Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τοξικά απόβλητα σε χωματερές
07-10-2010

Σε χώρους υγειονομικής τάφης και χωματερές συνεχίζουν να πετιούνται στη χώρα μας τα περισσότερα βιομηχανικά, τοξικά και επικίδυνα απόβλητα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ειδική μονάδα για την επεξεργασία τους.
Παράλληλα για την Κρήτη είναι αναγκαία όσο ποτέ μια ενδελεχή έρευνα για τις περιοχές όπου υπάρχει μόλυνση εδαφών ή υπόγειων υδάτων έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απορύπανσή τους.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν χθες στην πρώτη ημέρα εργασιών του 2ου συνεδρίου διαχείρισης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων που πραγματοποιεί το Πολυτεχνείο Κρήτης στο ξενοδοχείο "Minoa" στον Πλατανιά.
"Στη χώρα μας δεν έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας ειδικών αποβλήτων" υπογράμμισε ο κ. Βαγγέλης Γιδαράκος, καθηγητής του Πολυτεχνείου και διευθυντής του εργαστηρίου τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων. Ο ίδιος τόνισε πως χωρίς τη λειτουργία αυτής της μονάδας "η πολιτεία σε αναγκάζει να μεταφέρεις τα απόβλητα σε άλλη χώρας της Ευρώπης που έχει αυτές τις
δυνατότητες επεξεργασίας.
Ομως αυτό δεν υλοποιείται αν λάβουμε υπόψιν την στατιστική. Μόλις το 1% των αποβλήτων ωθούνται προς χώρες της Ευρώπης που έχουν την τεχνολογία. Δυστυχώς τα απόβλητα αυτά τα συναντάμε στις χωματερές, σε ΧΥΤΥ, αναμεμειγμένα με άλλα απόβλητα. Ομως τα επικίνδυνα απόβλητα παραμένουν και θα τα ξανασυναντήσουμε στον υδροφόρο ορίζοντα ανάλογα με την γεωμορφολογία της κάθε περιοχής". Σύμφωνα με τον καθηγητή το Πολυτεχνείο Κρήτης διαθέτει επιστημονική μονάδα που μπορεί με ένα συνδυασμό τεχνολογιών να αντιμετωπίσει διάφορες περιπτώσεις ρύπανσης από επικίνδυνα απόβλητα, ωστόσο το κόστος μια τέτοιας παρέμβασης είναι μεγάλο. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κρήτη ο κ. Γιδαράκος σημείωσε πως "έχουμε περιοχές όπου σίγουρα θα απαιτούνταν μια απορύπανση μόνο που δεν έχει γίνει η σωστή διερεύνηση και πρέπει να ακολουθηθεί η ανάλογη αξιολόγηση. Αν λάβουμε υπόψιν ότι λόγω των φυτοφαρμάκων όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλο τον ελληνικο χώρο έχουμε μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα."
Υπογραμμίζεται πως το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει έτοιμη μια μελέτη διερεύνησης και αποκατάστασης ρυπασμένων χώρων και υπογείων υδάτων από επικίνδυνους ρύπους.
Η μελέτη, που πρόκειται να γίνει και κοινή υπουργική απόφαση, περιέχει όλα τα στάδια από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί μια ρύπανση μέχρι και την αποκατάσταση, με τη χρήση ενός συνδυασμού τεχνολογιών.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Περισσότεροι από 300 επιστήμονες από 40 χώρες μετέχουν στο συνέδριο, η "αφρόκρεμα" όπως τόνισαν οι διοργανωτές στον τομέα των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Παράλληλα σημαντική είναι και οι συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος. Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα, με συζήτηση γύρω από τα νοσοκομειακά απόβλητα και αύριο με συνεδρία με θέμα τους περιβαλλοντικούς ελέγχους.
ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στα Χανιά ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου Υγείας κ. Μ. Σαμπατακάκης επισκέφθηκε χθες το Νοσοκομείο Χανίων, στο οποίο πραγματοποιήθηκε έλεγχος αναφορικά με τα απόβλητα του ιδρύματος. Οι έλεγχοι αυτοί είχαν ατονήσει τα τελευταία χρόνια στις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας οι οποίες παράγουν ετησίως 15.000 τόνους μολυσμένα απόβλητα.

Ημερίδα για τα ιατρικά απόβλητα
Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείριση Επικίνδυνων και Βιομηχανικών Αποβλήτων» CRETE 2010, σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στον εκθεσιακό χώρο του ΜΙΝΟΑ PALACE στον Πλατανιά Χανίων, με τίτλο: "Ιατρικά Απόβλητα".
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στα ελληνικά και η συμμετοχή εκπροσώπων και εργαζομένων δημοσίων φορέων είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
- Παραγωγή, συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ιατρικών αποβλήτων
(Ε. Βουδριάς, Καθ/τής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης)
- Μέθοδοι επεξεργασίας: αδρανοποίηση, χημική εξουδετέρωση, αποστείρωση
(Ε. Βουδριάς, Καθ/τής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης)
- Κλίβανοι αποτέφρωσης και εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
(Ε. Γιδαράκος, Καθ/τής Πολυτεχνείου Κρήτης)
- Υδράργυρος στον τομέα περίθαλψης και υγείας
(Σ. Σαμπατακάκης, Προϊστάμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ)
- Μολυσματικά απόβλητα και κίνδυνοι
(Ι. Βαρθαλίτης, Δ/ντής Ογκολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων)
Στο τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει συζήτηση.
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Στρογγυλό Τραπέζι θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή με τίτλο: Οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων".
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα ελληνικά και η συμμετοχή εκπροσώπων και εργαζομένων δημοσίων φορέων είναι δωρεάν.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
- Ελεγχοι στα σημεία παραγωγής επικινδύνων αποβλήτων (Α.Λ.Ε., μπαταρίες
-συσσωρευτές, απόβλητα
από θερμικές επεξεργασίες, ιλύες, ιατρικά απόβλητα)
- Ελεγχοι σε μονάδες
διαχείρισης επικινδύνων
αποβλήτων (αποτέφρωση
- συναποτέφρωση, αναγέννηση ορυκτελαίων, ανακύκλωση συσσωρευτών, επεξεργασία ιατρικών αποβλήτων, παραγωγή και χρήση εναλλακτικών καυσίμων, χώροι αποθήκευσης-διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων)
- Συλλογή και μεταφορά επικινδύνων αποβλήτων
- Διασυνοριακή μεταφορά επικινδύνων αποβλήτων
- Διασφάλιση ιχνηλασιμότητας των επικινδύνων αποβλήτων
- Περιβαλλοντική ευθύνη στη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων
Στο Στρογγυλό Τραπέζι συμμετέχουν:
- Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
- Καλλιόπη Μηλιορέλη, Επιθεωρήτρια Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
- Ιωάννης Μαχαίρας, Προϊστάμενος ΤΔΣΑ ΥΠΕΚΑ
- Παναγιώτης Δρούγκας, Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΕΠΠΕ
- Ευάγγελος Γιδαράκος, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου