Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑ



ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για τη λειψυδρία
24.08.2010

Η λειψυδρία πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους επαγγελματίες του κάμπου των Χανίων, όπως το ανθοπαραγωγικό κέντρο του κ. Μανώλη Νταγκουνάκη στον Ταυρωνίτη του Δήμου Βουκολιών.
Μια επίσκεψη στο κέντρο είναι αρκετή, για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της ζημιάς, καθώς ένα μεγάλο μέρος των λουλουδιών έχει ξεραθεί ή βρίσκεται στα όρια μεταξύ...ζωής και θανάτου. Ο επαγγελματίας δηλώνει αγανακτισμένος από την κατάσταση που επικρατεί και τονίζει, ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. “Εμείς έχουμε πάνω από ένα μήνα να δούμε νερό από τον ΤΟΕΒ Αγιάς- Κολυμπαρίου. Μας ανοίγουν μια-δύο φορές την εβδομάδα και το νερό που έρχεται είναι κυριολεκτικά... σταγόνες. Με αυτό το νερό δεν μπορείς να ποτίσεις” μας λέει δείχνοντάς μας τις ξερές ορτανσίες, ένα από τα πολλά λουλούδια εντός του φυτωρίου που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Ο κ. Νταγκουνάκης ζητάει να του δοθεί έστω το δικαίωμα, να ανοίξει μια γεώτρηση στο οικόπεδό του. “Αναφέρουμε το πρόβλημα στην Υπηρεσία του ΤΟΕΒ και μας λέει ότι δεν έχει νερό. Τους λέμε εντάξει, δώστε μας ένα χαρτί που να λέει ότι δεν μπορείτε να μας καλύψετε και ας μας αφήσουν να κάνουμε μια γεώτρηση. Μέσα στην περιουσία μου στα 8 μέτρα έχει πηγάδι και έχει νερό. Δεν είναι πολύ, αλλά σίγουρα θα λύσουμε μέρος του προβλήματος. Αλλά δεν μας το επιτρέπουν ούτε και αυτό. Την ίδια στιγμή τα ξενοδοχεία είναι καλυμμένα από το νερό του ΤΟΕΒ. Είναι αυτό σωστό; Τι να κάνουμε εμείς, να κλείσουμε την επιχείρησή μας; Είμαι αποφασισμένος να πάω στη Δικαιοσύνη ενάντια σε αυτούς που μας έχουν ζημιώσει τόσο πολύ”, αναφέρει.
Προκειμένου να μην πάθει ολοκληρωτική καταστροφή ο κ. Νταγκουνάκης χρησιμοποιεί πόσιμο νερό. “Γεμίζουμε δεξαμενές με πόσιμο νερό, που κοστολογείται 1 ευρώ και προσπαθώ να κάνω τη δουλειά, να μην ξεραθούν τα πάντα. Ισα- ίσα να τα κρατήσουμε μεταξύ ζωής και θανάτου. Αυτό, βέβαια, ανεβάζει πολύ το κόστος, γιατί από 27 λεπτά που κοστίζει το νερό άρδευσης, το ύδρευσης φτάνει το 1 ευρώ. Και καταστρεφόμαστε και πληρώνουμε και ακριβά”. Και αυτός ο επαγγελματίας υπογραμμίζει, ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στον κόσμο προκειμένου να πάρει μέτρα από νωρίς. “Ηξεραν από το χειμώνα ότι θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν μας είπαν τίποτα. Ξυπνάμε μια μέρα και μας λένε ότι δεν υπάρχει νερό. Και την ευθύνη δεν την αναλαμβάνει κανείς” καταλήγει ο κ. Νταγκουνάκης.
ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Ο ΟΑΔΥΚ
Την ίδια στιγμή προκειμένου να ενισχύσει το δίκτυό του ο ΟΑΔΥΚ προσανατολίζεται στην αγορά πέντε ιδιωτικών γεωτρήσεων. Ωστόσο αυτές θα αξιοποιηθούν στο μέλλον. Για την ώρα σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Οργανισμού κ. Μ. Πατρελάκη η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση. “Από το Σάββατο ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου δεν αντλούσε, με αποτέλεσμα από την Κυριακή το απόγευμα να διατεθεί μεγαλύτερη ποσότητα νερού προς τον κάμπο των Χανίων. Ποτίστηκε επίσης και η υψηλή ζώνη, όπου υπήρχε πρόβλημα” τονίζει ο κ. Πατρελάκης. Ο ίδιος εκτιμά, πως η πτώση της θερμοκρασίας και η μικρότερη τουριστική κίνηση σε σχέση με το Δεκαπενταύγουστο έχει μειώσει τη ζήτηση του νερού. Παράλληλα ο Οργανισμός συνεχίζει την προσπάθεια για την ενεργοποίηση των γεωτρήσεων στον Κυπάρισσο, αλλά αναζητεί τρόπους εξοικονόμησης και καλύτερης διαχείρισης του νερού.

“Στην τουριστική ζώνη σπαταλιέται το νερό”
Την ίδια στιγμή που οι αγροτικές περιοχές λένε το νερό-νεράκι, στην τουριστική ζώνη παρατηρείται σπατάλη νερού από επιχειρηματίες, καταγγέλλει ο αναγνώστης μας Γιώργος Πρεκατσάκης, αγρότης από το Δήμο Πλατανιά. Συγκεκριμένα αναφέρει, πως “όλοι μας παρακολουθούμε, όλοι βλέπουμε και ακούμε τα προβλήματα, που δημιουργούνται στην εποχή μας λόγω τις έλλειψης νερού. Βλέπουμε τους αγρότες να αγωνιούν, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και τη σοδιά τους να χάνεται και κανένας από τους παράγοντες να μη δίνει σημασία. Γιατί, αν πραγματικά ενδιαφέρονταν, δεν θα υπήρχε αυτή η κατάσταση, σ' αυτήν την κρίσιμη συγκυρία δεν θα βλέπαμε να κατασπαταλιόνταν χιλιάδες κυβικά στο οδόστρωμα του παλιού εθνικού από τον Πλατανιά μέχρι τον Κλαδισσό από ορισμένους ασυνείδητους επαγγελματίες. Θα πρέπει, όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του νερού να αφήσουν τα προεκλογικά πανηγύρια, να δουν σοβαρά τα προβλήματα αυτά, να περιορίσουν την κατασπατάληση που γίνεται σ' αυτό το λίγο νερό που έχουν και να το δώσουν για να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί απ' τις καλλιέργειες. Ενα μικρό δείγμα της κατάστασης που αναφέρουμε, βλέπετε στις φωτογραφίες στο Πλατανιά και άλλες περιοχές στον βόρειο άξονα. Πρεκατσάκης Γιώργος, αγρότης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου