Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ-ΚΤΗΡΙΟ ΟΤΕ





ΟΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΤΕ

Επαναχρήσεις για το μέλλον



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Οραματικές αλλά και ρεαλιστικές, με δόσεις φαντασίας, πλούτο ιδεών και χρησιμοποίηση της αρχιτεκτονικής γνώσης. Οι προτάσεις των φοιτητών αρχιτεκτονικής που εκπονήθηκαν στα πλαίσια του 9ου σεμιναρίου αρχιτεκτονικής στο ΚΑΜ και αφορούσαν την επαναχρησιμοποίηση του κτηρίου του ΟΤΕ στην οδό Τζανακάκη, κεντρίζουν το ενδιαφέρον ακόμα και του πιο αδαή. Η δημιουργικότητα των φοιτητών σε όλο το μεγαλείο της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέληξε σε μια σειρά από ξεχωριστές και ιδιαίτερες προτάσεις. "Στους φοιτητές μας είδαμε μια μεγάλη διάθεση να δουλέψουν πάνω στο κτήριο, να διαπιστώσουν την κατάσταση του, το άδειασμα του από διάφορες χρήσεις και την προσπάθεια να βρουν ιδέες και τρόπους επαναχρησιμοπίησης του. Εχουμε εντυπωσιαστεί από το project" δηλώνει ο κ. Σταύρος Βεργόπουλος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκ των υπευθύνων του εργαστηρίου.
Μαζί με τον Αριστείδης Αντονά αναζητούν και συζητούν μαζί με τους φοιτητές προτάσεις, ιδέες, απόψεις. Οι προτάσεις των 9 ομάδων σχηματοποιούνται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και παρουσιάζονται ολοκληρωμένες. "Πρόκειται για ρεαλιστικές προτάσεις, δόκιμες και τεχνικά επαρκείς. Δεν είναι οικονομικά ακριβές και σπάταλες. Αυτές οι προτάσεις απαντάνε στην ιδέα της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας με ένα διαφορετικό τρόπο αντί να επιχειρήσει να ξαναβρεί μοντέλα ανάπτυξης αστικά. Τα παιδιά προσπαθούν να διαβάσουν την κατάσταση, να την αξιολογήσουν, να δουν μέσα από το διαδίκτυο, το νέο εμπόριο να φτιάξουν εναλλακτικά σενάρια που αντιστοιχούν σε μια κοινωνία που δεν είναι ακριβώς αυτή που ζούμε σήμερα αλλά η επόμενη. Δεν είναι ουτοπικές προτάσεις αλλά προτάσεις που αφορούν την αυριανή καθημερινότητα των πα-διών που σήμερα είναι νέοι φοιτητές αλλά αυριανοί αρχιτέκτονες" υπογραμμίζει ο κ. Αντονάς.
Μέσα από τις εργασίες τα παιδιά προχωρούν σε νέες άκρως ενδιαφέρουσες προσεγγίσες. " Παλιά βλέπαμε η δομή του κτισμένου χώρου να βασίζεται στην ιδιοκτησία, ο καθένας δηλαδή στο δικό του προσωπικό χώρο, στο σπίτι του. Οι φοιτητές μας προσπαθούν να τα ξανασκεφθούν αυτά τα πράγματα να δημιουργήσουν νέες συλλογικότητες, να μετασχηματίζουν τους χώρους τους" υπογραμμίζει ο κ. Βεργόπουλος.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει ως κεντρική ιδέα την "χρεοκοπία της αρχιτεκτονικής" , επηρεαζόμενη και από την σύγχρονη πολιτική επικαιρότητα, λειτουργώντας άκρως εκπαδευτικά για τους φοιτητές. "Είναι εξαιρετική εκπαιδευτική προσέγγιση καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να εργάζονται σε γρήγορους χρόνους, να τεστάρουν τις γνώσεις και να βλέπουν απτά αποτελέσματα της δουλειάς τους." καταλήγει ο κ. Αντονάς.

-------------------------
Μηχανισμός της δημιουργίας


Η αλληλεπίδραση μεταξύ της τεχνολογίας ,του ενεργού χώρου και του χρόνου ήταν το πρώτο ερέθισμα .Η συρρίκνωση των λειτουργικών εγκαταστάσεων και η αντικατάσταση τους από εγκαταλελειμένους χώρους είναι ένα φαινόμενο το οπόιο παρατηρείται στο κτίριο του ΟΤΕ. Στόχος της πρότασης μας ειναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος ανάλογα με τις ανάγκες της πόλης και την εξέλιξη της τεχνολογίας προσαρμόζει τους χώρους του κτιριου (το μέγεθος τους και τις ιδιότητες τους) ώστε ποτέ να μην επανέλθουν σε κατάσταση χρεωκοπίας. Όταν μία λειτουργία έχει την τάση να επεκτείνεται τότε η άλλη ,που έχει επιλεχθεί να βρίσκεται δίπλα της, είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένη ώστε να μπορεί να παραλάβει αυτές τις αλλαγές και να μετασχηματιστει και αυτή. Ο στατικός φορέας του κτιρίου διατηρείται και ο μηχανισμός κινείται μέσα σε αυτά τα όρια διαμορφώντας καινούρια.
OMAΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γρηγοριάδης Γρηγόρης, Καλλικούνη Μαρία, Πάτσιου Αναστασία, Καλλικούνη Μαρία, Αναστασία Ταμπάκη, Τσέρνος- Πάρις- Αλέξανδρος.

-------------------

"Αποδόμηση ανενεργών χώρων"

Το κτίριο του ΟΤΕ αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν επικοινωνιακό κόμβο. Εσωτερικά, ωστόσο, δεν παρατηρείται η ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις επικοινωνίες. Στόχος είναι η αποδόμηση των ανενεργών χώρων του κτιρίου βάσει μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας και η ταυτόχρονη χρήση των υπαρχόντων άχρηστων υλικών του για την ανακατασκευή του.
Η διαδικασία αποδόμησης ελέγχεται από τους χρήστες του κτιρίου βάσει μιας πλατφόρμας επιλογής υλικών που χρειάζονται για κάποια νέα χρήση. Η επιλογή του χρήστη πυροδοτεί την έναρξη εργασίας ενός μηχανισμού που κινείται σε όλο τον όγκο του κτιρίου, επιλέγει τα τμήματα υλικών που έχουν ζητηθεί και τα επιστρέφει, είτε στην υπάρχουσα μορφή τους, είτε διαμορφωμένα σε νέα δομικά στοιχεία. Στοιχεία και υλικά αφαιρούνται και προστίθενται στο κτίριο ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο αστικό μέτωπο. Η διαδικασία αφαίρεσης και πρόσθεσης έχει μεν ως αφετηρία την ανθρώπινη πρωτοβουλία, ωστόσο σταδιακά μετατρέπεται σε ένα απρόβλεπτο κτιριακό γεγονός. Τα «χρεωκοπημένα» υλικά τροφοδοτούν μια κατάσταση φιλτοπίας – τίποτα δεν είναι για πέταμα. Από την παροντική αδράνεια, το κτίριο και οι μηχανισμοί του εγκαινιάζουν την ουσιώδη διεργασία της αντι – κρίσης, χρησιμοποιώντας το φαινομενικό τίποτα ως πρώτη ύλη δημιουργίας. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ζωίδης Λέανδρος, Κατσάνη Δόμνα, Κολιγλιάτη Κωνσταντίνα, Μάσχα Λένια,Σωτηράκη Ξανθή,Φελέκου Δώρα.

---------------------------

Κατακόρυφες Κατοικήσεις



Το project εστιάζει στη συνύπαρξη δυο διαφορετικών συστημάτων και τις 'διαρροές' που μπορούν να υπάρξουν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, από το κτίριο του ΟΤΕ, διατηρείται η αναγκαία υποδομή για τη λειτουργία του συστήματος επικοινωνίας (κατανεμητής, ψηφιακό κέντρο, κέντρο οπτικών ινών, κεραία), μετακινώντας ορισμένα τμήματά του από την παρούσα θέση τους ώστε να δημιουργηθεί ένας κατακόρυφος πυρήνας-'μνημείο', καθώς και ένα τμήμα του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, το οποίο αποδίδεται σε δημόσια χρήση. Παράλληλα, δημιουργείται ένα νέο σύστημα με αυτόνομες κάψουλες που αναπτύσσονται επίσης σε κατακόρυφο άξονα και παραλαμβάνουν χρήσεις κατοίκησης και επικοινωνίας μέσω internet. Οι κάψουλες αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με την προϋπάρχουσα δομή που διατηρήθηκε από το κτίριο του ΟΤΕ, με ένα σύστημα διαδρόμων, το οποίο αποτελεί τις 'διαρροές' ανάμεσα στα δυο συστήματα, δηλαδή τους ενδιάμεσους χώρους μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Γκολογκίνα Έλλη,Παπαμαργαρίτη Εύα,Τότσικα ΡάνιΑ,Τσάγκα Μάρω

----------


Εργασιακός μοναδισμός


Οι καπιταλιστικές πρακτικές του παρελθόντος και η χρεοκοπία ως απόρροια αυτών, καθιστούν το φαινόμενο του εργασιακού νομαδισμού (labor nomadism) ιδιαίτερα έντονο στη σημερινή εποχή. Ο εργαζόμενος του παρόντος και του μέλλοντος, έχοντας στις αποσκευές του ένα laptop, προβλέπεται να παίξει τον ρόλο ενός ιπτάμενου ανθρώπου ο οποίος θα ταξιδεύει συνεχώς ανά τον κόσμο προκειμένου να εργαστεί προσωρινά για όσο διαρκεί ένα ή περισσότερα projects. Αντίθετα με τις αρκετά μόνιμες εργασιακές συνθήκες του παρελθόντος, τα νέα δεδομένα οδηγούν σε νέες απαιτήσεις, έντονα χαρακτηριζόμενες από την ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστικότητα, σε συνδυασμό με μια ισχυρή σωματοποίηση της εργασίας και τη μεγιστοποίηση συναρτήσει του ελάχιστου.
Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, η μετάβαση από την αναλογική μορφή στην ψηφιακή οδηγεί αναπόφευκτα στην αντικατάσταση κάποιων πτυχών της ανθρώπινης εργασίας από τους υπολογιστές και στην εγκατάλειψη ορισμένων χώρων που μέχρι πρότινος στέγαζαν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Θεωρώντας το παράρτημα Χανίων του ΟΤΕ ως ένα αντικείμενο ready made, ένα εύρημα, προτείνουμε τη διατήρηση των δομικών του στοιχείων και την επανάχρησή του ως γραφείων προς ενοικίαση, τα οποία θα απευθύνονται στο νέο πρότυπο εργαζομένου. Το συγκεκριμένο κτήριο δεν αποτελεί παρά ένα παράδειγμα, ένα πρότυπο για όλα τα εγκαταλελειμένα κτήρια του ΟΤΕ, στα οποία έρχονται να τοποθετηθούν πρότυπες ευέλικτες μονάδες τεσσάρων διαφορετικών χρήσεων, εργασίας, φαγητού, ξεκούρασης και ύπνου. Οι μονάδες αυτές οι οποίες κινούνται σε μια ελεύθερη και ομοιογενή κάτοψη, είναι δυνατό συνδυαζόμενες να επεκτείνονται ή να κλείνονται στον εαυτό τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες. Πρόκειται για μια σειρά πρότυπων κατασκευών που μπορεί να ταξιδεύει ανά την Ελλάδα, να προσαρμόζεται εύκολα, να είναι ιδιαίτερα οικονομική, καθώς και να υποστηρίζει και να υποστηρίζεται από βοηθητικές λειτουργίες. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αβραμίδης Κωνσταντίνος, Μουστάκα Γεωργία – Σοφία, Καποδίστρια Νιόβη, Γκρίλιας Φώτης

--------------------------------
Επικοινωνία


Η χρεωκοπία του υπάρχοντος κτιριακού κεφαλαίου καταλήγει σε ένα πλεόνασμα αναξιοποίητων επιφανειών. Διατηρούμε την αρχική χρήση του υπάρχοντος κτίσματος ως κτίριο του ΟΤΕ, συνθέτοντας ένα νέο κτιριολογικό πρόγραμμα με αφορμή την επικοινωνία. Επιλέγουμε να δημιουργήσουμε ένα κεντρικό πυρήνα μεταβίβασης της πληροφορίας και διάχυσης της επικοινωνίας χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο επιφανειών προβολών. Απογυμνώνεται το κτίριο αποκαλύπτοντας τον στατικό του φέροντα οργανισμό, ανακτώντας έτσι τη σχέση του με το δημόσιο χώρο έχοντας πλέον μια αμεσότητα με το ιδιωτικό. Ο ισόγειος χώρος «ανοίγει» και αποκτά δημόσιο χαρακτήρα ως αστική πλατεία, διοχετεύοντας τις κινήσεις στους κενούς ακάλυπτους χώρους. Το λειτουργικό κομμάτι του ΟΤΕ, καθώς και το τμήμα έκθεσης των προϊόντων στεγάζονται στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ ο δεύτερος όροφος έχει ελεύθερη διάταξη χώρων (διαμορφωμένη από μετακινούμενες επιφάνειες προβολών). Το δώμα παραλαμβάνει την πληροφορία και την διοχετεύει στην πόλη των Χανίων. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!Παρή Αργυρακάκη,Γιώργος Βλαχοδήμος,Αθηνά Λαζαρίδου,Πέτρος Λαζαρίδης ,Ασημίνα Παρασκευοπούλου.


---------------------
Structure Default





Το Structure Default είναι μία πρόταση δημιουργίας ενός πολυχώρου για την φιλοξενία πολιτών, αλλά και καλλιτεχνικών ομάδων που δρουν στην πόλη. Προσελκύει τους περαστικούς στη μεγάλη στεγασμένη πλατεία που υπάρχει στο ισόγειο, όπου διοργανώνονται εκδηλώσεις των παραπάνω ομάδων. Στα επόμενα επίπεδα βρίσκονται εργαστηριακοί χώροι, ενώ στο τελευταίο επίπεδο υπάρχει η δυνατότητα κατοίκησης. Οι δράσεις αυτές φιλοξενούνται σε χώρους απογυμνωμένους από σταθερούς τοίχους και υποστηρίζονται από μία μονάδα επίπλου που, ανάλογα με την διάταξή της, ορίζει κάθε φορά τον χώρο από την αρχή, μόνη της ή σε ομάδες, λειτουργώντας ως παγκάκι/ πάγκος εργασίας/ διαχωριστικό/ κρεβάτι. Στην ισόγεια πλατεία η μονάδα τοποθετείται σε ράγες, προδιαγράφοντας σχηματισμούς, ενώ στα υπόλοιπα επίπεδα είναι αυτοφερόμενη - η τοποθέτηση ορίζεται κάθε φορά από τους χρήστες ικανοποιώντας ανάγκες για μοναχική εργασία, παρουσιάσεις και φεστιβάλ, ενισχύοντας το διάλογο με την πόλη. Υπάρχουν χώροι ελεύθερης πρόσβασης και στα ανώτερα επίπεδα, για οποιαδήποτε χρήση και για παρατήρηση της διαδικασίας παραγωγής στα εργαστήρια. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αβαράκη Δανάη, Αντωνέλλη Ελένη, Δάγκα Αγγελίνα,Διαμάντης Μενέλαος,Κωτούλα Μαρία,Νταφλούκα Χρύσα.

-----------------------

transiTstore



Ορμώμενοι της παλαιάς χρήσης του κτηρίου, το οποίο λειτουργούσε σα χώρος εγκαταστάσεων του ΟΤΕ, εκμεταλλευόμαστε τις έννοιες «δίκτυο» και «επικοινωνία», ώστε να τις μεταφράσουμε σε ένα νέο, ηχητικό δίκτυο, που λειτουργεί αυτόνομα εντός των ορίων του κτηρίου, αλλά παράλληλα βρίσκεται και σε διάλογο με την πόλη.
Το δίκτυο αποτελείται από ένα σύνολο δεδομένων που ταξιδεύουν μέσα στο κτήριο και προέρχονται από δραστηριότητες που φιλοξενούνται στο χώρο, σχετικές με τη συλλογή, την παραγωγή, την επεξεργασία και την εκπομπή ήχου. (studio ηχογράφησης για ένα άτομο, μικρό studio, επαγγελματικό studio, ραδιοφωνικός σταθμός, ελεύθερη πρόσβαση σε ψηφιακή βάση δεδομένων-ήχων)
Το κέλυφος πλέον αντιμετωπίζεται ως συνέχεια του δημόσιου χώρου. Η ροή του κόσμου πραγματοποιείται μέσω εσωτερικού περιμετρικού διαδρόμου που λειτουργεί σαν ημι-δημόσιος χώρος και καταλήγει στο ισόγειο. Το επίπεδο του ισογείου μετατρέπεται σε ανοιχτή πλατεία, στην οποία βρίσκονται οι ηχητικές απολήξεις του δικτύου. Ανοίγματα στο πάτωμα επιτρέπουν την οπτική επαφή με το υπόγειο, όπου θα φιλοξενηθούν τα ‘ευρήματα’ τεχνολογικού εξοπλισμού που μαρτυρούν την παλιά χρήση του χώρου. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Γρουσόπουλος Θοδωρής, Θεοδώρου Ινώ, Κουρμπέτη Μένη,
Νικητάκη Χριστίνα, Συνοδινού Κατερίνα




-------------------------

Επαναχρησιμοποίηση


Στο κτήριο του ΟΤΕ προτείνουμε την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στην πόλη των Χανίων (αντικείμενα αποθήκευσης των παραδοσιακών προϊόντων της πόλης, όπως μπουκάλια, βάζα, τελάρα, μεταλλικά δοχεία, αντικείμενα που συλλέγονται από τις πολυτεχνικές σχολές, όπως χάρτινοι κύλινδροι, πληκτρολόγια, καθώς επίσης εφημερίδες και τηλεφωνικοί κατάλογοι).
Τα αντικείμενα αυτά συλλέγονται από τις διάφορες τοποθεσίες της πόλης και οργανώνονται στους χώρους του κτηρίου με στόχο τη χρήση του ως δομικό του υλικό, καθώς και τη δημιουργία κατασκευών σε αυτό.
Στο κτήριο διατηρούμε τη λειτουργία του καταστήματος του ΟΤΕ σε ένα μέρος του πρώτου και δεύτερου ορόφου του κτηρίου μαζί με τους χώρους όπου σήμερα διατηρείται ο εξοπλισμός για τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις της πόλης.





----------------------


ΑΣΤΙΚΟcamping


Η αρχιτεκτονική ως αποτύπωση στο χώρο των αναγκών και των συνθηκών κάθε χρονικής στιγμής οφείλει να καταλαβαίνει έγκαιρα τα προβλήματα και τα ερωτηματικά κάθε περιόδου.
Το θερινό εργαστήριο του ΚΑΜ πραγματεύεται το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της χρεωκοπίας της αρχιτεκτονικής, ιδωμένο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικών, κοινωνικών και χωρικών παραμέτρων.

Προτού απαντηθεί το ζήτημα που τίθεται σχετικά με το κτίριο του ΟΤΕ στα Χανιά, επιχειρείται από την ομάδα μια ανάγνωση της σημερινής συνθήκης, και πιο συγκεκριμένα των ζητημάτων του χώρου και των αναγκών του ανθρώπου.
Η οικονομική κρίση οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων και σε μια εκκένωση χώρων σε νευραλγικά, ή και όχι, σημεία των πόλεων. Παρατηρείται ότι η ιδιοκτησία είτε γης είτε ακινήτων τίθεται πλέον υπο αμφισβήτηση καθώς η αξία του χώρου αλλάζει, αλλά και επειδή δεν υπάρχει συγκέντρωση κεφαλαίου για τέτοιες επενδύσεις. Η ιδιοκτησία χώρου επίσης δε συμβαδίζει με τη διαρκώς αυξανόμενη τάση για κινητικότητα του ατόμου εντός μιας χώρας, μιας ηπείρου ή και παγκοσμίως. Η κινητικότητα αυτή αποτυπώνεται και στη μεταβολή της έκφρασης των αναγκών του ατόμου, π.χ. τηλε-εργασία.
Αυτές οι παρατηρήσεις οδηγούν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι το ζητούμενο σήμερα για το χρήστη είναι η προσωρινή κατοχή «πακέτων» χώρου και εξοπλισμού ικανοποιήσης των αναγκών του: ένα ευέλικτο σχήμα οικειοποίησης που μπορεί να εγκολπώσει το πλήθος των μεταβαλλόμενων σχημάτων κατοίκησης, εργασίας, ταξιδιού. Αυτό το σχημα μπορεί να φιλοξενηθεί από τα άδεια κτίρια εντός των πόλεων, δημιουργώντας ένα είδος αστικού camping.

Επιχειρώντας την ένταξη αυτού του σχήματος στο κτίριο του ΟΤΕ Χανίων επί της οδού Τζανακάκη, κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη η ένταξη του δημοσίου χώρου στο κτίριο -καθώς η πόλη των Χανίων ως αποτύπωμα ενετικής πολεοδομίας, χαρακτηρίζεται από ένα σφικτό αστικό ιστό - με τη δημιουργία μιας πλατείας στο ισόγειο και το άνοιγμα της ταράτσας στο κοινό. Ο δημόσιος χώρος ως χώρος συγκέντρωσης κινημάτων πόλης και διαφόρων ομάδων (ποδηλάτες, φιλοζωικές οργανώσεις) ενισχύει τον κοινωνικό παλμό της πόλης. Οι όροφοι του κτιρίου αποτελούν το «ιδιωτικό» κομμάτι του κτιρίου, το αστικό camping, όπου ο χρήστης ενοικιάζει τον εξοπλισμό που χρειάζεται κατά περίπτωση (κρεβάτι, γραφείο, κουζίνα, χώρος υγιεινής) και δημιουργεί το προσωρινό κατάλυμά του.
Η διαρκής εναλλαγή των ενοίκων στο χώρο καταγράφει τις μεταβαλλόμενες χρήσεις και ανάγκες κάθε στιγμής, ενώ αυτή η κινητικότητα αποτυπώνεται και στην όψη του κτιρίου.
Το γεγονός ότι το κτίριο μπορεί να απαντήσει στις αλλαγές των αναγκών αυτών, αποτελεί μια μικρή δικλείδα ασφαλείας ως προς τη μελλοντική επιτυχία του και την αποφυγή ενδεχόμενης εκκένωσης. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Κατρίνη Ελένη, Οικονομίδη Ίλντα, Παπαβασιλείου Μάρα, Παπαγεωργίου Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου