Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΑ ΚΥΔΩΝΙΑΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ Ν. ΚΥΔΩΝΙΑ
Αδελφοποίηση με την πόλη της Χρυσοχούς
03.08.2010

“Αδελφοί Δήμοι” θα είναι ο Δήμος Νέας Κυδωνίας και ο Δήμος της πόλης Χρυσοχούς Κύπρου, που χθες ολοκλήρωσαν στα Χανιά το πρώτο μέρος της σχετικής διαδικασίας.
Οι δύο δήμοι διατηρούν κοινά στοιχεία, που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και στόχος τους είναι να αναπτύξουν δράσεις πάνω σε αυτές και άλλες δραστηριότητες ακόμα και μετά τη συνένωση της Ν. Κυδωνίας με τους υπόλοιπους Δήμους στον “Καλλικρατικό” Δήμο Χανίων. “Η πρωτοβουλία της αδελφοποίησης ξεκίνησε πριν από 8 μήνες στο πλαίσιο υποβολής κοινών προτάσεων στο πρόγραμμα Interreg για τον πολιτισμό και το περιβάλλον” ανάφερε ο δήμαρχος Ν. Κυδωνίας κ. Μ. Σταματάκης. Στην ομιλία του ο κ. Σταματάκης έκανε μια αναφορά στην
ιστορία της περιοχής της Ν. Κυδωνίας και υπογράμμισε πως με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς” τα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα είναι κοινά, τα άγχη και οι αγωνίες για τις περιοχές μας, ίδια για αυτό και προχωρήσαμε και το Δημοτικό μας Συμβούλιο πήρε την απόφαση της αδελφοποίησης”. Η αδελφοποίηση θα επισφραγιστεί με ανταλλαγή κοινών πρακτικών στο κομμάτι του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού, ενώ όπως τόνισε ο κ. Σταματάκης “θα υπάρξει συνέχεια στις όποιες διεργασίες και με τον νέο Δήμο Χανίων. Το επόμενο διάστημα μια αντίστοιχη αντιπροσωπεία δική μας θα βρεθεί στην Κύπρο για να ολοκληρωθεί η αδελφοποίηση”.
Επικεφαλής της 11μελούς αντιπροσωπείας από την Κύπρο ήταν ο δήμαρχος Χρυσοχούς κ. Αγγελος Οδυσσέως. “Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Δήμο Νέας Κυδωνίας. Στόχος μας με την αδελφοποίηση είναι η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των Δήμων και των περιοχών μας και η αξιοποίηση ευκαιριών, που μας δίνουν με την ένταξή μας στην Ε.Ε. και η ανάπτυξη και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε θέματα όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος της πόλης Χρυσοχούς επισήμανε πως η κυπριακή αντιπροσωπεία αναχωρεί σήμερα "με τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή και την Κρήτη γενικότερα" και δεσμεύτηκε για ανάλογη φιλοξενία στο μαρτυρικό νησί.
Για “στενούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα και ειδικότερα με την Κρήτη” έκανε λόγο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέκα Μαρκογιαννάκη. Παράλληλα επισήμανε πως οι διαδικασίες της αδελφοποίησης είναι σοβαρές και χρονοβόρες, ώστε να είναι και νόμιμες. “Με χαρά το Δ.Σ. μας πήρε ομόφωνα την καταρχήν απόφαση της αδελφοποίησης με την πόλη Χρυσοχούς. Μετά την έγκριση από την τριμελή εξ υπουργών επιτροπή ακολουθεί μια μακροχρόνια διαδικασία. Ο Δήμος Χανίων, που αδελφοποιήθηκε με την Πάφο, τρία χρόνια ακολουθεί αυτή τη διαδικασία όπως και η πόλη της Χρυσοχούς, που αδελφοποιήθηκε με την Βεργίνα μετά από σκληρή δουλειά, πολλές ανταλλαγές
επισκέψεων, ιδεών, προτάσεων, θέσεων γιατί υπάρχει μια διαδικασία αδελφοποίησης. Δεν είναι μια τελετή για να φιλοξενήσουμε κάποιους και να μας φιλοξενήσουν, να γίνουν εκδρομικές ανταλλαγές. Η αδελφοποίηση είναι κάτι πολύ σοβαρό, σε κοινά προγράμματα που εφαρμόζουν οι δήμοι από κοινού για το καλό των κοινωνιών τους. Δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση το Δημοτικό μας Δυμβούλιο για την αδελφοποίηση, γιατί μετά από την έγκριση της επιτροπής που συστήσαμε, χρειάζεται εκ νέου απόφαση. Συστήσαμε μια επιτροπή που δώσαμε εντολή να εξετάσει μακροχρόνια όλες τις ιδέες, τις θέσεις και τις προτάσεις και να γίνει ένα μνημόνιο. Η διαδικασία έχει κάποια στάδια για να γίνει νόμιμη, για να σεβόμαστε την κοινωνία που εκπροσωπούμε και την κοινωνία της Κύπρου που απευθυνόμαστε” δήλωσε η κα Μαρκογιαννάκη.
Η κυπριακή αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχε και δημοσιογράφος από τοπικό κανάλι, επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Φαράγγι της Σαμαριάς, το Λαφονήσι, το Θέρισο, το Κολυμπάρι, την πόλη των Χανίων και απέδωσε τιμές σε τάφο Κύπριου στρατιώτη στο νεκροταφείο του Βλητέ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντινομάρχης κ. Μ. Φραγκάκης, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός καθώς και ο επίσκοπος Αρσινόης (Κύπρου) Νεκτάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου