Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ VS ΝΟΜΑΡΧΗΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΗ


"Μηδενικό ενδιαφέρον για τα μνημεία του Νομού"







Μηδενικό ενδιαφέρον της Νομαρχίας για την εύρεση πόρων για τα μνημεία των Χανίων, καταλογίζει ο προιστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, απαντώντας στις αιχμές που άφησε σε βάρος της υπηρεσίας ο Γρηγόρης Αρχοντάκης.
Παράλληλα επισήμανε πως φέτος οι εκδηλώσεις του Αγροτικού Αυγούστου ήταν συμβατές με το χώρο, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, στα οποία δίνονταν η εμφάνιση ήταν "τριτοκοσμική".
Σχολιάζοντας την αναφορά του Νομάρχη Χανίων κατά τα εγκαίνια του Αγροτικού Αυγούστου, ότι: "Εμείς θεωρούμε ότι το μνημείο κινδυνεύει περισσότερο από την ολιγωρία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και από την αδυναμία να συντηρήσει και να αναδείξει το Ενετικό Λιμάνι", ο κ. Ανδριανάκης απάντησε:" Η 28η Εφορία παρά του ότι είναι μια νέα υπηρεσία έχει κάνει τη δουλειά της και στα μνημεία της παλιάς πόλης τα τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ είναι γνωστό ότι έγιναν αρκετά έργα στην παλιά πόλη και στο Νομό Χανίων. Αυτό που δεν έχω δει τα τελευταία χρόνια είναι η παραμικρή ενέργεια από πλευράς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στο θέμα της εξεύρεσης πόρων για τα μνημεία του Νομού που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η εξεύρεση πόρων δεν είναι υποχρέωση των υπηρεσιών αλλά των φορέων ενός τόπου, των φορέων που έχουν σχέση με τον προγραμματισμό."
Σε ερώτηση μας για τους λόγους που τα περίπτερα "υπερφορτώνουν" τα μνημεία, την ίδια στιγμή που ο χώρος λειτουργεί ως πάρκιγκ τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου ο κ. Ανδριανάκης αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή τα αυτοκίνητα δεν θα επιτρέπονται στο παλιό λιμάνι απάντησε πως: " Η υπερόφορτωση που γίνονταν μέχρι και πέρυσι με τα περίπτερα, πραγματική και αισθητική ήταν τριτοκοσμική και δεν συνάδει με ένα προστατευόμενο από τον αρχαιολογικό νόμο μνημείο όπως είναι το λιμάνι. Και νομίζω ότι φέτος έστω και αν η έκθεση ήταν μικρότερης κλίμακας ήταν κοντά στην αρχική της μορφή και όχι στη μεταγενέστερη που κάθε χρόνο προσθέτανε δραστηριότητα και περίπτερα. Φέτος ήταν σχεδόν συμβατή με το χώρο. "
Ο κ. Ανδριανάκης τόνισε μετά το 2006 όταν η έκθεση "Κρητη, Γη, πολιτισμός" ενσωματώθηκε από τη Νομαρχία στον "Αγροτικό Αύγουστο" είχε ως αποτέλεσμα τη γιγάντωση του τελευταία και τη δημιουργία απαράδεκτων εικόνων για ένα προστατευόμενο μνημείο.


Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου