Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΝΕΩΡΙΑ



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ- ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΩΡΙΑ

"Άρση της επικινδυνότητας το Σεπτέμβρη"






Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Στα τέλη Σεπτέμβρη- αρχές Οκτώβρη υπολογίζεται η άρση της επικινδυνότητας για τα Νεώρια στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Στα έργα που εκτελούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα δώθηκε μια μικρή παράταση και εκτιμάτε ότι τα σπουδαία αυτά μνημεία της πόλης, που από τον Ιανουάριο του 2006 μετά τις ζημιές που υπέστησαν από σεισμό δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό, τον χειμώνα θα προσφερθούν και πάλι για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Πριν από μερικές ημέρες εγκαστάθηκε ο εργολάβος που θα αναλάβει να κλείσει την οπή που προκλήθηκε μετά από πτώση μεγάλου μέρος της οροφής σε ένα από τα Νεώρια, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινάνε οι εργασίες και στα 2 Νεώρια της Δυτικής πλευράς που χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις εκδηλώσεις.
ΕΤΟΙΜΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
" Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 400.000 ευρώ και αφορά την πλήρη αποκατάσταση της επικινδυνότητας σε όλα τα Νεώρια όπου υπάρχουν προβλήματα στατικής επάρκειας λόγω του σεισμού του 2006. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι να παραδοθεί μέσα στο Σεπτέμβρη. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, δόθηκε μια παράταση και ευελπιστούμε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι εργασίες θα έχουν τελειώσει" δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Την επιστασία του έργου έχει η 28 Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ο προϊστάμενος της κ. Μιχάλης Ανδριανάκης εμφανίζεται αισιόδοξος πως πολύ σύντομα θα αρθεί η επικινδυνότητα των Νεωρίων.
"Ήδη έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος για την αποκατάστασης της οπής που προκλήθηκε από το σεισμό σε ένα από τα Νεώρια και πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα μήνα θα ολοκληρωθεί. Η αποκατάσταση θα γίνει με καντονάδες" αναφέρει ο κ. Ανδριανάκης.
Στη συνέχεια "θα εγκατασταθεί και ο άλλος ανάδοχος στα τρία πρώτα Νεώρια. Εκεί θα κάνει υδροβολή για την απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μικρών καταπτώσεων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η στερέωση της τοιχοποιείας και επιμέρους εργασίες" αναφέρει ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, που υπογραμμίζει πως με την λήξη των εργασιών η υπηρεσία του θα μπορεί άμεσα να άρει την επικινδυνότητα.
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ;
Αναφορικά με το χρόνιο αίτημα για πλήρη αποκατάσταση των Νεωρίων, ο κ. Ανδριανάκης απαντά πως " είμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωση της μελέτης από την αρχιτέκτονα μας την κ. Αγγελάκη. Μείναμε λίγο πίσω αυτό το διάστημα γιατί κάνουμε τα τεχνικά δελτία για τα έργα του ΕΣΠΑ, αλλά σε 2-3 μήνες θα η μελέτη θα ολοκληρωθεί και στη συνέχεια θα μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία για την διεκδίκηση των χρημάτων που απαιτούνται."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου