Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

“Μελαγχολικός” Αύγουστος για τα εμπορικά καταστήματα στα Χανιά

γενική 1Τουρίστες πολλοί, έσοδα λίγα. Αυτό προκύπτει από σφυγμομέτρηση των “Χανιώτικων νέων”, σε τουριστικά καταστήματα των Χανίων, ενόψει Δεκαπενταύγουστου. Όπως επεσήμανε η πλειοψηφία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, οι Έλληνες επισκέπτες φέτος έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ οι περισσότεροι ξένοι έχοντας κλείσει οικονομικά πακέτα διακοπών all inclusive δεν καταναλώνουν στα τουριστικά καταστήματα των Χανίων αλλά εντός ξενοδοχείων.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι όταν οι ξένοι επισκέπτες αποφασίσουν να καταναλώσουν σε τουριστικά καταστήματα της πόλης, μοιράζονται μια σαλάτα ή ένα αναψυκτικό, με αποτέλεσμα τα έσοδα στα ταμεία να είναι πενιχρά. Ένα άλλο φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια είναι τα… παζάρια στην τιμή ακόμα για τουριστικά είδη των 4 ευρώ!
Από την άλλη η παύση των δρομολογίων της Ryanair, όπως λένε οι Χανιώτες καταστηματάρχες, επηρέασε σημαντικά την κίνηση καθώς φέτος δεν έχουν έρθει Κύπριοι επισκέπτες ή Έλληνες από τη Θεσσαλονίκη.
Πάντως, από χθες στο σύστημα κρατήσεων της Ryanair, υπήρχαν διαθέσιμα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, δημιουργώντας ελπίδες για επαναδραστηριοποίηση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους στην πόλη μας.
ΜΑΝΟΛΗΣ: «Το 80% τουρίστες all inclusive»
1«Φέτος το καλοκαίρι στα Χανιά έχει πάρα πολύ κόσμο αλλά η ποιότητα του τουρισμού είναι πιο χαμηλή από πέρυσι. Δεν κάνουνε κατανάλωση. Κάνουνε… μπούγιο. Περπατάνε, κάθονται, αλλά η κατανάλωση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι για μήνα Αύγουστο. Πάρα πολλοί φοράνε ειδικά βραχιολάκια, το 80% είναι τουρίστες που κάνουν διακοπές all inclusive. Και όταν κάθονται παίρνουν ένα αναψυκτικό στα δύο ή μια χωριάτικη σαλάτα που μοιράζονται τέσσερα άτομα, δείχνοντάς μας το… βραχιολάκι και μας λένε: “ All inclusive”. Έλληνες τουρίστες δεν θα έλεγα ότι φέτος έχουμε πολλούς λόγω της κρίσης που επικρατεί στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη», επεσήμανε ο Μανόλης που δραστηριοποιείται στην περιοχή πίσω από την Τριμάρτυρη.
ΓΙΩΡΓΟΣ: «Χαμηλού οικονομικού επιπέδου ξένοι επισκέπτες»
2«Δόξα τω Θεώ, υπάρχει κίνηση, αλλά η κίνηση που έχουμε εμείς είναι κυρίως Έλληνες κατά 90%. Οι ξένοι τουρίστες που έχουν έρθει φέτος δεν είναι του ίδιου επιπέδου με παλαιότερα. Είναι πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Δεν ξοδεύουν, τουλάχιστον πάνω στο δικό μας αντικείμενο. Ευτυχώς εμείς δουλεύουμε με άλλες επαγγελματικές ομάδες», ανέφερε ο Γιώργος, τον οποίο συναντήσαμε σε επιχείρηση στην οδό Μουσούρων.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: «Κατανάλωση με… μέτρο»
3«Έχει κίνηση από ξένους επισκέπτες αλλά καταναλώνουν με… μέτρο. Από ό,τι φαίνεται υπάρχει οικονομική κρίση πλέον σε όλη την Ευρώπη. Οι Έλληνες φέτος είναι πολύ λιγότεροι και δεν ψωνίζουν καθόλου. Υπάρχει πρόβλημα!», επεσήμανε ο Νεκτάριος που δραστηριοποιείται στην παλιά πόλη.
ΓΙΩΡΓΟΣ: «Αγοράζουν ό,τι φθηνότερο και με πολύ παζάρι»
4«Έχουμε πολύ κόσμο στα Χανιά αλλά η κίνηση είναι μειωμένη. Οι Έλληνες δυστυχώς δεν εμφανιστήκανε ακόμα, σχεδόν καθόλου. Οι ξένοι αγοράζουν ό,τι φθηνότερο, μικρά αναμνηστικά δώρα όπως μαγνητάκια κ.ά. Εν τω μεταξύ μας κάνουμε υπερβολικά πολλά παζάρια ακόμη και για τουριστικά είδη του 1,5 ευρώ! Για παράδειγμα αγοράζουν τέσσερα βραχιολάκια που κάνουν 4,5 ευρώ και σου δίνουν 4 ευρώ. Και μάλιστα σου λένε ότι είναι και αρκετά τα 4 ευρώ, μας… φτάνουνε. Επίσης τα πληρώνουνε με… πιστωτική κάρτα. Ακόμη και οι επισκέπτες κρουαζιέρας δεν αφήνουν τίποτα. Άλλωστε η κρουαζιέρα πλέον είναι μια φθηνή λύση διακοπών για τους Ευρωπαίους», μας είπε ο Γιώργος που έχει τουριστική επιχείρηση στα Στιβανάδικα.
ΜΙΧΑΛΗΣ: «Μικρή κατανάλωση»
5«Η οικονομική κρίση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη έχει αντίκτυπο και σε εμάς. Αυτό πρακτικά επηρεάζει και το ταμείο. Καταρχάς, είναι πολλά τα λεφτά που πρέπει να δώσουν οι ξένοι τουρίστες για τις μετακινήσεις τους, για τα αεροπορικά έξοδα κ.λπ. Η Ryanair που είχε οικονομικά ναύλα, σταμάτησε τα δρομολόγια της προς Χανιά κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έρχεται εύκολα τόσος κόσμος πια στην πόλη. Κι όσοι έρχονται, έρχονται μέσω άλλων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιριών που είναι πιο ακριβές. Οπότε είναι διπλάσιο και τριπλάσιο το κόστος των διακοπών τους και δεν καταναλώνουν όπως θα έπρεπε. Η μετακίνηση είναι ακριβή. Όποιος έρχεται με πακέτο διακοπών all inclucive σε ξενοδοχεία, τότε η διαμονή είναι πιο οικονομική αλλά η κατανάλωση σε μαγαζιά εκτός ξενοδοχείων, μικρότερη. Αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους και έτσι λιγότερες εισπράξεις. Από την άλλη, ζητάνε συνεχώς εκπτώσεις και φέτος ακόμη περισσότερο. οι περισσότεροι από αυτούς είναι Γερμανοί», επεσήμανε ο Μιχάλης που δραστηριοποιείται στην οδό Σκρύδλωφ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: «Οι Ελληνες δεν έχουν πια αγοραστική δύναμη»
6«Η αγοραστική κίνηση δεν είναι όπως ήταν πέρυσι, είναι λιγότερη. Πιο πολύ ψωνίζουν ξένοι. Οι Έλληνες δεν έχουν καθόλου αγοραστική δύναμη, οι οποίοι σίγουρα είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Πιστεύω ότι η παύση των δρομολογίων της Ryanair έκανε ζημιά. Πριν είχαμε πιο πολύ κόσμο. Οι ξένοι κάνουν περιορισμένες αγορές και με πάντα με παζάρι, ειδικά οι Γερμανοί λόγω της οικονομικής κρίσης», επεσήμανε ο Παναγιώτης που συναντήσαμε στην επιχείρησή του στα Στιβανάδικα.


«Κοιτάζουν και λένε θα… επιστρέψουν»
«Έχει πολύ κόσμο αλλά δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι επισκέπτες φέτος κοιτάζουν και λένε ότι θα… επιστρέψουν, λίγοι κάνουν κάποιες μικροαγορές. Εν τω μεταξύ όσοι ψωνίζουν ζητάνε πολύ… σκόντο, μας λένε τόσο χαμηλές τιμές που δεν είναι ούτε η τιμή της αγοράς. Είναι πολύ μειωμένη η κίνηση. Μάλιστα φέτος δεν ήρθαν και πολλοί ομογενείς του εξωτερικού όπως παλιά, από Καναδά, Ν. Υόρκη, Αυστραλία, ούτε καν από την Κύπρο όπως έρχονταν παλιά…», μας είπε η Ευαγγελία που δραστηριοποιείται στην πλατεία της Μητρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου