Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας
21.08.2010

Το...μαρτύριο του νερού συνεχίζουν να υφίστανται οι αγρότες της υψηλής ζώνης του κάμπου των Χανίων αφού πέντε ημέρες μετά την σύσκεψη στην οποία αποφασίσθηκαν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας το πρόβλημα παραμένει και έχει οξυνθεί.
Οι υπεύθυνοι των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων του κάμπου των Χανίων δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στη διαμορφωθείσα κατάσταση καθώς οι ποσότητες νερού που φτάνουν σε αυτούς για άρδευση είναι ελάχιστες, ενώ την ίδια ώρα εισπράτουν την έντονη δυσφορία των παραγωγών. Ολες οι οι υψηλές περιοχές από την Αγιά, την Αγία Μαρίνα, τον Πλατανιά, τις Βουκολιές και το Κολυμπάρι, που είναι απο τις πιο παραγωγικές του Νομού Χανίων, αρδεύονται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο.
"Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δραματική. Μόνο αυτό μπορώ να πω. Από την περασμένη Δευτέρα που πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις δεν είδαμε να γίνεται τίποτα. Μετά την μη ενεργοποίηση της γεώτρησης της ΔΕΥΑΧ στην Αγιά συνεχίζουμε να μένουμε χωρίς νερό" δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγίας Μαρίνας κ. Γιάννης Φιωτάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Φιωτάκη "η περιοχή του Σταλού έχει να δει νερό εδώ και δύο μήνες, το ίδιο και όλες οι ψηλές περιοχές της Αγίας Μαρίνας. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να κόψουμε απο κάπου νερό, να δώσουμε αλλού αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Το νερό είναι τόσο λίγο και οι καλλιέργειες απότιστες. Η ζημιά που έχουν πάθει οι παραγωγοί είναι τεράστια".
ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Ανάλογη είναι η κατάσταση και για την υψηλή ζώνη που εξυπηρετεί ο ΤΟΕΒ Αγιάς- Κολυμπαρίου. "Η λειψυδρία συνεχίζεται σε όλη την περιοχή μας. Ειδικά στην υψηλή ζώνη η κατάσταση είναι πραγματικά να κλαις. Τα ψηλά χωριά του Κολυμπαρίου, τα χωριά του Πλατανιά Κοντομαρί και Πύργος Ψηλονέρου αλλά και όλη η γύρω περιοχή έχουν εβδομάδες να υδροδοτηθούν κανονικά" αναφέρει ο κ. Λευτέρης Παπαδάκης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγιάς Κολυμπαρίου.
Στον ΤΟΕΒ έχουν δωθεί υποσχέσεις πως την Δευτέρα θα δωθούν κάποιες ποσότητες από τη λίμνη της Αγιάς και θα γίνει προσπάθεια να διατεθεί στους παραγωγούς. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης "κάνουμε συσκέψεις αποφασίζονται κάποια πράγματα παρουσία και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και όμως τίποτα δεν εφαρμόζεται. Οι παραγωγοί έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, η σοδειά τους καταστρέφετε και παρά τις προσπάθειες μας δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Δεν ξέρω τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αφού ήδη η ζωημιά είναι τεράστια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου