Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΣΟΥΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ



ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Αγωνία για το αύριο
11-10-2010

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Αγωνιούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Σούδας μήπως στον αχανή νέο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων ξεχαστούν και μείνουν στο περιθώριο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά όπως αναφέρουν. Απουσία υποδομών στο λιμάνι, ελλείψεις αναπλάσεων στις γειτονιές, κυκλοφοριακό. Περπατήσαμε στην προβλήτα του λιμανιού, την κεντρική πλατεία, αλλά και τα γραφικά στενά του παλιού οικισμού και της Κάτω Σούδας και μιλήσαμε μαζί τους για τα θέματα αυτά αλλά και τι περιμένουν από τη νέα Δημοτική Αρχή που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
'Χρειάζονται αναπλάσεις'

'Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η Σούδα είναι εγκαταλελειμμένη εντελώς. Από όλες τις απόψεις· από δρόμους, από πλατείες κ.ά.'. Συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Καραδάκη να πίνει τον κυριακάτικο καφέ του σε κεντρικό σημείο της Σούδας. Στην κουβέντα μας επισημαίνει την έλλειψη πεζοδρομίων και την 'άναρχη' παρουσία των αυτοκινήτων που δεν επιτρέπουν στους πεζούς να κυκλοφορήσουν: 'Ζητάμε να γίνουν αναπλάσεις. Βλέπεις τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα και δεν μπορεί να περάσει πεζός...', ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λευτέρης επεμβαίνει στη συζήτηση τονίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί μέσω της παρουσίας Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και την εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης: 'Πρέπει να υπάρξει δημοτική αστυνόμευση. Επίσης, πρέπει να βάλουν παρκόμετρα. Αν θέλει κάποιος να αφήσει το αυτοκίνητό του να βάζει στο παρκόμετρο 50 λεπτά και όχι να το αφήνει ο καθένας για 4 και 5 ώρες όπου θέλει', σημειώνει.
Στην έλλειψη πεζοδρομίων και στην ανάγκη αναπλάσεων εστιάζει και ο κ. Γιώργος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή: 'Δεν υπάρχουν δρόμοι, πεζοδρόμια και υποδομές. Χρειάζονται αναπλάσεις. Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις. Δεν υπάρχει τίποτα', αναφέρει.
Παράπονα, όμως, για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Σούδας αναφέρει και ο γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Σούδας, κ. Σταμάτης Κολιακουδάκης, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη για τη διάνοιξη της οδού Εθνάρχου Βενιζέλου: 'Μεγάλο πρόβλημα για τα εμπορικά καταστήματα και το εμπορικό κέντρο της Σούδας είναι η διάνοιξη της Εθνάρχου Βενιζέλου. Το κομμάτι στο σχολείο', μας λέει και διευκρινίζει: 'Με αυτό τον τρόπο θα περνάνε οι περαστικοί μέσα από το εμπορικό κέντρο καθώς και οι επιβάτες των πλοίων. Έτσι θα αποκτήσουν ζωή όλα τα καταστήματα. Αν δείτε αυτή τη στιγμή είναι 6 - 7 καταστήματα κλειστά. Θα βοηθήσει συνεπώς στην ανάπτυξη της περιοχής'.

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Ελλειψη υποδομών

Από την κουβέντα μας με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα του λιμανιού, το οποίο παρότι αποτελεί πέρασμα για αμέτρητους ανθρώπους, έχει τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που αναφέρει στη συζήτησή μας ο κ. Γιώργος: 'Στο λιμάνι δεν υπάρχουν τουαλέτες. Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται και κατουράνε στα μαγαζιά και τους δρόμους. Έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια και ψάχνουν τουαλέτες!', τονίζει ο κ. Γιώργος.
Στο λιμάνι αναφέρεται στην κουβέντα μας και ο κ. Νίκος Γελασάκης, ο οποίος ζει τη Σούδα από το 1945: 'Δεν δραστηριοποιείται το λιμάνι', σημειώνει και προσθέτει: 'Χρειάζεται αναβάθμιση του λιμανιού. Φωνάζουν και λένε ότι θα κάνουν λιμάνι στη νότια μεριά. Ποια νότια μεριά; Εδώ είναι το λιμάνι. Να το δώσουνε στο κάτω - κάτω σε μια ξένη εταιρεία και να το αναβαθμίσει για να δουλεύουν όλα τα Χανιά...', τονίζει.


ΚΑΤΩ ΣΟΥΔΑ
Αναγκαίες οι παρεμβάσεις

Τα προβλήματα δεν λείπουν και από την κάτω Σούδα. Στα γραφικά στενά της συναντάμε τον κ. Νίκο, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στην περιοχή: 'Χρειάζονται δρόμοι πρώτα - πρώτα. Είναι όλο λακκούβες. Επίσης, λείπουν τα πεζοδρόμια', τονίζει, ενώ συμπληρώνει ότι το πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα και τις πλημμύρες έκανε την επανεμφάνισή του πριν από λίγες ημέρες: 'Οι αποχετεύσεις φουσκώνουν συνεχώς. Μόλις βρέξει λιγάκι παραπάνω αρχίζουν και βγαίνουν νερά. Προχθές πλημμύρισε πάλι', μας λέει.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η κα Μαρία που είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής τα τελευταία χρόνια: 'Υπάρχει πρόβλημα με τις αποχετεύσεις. Πλημμύρισε προχθές και έγινε μια λίμνη εδώ κάτω. Είναι φραγμένα τα φρεάτια και χρειάζεται καθαρισμός', αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι η καθαριότητα είναι καλή 'αλλά δεν υπάρχουν δρόμοι και πεζοδρόμια για να περπατάνε οι άνθρωποι και τα παιδιά'.
Η κα Κατερίνα Πατεράκη, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην οδό Έλλης, μας μιλάει για την έλλειψη χώρων στάθμευσης που αποτελεί πρόβλημα για τους επιχειρηματίες της περιοχής: 'Το πρόβλημά μας είναι το πάρκινγκ. Έρχονται δύο αυτοκίνητα, είναι απέναντι το φαρμακείο και έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη στάθμευση. Χάνουμε δηλαδή πελάτες και είναι αιτία το πάρκινγκ. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε το μαγαζί λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και εξαιτίας αυτού του προβλήματος', σημειώνει, ενώ ο κ. Χρήστος Τσελέπης φωτίζει μια άλλη διάσταση του κυκλοφοριακού που αφορά συγκεκριμένα τη συμβολή των οδών πλωτάρχου Μαριδάκη και Έλλης.
Μια διασταύρωση, που όπως μας λέει, αποτελεί πολύ συχνά σημείο τροχαίων ατυχημάτων: 'Περνάνε από εδώ με 100 - 120 χλμ. Αν βγει ένα παιδάκι έξω δεν τη γλιτώνει. Έχουν γίνει 1.000 τρακαρίσματα εκεί πέρα αλλά ο δήμαρχος δεν χαμπαριάζει καθόλου. Πρέπει να περάσουν από αλλού τα αυτοκίνητα. Δεν μπορείς να κάτσεις στην πόρτα σου απ’ έξω γιατί θα περάσει ο άλλος με 100 χλμ. και θα σε σκοτώσει', επισημαίνει στην κουβέντα μας.
Στο θέμα των υποδομών αναφέρεται και ο κ. Γιώργος Μανταδάκης, επαγγελματίας στην Κάτω Σούδα. Ειδικότερα, στέκεται στην παρουσία Ρομά στην πλατεία που βρίσκεται στην Ιχθυόσκαλα και η οποία, λόγω του ό,τι δεν υπάρχουν υποδομές και δημόσιες τουαλέτες, δεν είναι καθαρή...
Παράλληλα, μας λέει και για τη δυσοσμία που δημιουργείται από τα ψάρια που πετάνε από την Ιχθυόσκαλα αλλά και από το πέρασμα των φορτηγών - ψυγείων που μεταφέρουν ψάρια: 'Περνάνε τα ψυγεία και τρέχουν τα ζουμιά στους δρόμους και δεν μπορείς να σταματήσεις. Το παζάρι γίνεται τη νύχτα και 7 το πρωί σταματάνε. Ό,τι ψάρια μείνουν τα βγάζουν στους κάδους και μένουν όλη την ημέρα στον ήλιο, αφού περνάνε στις 12 το βράδυ για να τα πάρουν. Δεν έχουν έναν θάλαμο να βάζουν τα βρώμικα ψάρια με αποτέλεσμα να βρωμάει όλος ο τόπος', σημειώνει.

Ανησυχούμε...

Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των περιαστικών Δήμων των Χανίων που εκφράζουν την αγωνία τους μήπως την επομένη των εκλογών -και με δεδομένες τις αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης»- ξεχαστούν από τη νέα Δημοτική Αρχή.
Ο κ. Χρήστος Καπάκης, που μένει στη Σούδα, μας λέει σχετικά: 'Το πρόβλημα με τους καινούργιους Δήμους, όπως έγιναν, είναι να κοιτάξει και τις υπόλοιπες συνοικίες ο νέος δήμαρχος που θα εδρεύει στα Χανιά. Μέχρι τώρα δεν είχαμε παράπονο αλλά με τον καινούργιο Δήμο φοβόμαστε μήπως μας ξεχάσουν εμάς και τις άλλες συνοικίες που είναι εκτός κέντρου. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που φοβόμαστε και η αγωνία μας με τον «Καλλικράτη». Το πρόβλημα αυτό θα είναι μεγάλο. Τα προβλήματα των παλιών μικρών Δήμων δεν τα γνωρίζει κανείς, όποιος και να βγει από αυτούς και θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι', υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου