση του Κολυμπαρίου. 'Υπάρχει έλλειψη σήμανσης. Ερχονται οι τουρίστες και δεν ξέρουν πού να πάνε. Εχουν βάλει ταμπέλες για χωριά και δεν έχουν βάλει για το πού είναι η Κίσαμος. Επίσης, δεν υπάρχει φωτισμός στην κεντρική διασταύρωση και είναι απαραίτητος όπως και στα πεζοδρόμια', τόνισε ο κ. Αλκούρτις.


'Η τοπική οικονομία είναι σε κρίση'

Στο θέμα της προστασίας και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων - και κυρίως του ελαιολάδου - προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες που έχουν πλήξει τους κατοίκους της περιοχής, έδωσε έμφαση ο κ. Μιχάλης Κανδαράκης. 'Οπωσδήποτε στο Κολυμπάρι και στην ενδοχώρα του Δήμου υπάρχουν αρκετές ελλείψεις από πλευράς οδοποιίας. Επίσης, δεν ξέρω σε ορισμένα χωριά αν υπάρχει πρόβλημα με την ύδρευση. Ομως ο κόσμος παραπονιέται -και μπορεί αυτό να μην είναι αρμοδιότητα του Δήμου- για το θέμα της προστασίας των προϊόντων και δη του λαδιού το οποίο περνάει μεγάλη κρίση και δεν βλέπουμε φως στο τούνελ. Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι. Παράλληλα, ο τόπος έχει ανάγκη κάποια μικροέργα και υπάρχει ο κίνδυνος με την ευρύτητα του νέου Δήμου να ξεχαστούν και μην αντιμετωπιστούν. Ελπίζουμε βέβαια με τη νέα δομή και με τον 'Καλλικράτη' -όταν περάσουμε τα πρώτα στάδια που θα είναι δύσκολα να εφαρμοστεί να μπούμε σε ένα καλό δρόμο και να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα έστω και μακροπρόθεσμα. Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν -όχι βέβαια στο απότερο μέλλον- αντιμετωπιστούν έστω και μακροπρόθεσμα', είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κανδαράκης.


'Να φτιάξουν τους δρόμους στα χωριά'

Ο κ. Βαρδής Σούλτσε εστίασε στο θέμα της οδοποιίας το οποίο είναι περισσότερο οξυμμένο στα χωριά γύρω από το Κολυμπάρι. 'Εγώ μένω στη Σπηλιά. Ο δρόμος είναι χαλασμένος. Χρειάζεται να στρώσουν τους δρόμους με άσφαλτο', υπογράμμισε για το θέμα ο κ. Σούλτσε.


'Εχουμε να δούμε νερό από τον Ιούνιο!'

Στο έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει γενικότερα η περιοχή -αλλά ακόμα περισσότερο φέτος το καλοκαίρι- έδωσε βάρος ο κ. Σταύρος. 'Νερό έχουμε να δούμε από τον Ιούνιο. Ευτυχώς που έβγαλε λιγάκι τώρα από τη βροχή. Σε ορεινά χωριουδάκια υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με το πόσιμο', μας είπε χαρακτηριστικά.

'Φοβάμαι ότι θα ξεχαστούμε τελείως'

Την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα υποστούν τα χωριά του Κολυμπαρίου από τη συνένωση με άλλους Δήμους στο πλαίσιο του 'Καλλικράτη', εξέφρασε ο κ. Αντώνης Τσιλιμίγκος που κατοικεί στη Σπηλιά. 'Πού πάμε τώρα να μετακινηθούμε; Ο Δήμος μας είχε 14 κοινότητες και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί καμία. Και τώρα θα φύγουμε να πάμε πού; Μοιάζουμε ενός νοικοκύρη που έχει 10 παιδιά ξυπόλητα και φωνάζουν ότι θέλουν παπούτσια και εκείνος τους λέει: «Τι θέλετε, να πάρω ένα ψωμί να φάει μια φέτα ο καθένας σας ή παπούτσια; Αν σας πάρω παπούτσια δεν τρώτε ψωμί». Την ίδια δουλειά πάνε να κάνουν και τώρα με αυτά που ετοιμάζουν. Δεν συμφωνώ με αυτό. Επρεπε να μείνουν οι Δήμοι ή όπως είμασταν παλιά με τις Κοινότητες. Τώρα θα ξεχαστούμε τελείως. Τα χωριά σβήσανε. Εχουν ερημώσει τα πάντα', σημείωσε ο κ. Τσιλιμίγκος.


'Χρειάζονται πινακίδες στους δρόμους'

Στην ανεπαρκή οδική σήμανση αλλά και την απουσία διαγραμμίσεων αναφέρθηκε ο κ. Λευτέρης Κατσανεβάκης μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η περιοχή έχει στερηθεί το νερό. 'Στερηθήκαμε το νερό. Επειτα ο δρόμος. Χρειάζεται μια πινακίδα που να λέει προς τα πού είναι ο εθνικός δρόμος, η Κίσαμος κ.λπ. Κάθε μέρα περνάνε το καλοκαίρι οι τουρίστες και με ρωτάνε από πού θα πάνε στο Καστέλι. Επίσης, χρειάζεται μια διαχωριστική γραμμή. Τέσσερα χρόνια είναι φτιαγμένος ο δρόμος και δεν έχει μια διαχωριστική γραμμή', μας είπε μεταξύ άλλων.


'Το μεγάλο πρόβλημα
είναι το νερό'

Ως σημαντικότερο πρόβλημα αξιολόγησε την έλλειψη νερού στην περιοχή ο κ. Γιώργος Κλειναυτάκης, ενώ έκανε λόγο και για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου. 'Το νερό είναι πρόβλημα. Στα Ροδωπού δεν έχουμε νερό. Αν δεν δουλεύαμε το δίκτυο -γιατί έχουμε γεώτρηση- για να πίνουμε νερό, τι ήθελε να γενούμε; Οι δρόμοι επίσης είναι χάλια, στις Μένιες, τα Λιβάδια κ.ά.', σημείωσε.

'Να βάλουν τέλος στη διάβρωση της ακτής'

Επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην παραλία του Κολυμπαρίου, ο κ. Νεκτάριος Τσεπαπαδάκης υπογραμμίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα για τους επιχειρηματίες της περιοχής είναι η διάβρωση της ακτής. 'Οπως ξέρετε από παλιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Κάθε χρόνο χάνεται η παραλία. Δεν έχει σκύψει κανείς στο πρόβλημα να το προχωρήσει με τη μελέτη που έχουμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και η οποία έχει σταματήσει εκεί. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται έργα ανάπλασης στο χωριό με συνέπεια το χωριό να μένει στάσιμο και να μην υπάρχει ανάπτυξη', ανέφερε μεταξύ άλλων.


'Ξεράθηκαν όλα από τη λειψυδρία'
Για το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας έκανε λόγο και ο κ. Νίκος Μαρκουλάκης υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τις καταστροφικές συνέπειες που είχε φέτος για την αγροτική παραγωγή. 'Η λειψυδρία είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι ελιές, οι πορτοκαλιές ξεραθήκαν όλες. Δεν υπάρχει νερό', μας είπε χαρακτηριστικά.


'Δεν υπάρχει ούτε
μια παιδική χαρά!'

Η κα Λίτσα Τζεράνη υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τους επαγγελματίες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη διάβρωση της ακτής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη χώρων για τα παιδιά. 'Το σημαντικότερο είναι η διάβρωση της παραλίας και η λειψυδρία. Το πρόβλημα της διάβρωσης το αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, που ζουν πάνω στην παραλία και είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή. Επίσης, φέτος το καλοκαίρι το πρόβλημα της λειψυδρίας ήταν πιο έντονο και το καταλάβαμε και στα σπίτια και στην επιχείρησή μας. Σε ό,τι αφορά τους νέους είναι αλήθεια ότι στην περιοχή αυτή δεν μπορούν να ασχοληθούν με κάτι, όπως άλλα παιδιά στην πόλη. Είναι πιο δύσκολα και δεν υπάρχουν και τα κίνητρα. Επίσης, για τα μικρότερα παιδιά δεν υπάρχει ούτε μια παιδική χαρά μέσα στο Κολυμπάρι', ανέφερε η κα Τζεράνη.


'Το νερό πάει
στα ξενοδοχεία'

Ο κ. Δημήτρης Θεοδωράκης από τη Σπηλιά, μιλώντας στα 'Χ.Ν.' αναφέρθηκε αρχικά στις πλημμύρες που σημειώνονται στο χωριό του από τις βροχές αλλά και στο ότι το νερό -όπως υποστήριξε- αντί να καταλήγει τους κατοίκους πάει στα ξενοδοχεία. 'Μένω στη Σπηλιά και κάθε χρόνο που έρχονται τα βρόχινα νερά λασπωνόμαστε. Κάναμε ένα τοιχίο αλλά δεν έγινε τίποτα. Αυτό το πρόβλημα έχω προσωπικά γιατί πλημμυρίζουμε και μαζί με εμάς και οι άλλοι γύρω - γύρω. Επίσης, δεν έχουμε δρόμους. Σε ό,τι αφορά το νερό, αφήνανε λίγο νεράκι εδώ κάτω αλλά τα νερά πάνε στα ξενοδοχεία. Οχι σε εμάς', επεσήμανε σχετικά.


'Χρειάζεται φωτισμός
στα πεζοδρόμια'

Στις πολλές ελλείψεις που υπάρχουν σε στοιχειώδεις υποδομές έδωσε έμφαση ο κ. Γιώργος ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Κολυμπάρι. 'Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό, δεν υπάρχει φωτισμός στα πεζοδρόμια. Οι ξένοι έχουν στην κουλτούρα τους να περπατάνε σε αντίθεση με εμάς. Επίσης, η σήμανση είναι σίγουρα ελλιπής, ενώ δεν υπάρχει στέγαστρο για το ΚΤΕΛ, με συνέπεια οι ξένοι να μην ξέρουν πού είναι η στάση του λεωφορίου και οι Ελληνες να μην μπορούν να προφυλαχθούν. Επιπλέον, τα παιδιά από το σχολείο δεν έχουν πού να σταματήσουν. Δηλαδή τι περιμένουν; Να σκοτωθεί ένα παιδί και μετά να πάρουν μέτρα; Υπάρχει μια ταμπέλα έξω από το σχολείο κι αντί να πάρουν λίγο τσιμέντο, να σκάψουν και να βάλουν την ταμπέλα για τη διάβαση, την έχουν πεταμένη χάμω. Χρειάζεται ακόμα ένας σχολικός τροχονόμος και ο Δήμος να δημιουργήσει κάποιους χώρους για τους νέους που δεν υπάρχουν', σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου