Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΥΣΙΜΑ


Θρίλερ στη σκιά της επιστράτευσης
Με ρυθμούς χελώνας οι επιτάξεις ενώ η απεργία... συνεχιζόταν

Εξαγριωμένος απεργός φωνάζει συνθήματα στους παρατεταγμένους αστυνομικούς, έξω από το υπουργείο Μεταφορών
Στα άκρα έχει φτάσει πλέον η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων και βυτιοφόρων, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία τους παρά την επιστράτευση στην οποία προχώρησε προχθές το βράδυ η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα η κατάσταση στην αγορά παραμένει χαώδης και η επιστράτευση προχωράει με ρυθμό χελώνας...

Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν χθες το βράδυ να συνεχίσουν την απεργία και σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των προέδρων των σωματείων, θα πάρουν και την οριστική απόφαση αν θα συνεχίσουν ή όχι τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Είναι πλέον σαφές ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των συνδικαλιστών, οι οποίοι παρά τη συνάντηση που έγινε- σε καλό κλίμα, όπως οι ίδιοι ανέφερανμε την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων φοβήθηκαν χθες να πάρουν απόφαση για λήξη της απεργίας υπό τον φόβο των αντιδράσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων που αρνούνται το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Πηγές του υπουργείου Υποδομών έλεγαν χθες ότι η επίταξη συνεχίζεται κανονικά. Και εκεί στηρίζονται προκειμένου να αρχίσει η τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα και προϊόντα. Η αισιοδοξία μετά το χθεσινό αδιέξοδο έχει χαθεί και η αίσθηση είναι ότι είναι πολύ δύσκολο και σήμερα στη γενική συνέλευση να σταματήσουν οι ιδιοκτήτες των φορτηγών και βυτιοφόρων την απεργία.

Περισσότερο από 4 ώρες, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία, κράτησε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη και του γενικού γραμματέα Χάρη Τσιόκα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων. Οι τελευταίοι έφτασαν στο κτίριο του υπουργείου Υποδομών στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου τους περίμενε ο κ. Ρέππας, με τα υπουργικά αυτοκίνητα του υφυπουργού και του γενικού γραμματέα.

Μετά την επίταξη ήταν πλέον σαφές στους συνδικαλιστές ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να παγώσει αφού οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα είναι δεδομένες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελαν να αποσπάσουν μία δέσμευση ώστε να μπορέσουν να την παρουσιάσουν ως επιτυχία στους συνάδελφους τους και να μιλήσουν για λήξη της απεργίας.

Το μεγάλο αγκάθι είναι η αποζημίωση των αδειών. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστές των βυτιοφορέων επειδή οι άδειες των βυτιοφόρων είναι οι ακριβότερες. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει μία επιπλέον άδεια στους μεταφορείς για καθεμία υφιστάμενη προκειμένου να αυξηθεί η αξία της άδειας, η οποία θα προσμετράται στο μετοχικό κεφάλαιο των νέων μεταφορικών εταιρειών. Από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, συζητούν ακόμη και τη φορολογική απόσβεση των αδειών σε βάθος χρόνου- και πέρα από την τριετία. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δεν έδειξαν να συγκινούνται από αυτή την πρόταση και προτιμούν να αποζημιωθούν ανάλογα με το ποσό που κατέβαλαν για να αγοράσουν την άδεια.

Ο κ. Ρέππας είχε συνεχή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου και η εντολή ήταν να εξαντληθεί ο διάλογος παρά την επιστράτευση, χωρίς όμως να κάνει βήμα πίσω στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Η πρόταση του κ. Ρέππα είναι να διεξαχθεί ένας παράλληλος διάλογος ώστε να γίνουν οι όποιες επιμέρους διορθώσεις, να επιτευχθεί η ομαλή ένταξη όλων στο νέο καθεστώς και να εξεταστεί το θέμα των φορολογικών απαλλαγών.

Τα επιμέρους αιτήματα των εκπροσώπων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων που τέθηκαν χθες στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να υπάρξει πραγματικό τριετές μεταβατικό στάδιο που θα αρχίσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να μην ισχύσει η τελευταία μείωση της αξίας της άδειας κατά 35% και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους περίπου 5.500 ιδιοκτήτες που μπήκαν στον κλάδο την τελευταία πενταετία.

«Είναι άνθρωποι με συνέπεια και ήθος», είπε ο κ. Ρέππας αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν 9 πρόεδροι και 9 γενικοί γραμματείς. Οι συνδικαλιστές υπό το βάρος των πιέσεων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο και οι οποίοι αντιδρούν στο άνοιγμα του επαγγέλματος προτίμησαν να θέσουν το ζήτημα στη σημερινή γενική συνέλευση των προέδρων των σωματείων προκειμένου να θα σταματήσουν ή όχι τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ

Αδιέξοδο και στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση Ρέππα- συνδικαλιστών. Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου


«Οι απεργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους»

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ τα προβλήματα που προκαλεί στον τουρισμό, τη βιομηχανική παραγωγή και τη γεωργία η έλλειψη καυσίμων όσο περνούν οι ώρες. Στη Χαλκιδική, την Πιερία και τη Θάσο έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες τουρίστες, ενώ οι μετακινήσεις περιορίστηκαν στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες οικονομικές απώλειες στις επιχειρήσεις και στις ξενοδοχειακές μονάδες. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη απεργία «οδηγεί σε παύση της λειτουργίας όλων των μεταποιητικών επιχειρήσεων, λόγω αδυναμίας προμήθειας καυσίμων και πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές ανυπολόγιστης αξίας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο αποτελέσματος όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας». Καλεί δε τους απεργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι και στους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.


Μαρτύριο πριν από τη μεγάλη έξοδο των εκδρομέων του Αυγούστου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χάτσιος, Γιώργος Φιντικάκης, Γιώργος Κώνστας

ΜΕ ΠΟΛΥ αργούς ρυθμούς γινόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ ο εφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων της χώρας. Οι ουρές στα βενζινάδικα ήταν μικρότερες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, όπως τόνιζαν παράγοντες της αγοράς, οι ποσότητες δεν έφταναν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Στο μεταξύ, η απόφαση των φορτηγατζήδων για συνέχιση της απεργίας αναμένεται να εντείνει τα προβλήματα στην αγορά, τη στιγμή μάλιστα που από σήμερα αρχίζει το πρώτο μεγάλο κύμα εξόδου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Είναι ενδεικτικό πως στην Αθήνα, ειδικά χθες, η ούτως ή άλλως προβληματική τροφοδοσία των πρατηρίων έγινε ακόμη πιο δύσκολη καθώς οι ποσότητες που κατάφεραν να δεσμεύσουν τα βυτιοφόρα των πετρελαϊκών εταιρειών ήταν πολύ μικρή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως έλεγαν κύκλοι των βενζινοπωλών, από τα 1.000 και πλέον βενζινάδικα της Αττικής μόνο τα 150 να διαθέτουν κάποιες ποσότητες καυσίμων και αυτά εναλλάξ, αφού τα αποθέματά τους δεν διαρκούσαν περισσότερο από δύο ώρες.

Πρόβλημα με τις λίστες
Πάντως, σε θρίλερ, με πρωταγωνιστές τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης και βυτιοφόρων από τη μία και το αρμόδιο υπουργείο και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης από την άλλη, φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών στη Θεσσαλονίκη. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε από προχθές ότι θα αρχίσουν να αποστέλλονται ή να θυροκολλούνται σταδιακά στα σπίτια των απεργών τα φύλλα πορείας, μέχρι χθες το βράδυ κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.

«Υπάρχει πρόβλημα με τις λίστες των ονομάτων ιδιοκτητών της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι επικαιροποιημένες και άλλες είναι ελλιπείς και δυσανάγνωστες. Γι΄ αυτό δεν έγιναν επιδόσεις», είπε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Οχημάτων Βόρειας Ελλάδας Γιάννης Γιαβρίδης. Φύλλα πορείας επιδόθηκαν σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αλλά μέχρι χθες το βράδυ οι ιδιοκτήτες των επιταγμένων βυτιοφόρων και φορτηγών αρνούνταν να παραλάβουν καύσιμα από τα διυλιστήρια και να τα διοχετεύσουν στην αγορά, λέγοντας ότι περίμεναν να πληροφορηθούν πώς θα εξελιχθεί η συνάντηση που είχαν στο υπουργείο οι εκπρόσωποί τους. Στο μεταξύ, τα βυτιοφόρα των εταιρειών πετρελαιοειδών συνέχισαν και χθες τον εφοδιασμό των πρατηρίων αλλά οι ποσότητες που διακίνησαν ήταν πολύ μικρές και δεν κάλυψαν ούτε το 5% των αναγκών της αγοράς σε βενζίνη και πετρέλαιο.

Στα Χανιά
Μικρή ανάσα πήρε χθες η αγορά των καυσίμων στα Χανιά, μετά την τροφοδότηση των πρατηρίων από βυτιοφόρα Ι.Χ. των εταιρειών, χωρίς όμως να λείψουν οι ουρές και η ταλαιπωρία. Χθες η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας άρχισε και στα Χανιά μετά την αποστολή της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο στη νομαρχία. «Συνεχίζουμε κανονικά την απεργία μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φορτηγών Ν. Χανίων Γιάννης Κουκουράκης. «Ο Νομός Χανίων πιστεύω πως δεν θα έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Τις επόμενες ημέρες θα βγουν περίπου 220.000 λίτρα βενζίνης από φορτηγά ιδιωτικής χρήσης των εταιρειών καυσίμων. Εμείς όμως δεν θα κάνουμε πίσω».

Το πρωί πάντως η Νομαρχία Χανίων έλαβε από το υπουργείο τη σχετική εγκύκλιο για την πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών και των οδηγών των φορτηγών που απεργούν, όπως και των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων. Περίπου στις 3 το μεσημέρι έφτασε η κατάσταση όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης, των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Μεταφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων Γιάννη Πατεράκη, το υπουργείο δίνει εντολή να επιταχθούν όλα τα φορτηγά Δ.Χ. του νομού, τα οποία είναι περίπου 370, όπως επίσης και όλα τα ρυμουλκούμενα που φτάνουν περίπου τα 750. Η νομαρχία αμέσως άρχισε να βγάζει επιτακτήρια και περίπου στις 4 το απόγευμα έφυγαν τα πρώτα- περίπου 20- σε βυτιοφόρα Δ.Χ. μεταφοράς υγρών καυσίμων και σε μερικά ψυγεία. Αργά το βράδυ συνεχιζόταν η διαδικασία για τα υπόλοιπα. «Η Αστυνομική Διεύθυνση τα επιδίδει και δεν ξέρω κατά πόσον είναι δυνατόν να επιδοθούν όλα αυτά μέσα σε μία ημέρα. Το πρωί της Παρασκευής θα συνεχιστεί η δουλειά από την υπηρεσία της νομαρχίας και μέχρι τις 12 το μεσημέρι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έπειτα η Αστυνομία θα αναλάβει να τα επιδώσει στους ιδιοκτήτες των φορτηγών». Ο κ. Βαγγέλης Κώτσος, πρόεδρος βενζινοπωλών Ν. Χανίων, τόνισε πως μετά την τροφοδοσία της αγοράς από βυτία των πετρελαϊκών εταιρειών οι ουρές είναι αρκετά μικρότερες από τις προηγούμενες ημέρες και τα πρατήρια που έχουν κάποιες ώρες καύσιμα είναι περισσότερα.


Μικροσυμπλοκές και ένταση μετά τη χρήση χημικών

ΤΟ ΠΡΩΙ εκατοντάδες ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και προσπάθησαν να μπουν στο προαύλιο του υπουργείου. Οταν κάποιοι από τους ιδιοκτήτες επιχείρησαν να ανέβουν στα κάγκελα, εμποδίστηκαν από αστυνομικούς που έκαναν χρήση και χημικών, με συνέπεια να ακολουθήσουν μικροσυμπλοκές. Στην κατάσταση που διαμορφώθηκε κάποιοι από τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και τεχνικούς, τραυματίζοντας 3 από τον τηλεοπτικό σταθμό Αlter ενώ προκάλεσαν και υλικές ζημιές στις τηλεοπτικές κάμερες. Τα επεισόδια καταδίκασε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης κ. Αγγελος Φάλαρης, ο οποίος ζήτησε «συγγνώμη» για τα επεισόδια και συνέστησε ψυχραιμία στους συναδέλφους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου