Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΓΡΟΤΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Δύσκολη η ζωή της αγρότισσας
07-10-2010

Δύσκολη αλλά και ανθρώπινη, κουραστική αλλά παράλληλα ενδιαφέρουσα και γεμάτη ερεθίσματα είναι η ζωή για την γυναίκα αγρότισσα στην ύπαιθρο
του Νομού.
Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση άνθρωποι της υπαίθρου περιέγραψαν την καθημερινότητα μιας σύγχρονης γυναίκας στην εκδήλωση για την "αγρότισσα" που πραγματοποίησε χθες στην Αγιά.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τις αφηγήσεις ανθρώπων όπως η κα Αντωνία Κωστάκη, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλεμενιανών, που ζει από το 1981 στο χωριό αυτό του Δήμου Καντάνου. |Προσπαθώ και εγώ να προσφέρω στον τόπο μου μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, την ενορία, το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο, τον πολιτιστικό Σύλλογο να δραστηριοποιούμαι και να είμαι ενεργή πολίτης" ανέφερε η κα Κωστάκη. Μιλώντας για την αγρότισσα στην περιοχή της υπογράμμισε πως έχει ανάγκη από "περισσότερες δραστηριότητες, οι συνεταιρισμοί να οργανωθούν, τα προϊόντα μας να πουλιούνται σε καλύτερες τιμές". Η κα Κωστάκη δεν εξωράισε την κατάσταση στην ύπαιθρο τονίζοντας πως οι νέες κοπέλες δεν θέλουν να παντρεύονται στα χωριά και συμπληρώνοντας πως "πρέπει η Πολιτεία με τον τρόπο της να κρατήσει τους νέους στα χωριά δίνοντάς τους δραστηριότηες και κίνητρα.
Η γυναίκα όταν έχει καλή διάθεση μπορεί να δραστηριοποιηθεί μέσα από τους φορείς, την αυτοδιοίκηση τους συνεταιρισμούς".
Για τη ζωή στην ύπαιθρο αναφέρθηκε και ο αγρότης και πτυχιούχος του πανεπιστημίου κ. Μάρκος Σελλιανάκης . "Οσο μένεις στο χωριό σε κρατάει κοντά του" ανέφερε, παραδεχόμενος ότι όταν υπάρχουν εργασίες, περιουσία "δεν μπορείς να την εγκαταλείψεις". Μιλώντας για την καθημερινότητα στο χωριό παρατήρησε πως "έχει τα αρνητικά και τα θετικά της. Σίγουρα διαφέρει σε πολλά σε σχέση με την πολη, είναι όμως πιο ανθρώπινη. Συναντάς ανθρωπιά, αλληλεγγύη, η επαφή με τον συνάνθρωπο είναι καθημερινότητα, σε αντίθεση με όσους ζουν στους ρυθμούς της πόλης που στην ουσία περπατάς και δεν κοιτάς ποιος είναι δίπλα σου. Για τη νέα γυναίκα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα καθώς έχει λιγότερες δραστηριότητες και η κοινωνία είναι ίσως πιο καταπιεστική γιατί νιώθει περισσότερο τον κοινωνικό της περίγυρο να την παρακολουθεί στην καθημερινότητά της".
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στις «Δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις αγρότισσες, στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου» αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΟΑΔΥΚ κ. Στράτος Μηλιδάκης .
"Το πρόγραμμα Leader προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και οι προτάσεις μπορούν να κατατεθούν ως τις 30 Νοεμβρίου. Είναι ύψους 6 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη και το σύνολο φτάνει τα 10 εκ..
Οι δράσεις αφορούν τη μεταποίηση ζωικής και φυτικής παραγωγής, (μέλι, κρασί), αγροτουριστικά καταλύματα, μικρές βιοτεχνικές μονάδες κ.α." σημείωσε ο κ. Μηλιδάκης, συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως οι γυναίκες μπορούν να εκμεταλευτούν αυτά τα προγράμματα "δημιουργώντας δίκτυα - συνεταιρισμούς μέσα από τους οποίους θα τυποποιούν και θα πουλούν τα προϊόντα τους. Ανάλογα παραδείγματα έχουμε π.χ. στο Δήμο Βουκολιών. Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε και δράσεις για την κοινωνική οικονομία που θα αφορούν γυναικείες επιχειρήσεις που θα βασίζονται στο συνεταιριστικό κίνημα και πιστεύουμε ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο".
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας "Σταυρούλα" που αναφέρεται στη ζωή μιας αγρότισσας και συζήτηση με τη σκηνοθέτρια κα Δέσποινα Καρβέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου