Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΩΣ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ “Φάρμακο” το ελαιόλαδο Δημοσιεύθηκε στις: 12-10-2012
«Το ποιοτικό ελαιόλαδο περνάει μέσα από σύγχρονες μεθόδους έκθλιψης του καρπού, παραγωγής και αποθήκευσης». Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Ελαιολάδου, που πραγματοποιεί η εταιρεία Terra Creta στην Αγ. Μαρίνα στο ξενοδοχείο Iolida. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί φάρμακο καθώς λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας εμφάνισης ασθενειών, όπως αρθρίτιδα και νεοπλασία. Παρουσία ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανθρώπων της αγοράς και τυποποιητών συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε θέμα παραγωγής και ποιότητας ελαιολάδου. Τον χαρακτηρισμό «λειτουργικό τρόφιμο» για το ελαιόλαδο τόνισε ο κ. Α. Κυριτσάκης πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρηρίου οξειδωτικού στρες. Ο κ. Κυριτσάκης επισήμανε πως ως λειτουργικά τρόφιμα διεθνώς αναγνωρίζονται τα τρόφιμα που είναι πολύ καλά για την υγεία και ένα τέτοιο είναι σίγουρα το ελαιόλαδο. Τη σημασία της προώθησης του ελαιόλαδου από κοινού με τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης επισήμανε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Α. Τριχοπούλου. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «η προώθηση του ελαιολάδου δεν μπορεί να γίνει αν ταυτόχρονα δεν αναδειχθούν και τα δικά μας παραδοσιακά τρόφιμα». Για το ελαιόλαδο ως φάρμακο σημειώνοντας πως «μια σειρά από σύγχρονες μελέτες καταδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο με την ελαιοκανθύνη και την ελαιοκαυσύνη, δύο δείκτες που μετριούνται επιμελώς πλέον, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα τόσο για την αρθρίτιδα όσο και για την ανάπτυξη νεοπλασίας», αναφέρθηκε ο κ. Π. Μαγιάτης επ. καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων. Στην καθοριστική συμβολή του ελαιολάδου στην ρύθμιση της χοληστερίνης στάθηκε ο Ιταλός καθηγητής E. Luigi Iorio, ενώ στην παρουσία του ελαιολάδου στην Αμερική η κα Liz Tagami σύμβουλος επιχειρήσεων. ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΟΞΥΤΗΤΑ Από μεριά των διοργανωτών ο διευθύνων σύμβουλος της Terra Creta κ. Μ Αναγνωστάκης υπογράμμισε πως «έχουμε αντιληφθεί ως εταιρεία ότι η ποιότητα του ελαιολάδου δεν είναι μόνο η οξύτητα, οι παράμετροι έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και οι αγορές έχουν γίνει πολύ απαιτητικές. Η Κρήτη έχει όλα τα δεδομένα, ώστε να προσφέρει το ποιοτικό ελαιόλαδο που έχουν ανάγκη οι καταναλωτές». Στις επιμολύνσεις τροφίμων αναφέρθηκε ο κ. Π. Πασχάλης, στη χημική σύσταση του ελαιολάδου η κα Μ. Τσιμίδου, ενώ ο ερευνητής του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς κ. Γ. Μετζιδάκης στάθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του Κολυμπαρίου. Τέλος, ο πρόεδρος της Terra Creta κ. Ευάγγελος Καλούσης, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που θα έχει ο τομέας των τροφίμων στην ανάπτυξη της χώρας σε μια πορεία διεξόδου από την κρίση. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα. Ελαιοκομιδή στην Ελιά των Βουβών Στο πλαίσιο του συνεδρίου σήμερα στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ελαιοσυλλογή της Ελιάς των Βουβών στο Κολυμπάρι. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης «για πρώτη φορά μετά την ανακήρυξή της ως μνημείο της φύσης θα γίνει συγκομιδή ελαιοκάρπου στην ελιά των Βουβών και το ελαιόλαδο που θα παραχθεί θα χρησιμοποιηθεί για προωθητικές ενέργειες. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε τη δημοσιότητα γύρω από το ελαιόδεντρο για την προώθηση του ελαιολάδου». Τέλος για την Κοινωφελή Επιχείριση του Δήμου ο πρόεδρός της Κ. Α. Καπνισάκης ανέφερε πως «η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να κάνει ο Δήμος από καιρό και συνεχίζει να κάνει είναι να φέρει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη θέση που του ανήκει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου