Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΞΗΡΑΣΙΑ ΧΑΝΙΑ


ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ, ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Σοβαρά προβλήματα λόγω της ξηρασίας
Γιώργος Κώνστας | 18.08.2010

“Είμαστε ο μοναδικός Νομός της Κρήτης που έχουμε αφθονία υδάτινων πόρων και όμως... διψάμε!”. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών και ειδικός επιστήμονας σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης νερού και αρδεύσεων κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.” επισημαίνει το μέγεθος του προβλήματος, δίνει συμβουλές στους αγρότες για το πώς θα διασώσουν τις καλλιέργειές τους και επαναλαμβάνει τις προτάσεις, που χρόνια καταθέτει, για μια διαφορετική πολιτική στο θέμα των νερών.
“Απαιτειται συνεχής προσπάθεια από οργανωμένες δομές. Με περιστασιακά μέτρα διαχείριση νερού δε γίνεται. Εδώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι διαχειριστές του νερού και η πολιτεία δεν τολμά ν’ αγγίξει αυτό το θέμα διαχρονικά”, αναφέρει ο κ. Χαρτζουλάκης.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου σημειώνει πως “είναι λυπηρό σε ένα νομό που έχει αφθονία υδατικών πόρων, ένα μεγάλο μέρος του να στερείται νερού για άρδευση. Αυτό είναι αποτέλεσμα μη ορθολογικής διαχείρισης και γίνεται αντιληπτό πάντα την τελευταία στιγμή, που σημαίνει ότι κάποιοι δε λειτουργούν σωστά, κάποιοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις ότι το πρόβλημα του νερού δε λύνεται μέσα στα γραφεία αλλά με σχεδιασμό, προγραμματισμό και συνεχή παρακολούθηση. Αλλωστε, αυτό προβλέπεται και από την οδηγία της Ε.Ε. για τη διαχείριση του νερού, η υλοποίηση της οποίας καθυστερεί πάρα πολύ”.
Σε ό,τι έχει σχέση με τις καλλιέργειες στο Νομό Χανίων ο κ. Χαρτζουλάκης αναλύει:
- ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ: Οι ελιές δεν πρέπει να ποτίζονται με μεγάλες ποσότητες νερού. Εμείς είχαμε πει στους παραγωγούς, διαβλέποντας από νωρίς ότι θα έχουμε πρόβλημα, αυτό το καλοκαίρι να δίνουν νερό σε κάποια κρίσιμα στάδια της καλλιέργειας. Αν γίνονταν αυτό δε θα είχαμε σήμερα προβλήματα. Τώρα, σε περίπτωση που έχουμε έγκαιρες βροχοπτώσεις (Σεπτέμβρη- Οκτώβρη) η ζημιά που έχουν πάθει είναι αναστρέψιμη. Αν όχι, τότε μπορεί να έχουμε μείωση της παραγωγής κατά 50 - 60%. Για τις περιοχές που αρδεύεται η ελιά οι παραγωγοί, θα ήταν καλό, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια άρδευση κάθε 15 ημέρες, όχι όμως κατακλύζοντας με νερό τις καλλιέργειες.
- ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ: Πρόκειται για ευαίσθητες καλλιέργειες που θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ειδικά, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχει επιπτώσεις και στην ποσότητα και στην ποιότητα της παραγωγής. Είναι λάθος αυτό που ειπώθηκε δηλ. να δίνεται πολύ νερό σε μια καλλιέργεια για μια μέρα και στη συνέχεια να μη δίνεται σταγόνα για 15 - 20 ημέρες. Κάθε δέντρο μπορεί να συγκρατήσει συγκεκριμένη ποσότητα, το υπόλοιπο νερό χάνεται. Απαιτούνται μικρές ποσότητες νερού, σε πολύ συχνό διάστημα, ώστε να μπορείς να κρατάς το έδαφος σε καλή κατάσταση από άποψη υγρασίας. Στα Χανιά το 90% των καλλιεργειών ποτίζονται με σταγόνες, αλλά το θέμα είναι ότι δε λειτουργούν σωστά. Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών ποτίζει εμπειρικά.
- ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ: Τα περισσότερα θερμοκήπια δε λειτουργούν αυτήν την περίοδο, αν π.χ. υπάρχει μια φυτεία με αγγούρια η κατάσταση αντιμετωπίζεται πιο εύκολα. Για τα υπαίθρια υπάρχει μεγάλο ζήτημα γιατί είναι πολύ ευαίσθητα, τα περισσότερα, στην έλλειψη νερού και πραγματικά, η στέρηση νερού έστω και για πάνω από 1 - 2 ημέρες από την προγραμματισμένη μπορεί να δημιουργήσει συντριπτικές ζημιές για τους παραγωγούς.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ
“Τρύπες και κουκουλώματα
αντί για υδατική πολιτική”
Σε γραπτή του δήλωση το Δ.Σ. του σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης αναφέρει: “Με τρύπες (γεωτρήσεις) ανά το Νομό και κουκουλώματα (κάλυψη των ευθυνών) δεν ασκείται υδατική πολιτική και πολύ περισσότερο Διαχείριση Υδατικών Πόρων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη για τη λειτουργία των Υδατικών Οργάνων της Περιφέρειας -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Καρούτζου (μέτρα ασπιρίνης)- αποδεικνύουν ότι επί της ουσίας ποτέ δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία 3199/2003 και το Π.Δ. 57/01 ούτε σε επίπεδο Περιφέρειας ούτε σε επίπεδο Ν. Χανίων.
Οι προτάσεις μας είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, όπως καταγράφηκαν στα χθεσινά φύλλα του τοπικού Τύπου”.

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ
Αναστολή νέων υδροδοτήσεων
στο Κολυμβάρι
Εκκληση στους πολίτες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας απευθύνει ο Δήμος Κολυμβαρίου. “Λόγω της δύσκολης υδρολογικής περιόδου που περνούμε (λίγες και πρώιμες βροχοπτώσεις του χειμώνα 2009 - 2010) που έχει επακόλουθο στους υδατικούς πόρους της περιοχής, στα υπόγεια νερά του Δήμου αλλά και του ευρύτερου χώρου του Νομού Χανίων, γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Α. Εξαιτίας των ως άνω υδρολογικών συνθηκών τα ισοζύγια των υπόγειων νερών έχουν επηρεασθεί, με αποτέλεσμα οι στάθμες των υδροφόρων οριζόντων να έχουν καθοδικές τάσεις δυσανάλογες κατά πολύ αυτών των προηγούμενων χρόνων.

Β. Προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων για την περιοχή του Δήμου (και όχι μόνο) πρέπει και είναι αναγκαίο να λάβουμε όλοι υπόψη την αρνητική κατάσταση, που τείνει να διαμορφωθεί και να παρθούνε από το Δήμο και τους καταναλωτές τα προληπτικά μέτρα που επιβάλουν οι περιστάσεις:

1) Οι καταναλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ως προς τη χρήση και την κατανάλωση των νερών γενικά άλλα και ιδιαίτερα τις αρδεύσεις.

2) Στις περιπτώσεις μεικτής χρήσης νερού από δεξαμενές και αντλιοστάσια για την ύδρευση και την άρδευση, προηγείται η ύδρευση. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα να παρέχεται νερό μόνο για την ύδρευση.

3) Να ανασταλούν οι νέες συνδέσεις υδρομέτρων για την άρδευση γι’ αυτήν την αρδευτική περίοδο.

Γ. Εν ανάγκη θα ληφθούν μέτρα ορίων κατανάλωσης στις αρδεύσεις κατά Δημοτικά Διαμερίσματα.
Ο Δήμος Κολυμβαρίου τονίζει πως επειδή “βρίσκεται σε δύσκολη θέση αλλά και για λόγους ίσης μεταχείριση των Δημοτών μας και εξαιτίας των τεράστιων εξόδων, στα οποία υπόκειται ο Δήμος για τη λειτουργία του συστήματος υδροάρδευσης, απαιτείται η συντήρηση των εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα του μεγάλου αριθμού γεωτρήσεων, οι οποίες είναι οι περισσότερες παλαιές και προβληματικές. Υπάρχει ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεων όλων των καταναλωτών και η έγκαιρη πληρωμή των οφειλών τους προς το Δήμο, προκειμένου να μπορέσει και ο Δήμος να συνέχισει απρόσκοπτα τη λειτουργία του συστήματος υδροάρδευσης. Εφόσον δεν υπάρξει συνέπεια ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις των καταναλωτών προς το Δήμο , ο Δήμος θα προχωρήσει στην άμεση διακοπή της υδροδότησής τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου