Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ


ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Αύξηση εγγραφών
31-08-2010

Κατά 40% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για εγγραφή στους παιδικούς και στον βρεφικό σταθμό του Δήμου Χανίων καθώς τα αιτήματα
των γονέων ξεπέρασαν τα 500 για 325 θέσεις.
Συνολικά ο Δήμος διαθέτει 6 παιδικούς και 1 βρεφονηπιακό σταθμό που αποδεικνύονται λίγοι για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των γονιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΔΗΚΟΙΠ κ. Βαγγέλη Σαματά, προκειμένου να γίνει η δικαιότερη επιλογή μειώθηκαν τα κριτήρια σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των γονέων. 'Οι δυνατότητές μας ήταν να πάρουμε 260 - 270 παιδιά και τις ανεβάσαμε δημιουργώντας κάποια τμήματα στα 325. Τα 25 εκ των οποίων είναι βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών. Η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες από τότε που ανέλαβα πρόεδρος στον ΟΔΗΚΟΙΠ γιατί ο αριθμός των αιτήσεων ήταν πάρα πολύ μεγάλος, αυξήθηκαν κατά 40%', τονίζει ο κ. Σαματάς.
Τα αίτια του πολλαπλασιασμού των αιτήσεων είναι το ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πολλοί περιαστικοί Δήμοι στα αιτήματα των δημοτών τους αλλά και στην οικονομική κρίση που έσπρωξε πολλούς γονείς προς τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αναφορικά με τον τρόπο της επιλογής των δικαιούχων ο κ. Σαματάς τόνισε πως 'μοριοδοτούνται κατά προτεραιότητα τα παιδιά με κοινωνικά προβλήματα, τα παιδιά τα οποία είναι σε ιδρύματα, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά άπορα και ξεκινάμε από τα χαμηλότερα εισοδήματα για να φτάσουμε σε ένα ποσό 20.000 - 30.000 ευρώ. Φέτος πήγαμε με ακόμα μικρότερα εισοδήματα γιατί ήταν πάρα πολλές οι αιτήσεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, οι συνεργάτες εργαζόμενοι στον ΟΔΗΚΟΙΠ δούλεψαν ατέλειωτες ώρες απογεύματα, Σαββατοκύριακα για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σωστότερη μοριοδότηση και μια καλύτερη επιλογή. Ο κάθε γονέας ξέρει τα μόριά του, τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στον ΟΔΗΚΟΙΠ, στον Δήμο, στο διαδίκτυο. Οι ενστάσεις που έγιναν θα εκδικαστούν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για να δούμε αν κάναμε κάποιο λάθος'.
Πολλοί γονείς επιλέγουν τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς καθώς 'η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε είναι πολύ καλύτερη από τους ιδιωτικούς. Έχουμε επιστημονικό προσωπικό με πτυχία Σχολών, λειτουργούμε από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3.45 το μεσημέρι και είμαστε κλειστοί μόνο τον μήνα Αύγουστο, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα', υπογραμμίζει ο κ. Σαματάς.
Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες του Δήμου για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών ο πρόεδρος του ΟΔΗΚΟΙΠ, λέει πως παρά τα αιτήματα η πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί. 'Έχουμε μελέτη για τον σταθμό Αιμοδοσίας του παλιού Νοσοκομείου αλλά το κράτος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ. Ακόμα και τον ξενώνα που δημιουργήσαμε μας λέει ότι δεν τον χρηματοδοτεί γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Και στο θέμα του προσωπικού είμαστε στα όριά μας. Τώρα έχουμε μια προκήρυξη για δύο άτομα, βοηθό βρεφοκόμου και μια καθαρίστρια αλλά έτσι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου