Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Ενα πορτραίτο για τα Δελιανά

1Ενα πορτραίτο της Αλκηστης Αγοραστάκη προσέφερε η αδελφή της στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δελιανών κ. Κατσουλάκη, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο χωριό αυτό του Δήμου Πλατανιά στο πλαίσιο των “Μπαλαντίνειων 2018”.
Mε αυτόν τον τρόπο θέλησαν να ευχαριστήσουν την Τοπική Κοινότητα που αφιέρωσε τη βασική εκδήλωση των “Μπαλαντίνειων” στην αδικοχαμένη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής. «Το ανώτατο επίπεδό του αλτρουισμού, η κορύφωσή του, είναι η «αυτοθυσία». Αυτό είναι και το σύμβολο της Άλκηστης: «αλτρουισμός και αυτοθυσία». Σ’ αυτό τον συμβολισμό βρίσκεται το φιλοσοφικό νόημα της γενναίας πράξης της, το μεγαλείο και η ανώτερη αξία της.
Ο άνθρωπος που θυσιάζεται, ενώ ξέρει ότι μπορεί να σωθεί, είναι ένθεος, λέει κάπου για την τραγωδία ο Μίκης Θεοδωράκης. Στον αλτρουισμό, όλα ξεκινούν από το πώς βλέπει κανείς «τον άλλον» άνθρωπο, από το πώς βλέπει το κοινωνικό σύνολο. Τα θέματα αυτά είναι ζητήματα αγωγής και παιδείας, που τα έχει κανείς ή δεν τα έχει από το σπίτι του.
Αυτή την αγωγή είχε η Άλκηστις από το σπίτι της. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, αυτή η διαπίστωση για όλους μας σήμερα, στην εποχή μας, όπου υπερισχύει η ατομικότητα. Όπου η απόσταση του «εγώ» (του ατόμου) ως το «εμείς» (του συνόλου) έχει γίνει πολύ μεγάλη», τόνισε μιλώντας για την κοπέλα που χάθηκε στο ναυάγιο, ενώ προσπαθούσε να σώσει ναυαγούς ο πρώην αντινομάρχης κ. Γιώργος Αγοραστάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου