Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΚΑΥΣΙΜΑ ΦΟΡΤΗΓΑ


ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Καύσιμα τέλος...
27.07.2010

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ - ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

Χωρίς καύσιμα ενδέχεται να μείνει από σήμερα ο νομός Χανίων, λόγω της επ' αόριστον απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων. Ήδη χθες, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, το 80%
των πρατηρίων υγρών καυσίμων του νομού είχαν μείνει χωρίς βενζίνη ενώ σήμερα η αγορά καυσίμων εκτιμάται ότι θα "στεγνώσει".
Στον αποκλεισμό του λιμανιού της Σούδας και των δεξαμενών καυσίμων του Αγίου Ονουφρίου προχώρησαν χθες οι ιδιοκτήτες φορτηγών και στα Χανιά διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Την ίδια ώρα πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ έσπευδαν για ανεφοδιασμό στα βενζινάδικα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές έξω από τα πρατήρια. Τα προβλήματα αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για απεργία.
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Στον αποκλεισμό του λιμανιού της Σούδας και των δεξαμενών καυσίμων του Αγίου Ονουφρίου προχώρησαν χθες οι ιδιοκτήτες φορτηγών και στο Ν. Χανίων διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Στο λιμάνι της Σούδας επιτρέπονταν η είσοδος στα πλοία μόνο σε ΙΧ, μοτοσυκλέτες και λεωφορεία, ενώ ο αποκλεισμός των δεξαμενών στον Άγιο Ονούφριο έγινε για να μην μπορούν να φορτώνουν τα βυτιοφόρα ιδιοκτησίας των εταιρειών καυσίμων. Από τους ιδιοκτήτες των φορτηγών επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός της αστυνομίας, του αεροδρομίου και του Νοσοκομείου. Μιλώντας στα Χανιά ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών Χανίων κ. Γιάννης Κουκουράκης επισήμανε πως "διεκδικούμε το δίκιο μας και τίποτα περισσότερο". Στον κ. Κουκουράκη τέθηκε το ζήτημα ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων βρίσκονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και αποτελεί και απαίτηση της Ε.Ε. απάντησε πως "εμείς λέμε ότι τις άδειες αυτές τις έχουμε πληρώσει, τις έχουμε αγοράσει. Ας μας της πληρώσει το κράτος, ας μας δώσει τα χρήματα που δώσαμε και εμείς τις καταθέτουμε." Σε ερώτηση μας για το αν οι άδειες αυτές, όπως υποστηρίζουν πολλοί, είχαν δοθεί πριν από 30 χρόνια με αδιαφανείς διαδικασίες απάντησε πως "αυτό μπορεί να είχε γίνει παλιά. Εμείς όλοι αγοράσαμε αυτές τις άδειες" απάντησε συμπληρώνοντας πως πρόθεση των ιδιοκτητών δεν είναι να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο.
ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Στα Χανιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Βενζινοπωλών κ. Βαγγέλης Κώτσος " τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί κατά 80% και μένει ένα 20% που και αυτό μέχρι αύριο (σήμερα) θα έχει τελειώσει. Την Τετάρτη πιο εύκολο θα είναι να κερδίσει κανείς το Τζόκερ, από το να βρει βενζίνη στα Χανιά¨.
Την ίδια ώρα με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν και οι πρατηριούχοι, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο καταργεί τις αποστάσεις ασφαλείας για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), μία από τις δύο Ομοσπονδίες του κλάδου, κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή, παράγοντες του υπουργείου διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι επίσης θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση.
"Έχουμε πει ότι θα κατέβουμε και εμείς σε απεργία εάν μπει προς ψήφιση στην Βουλή το Νομοσχέδιο το Νομοσχέδιο. Διότι παρά το γεγονός ότι είχαμε πολύωρες συζητήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Μεταφορών και διαβεβαιώσεις ότι η διαβούλευση θα κρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου και ότι το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβρη, δεν βλέπουμε να συμβαίνει. Περιμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξουν εξελίξεις την Πέμπτη το βράδυ και την Παρασκευή θα αποφασίσουμε το "τι μέλλει γενέσθαι". Όλος ο κλάδος βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου εάν χρειαστεί να προβούμε σε κινητοποιήσεις. Όμως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα" τόνισε ο πρόεδρος Βενζινοπωλών Χανίων και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΠΕΚ κ. Βαγγέλης Κώτσος.
Η ΠΟΠΕΚ
«Με τις μεθοδεύσεις αυτές όχι μόνο καταργούνται για πολλοστή φορά στην πράξη οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, αλλά οι αρμόδιοι, για λόγους που θα πρέπει να μας εξηγήσουν, φτάνουν στο σημείο να εμπαίζουν έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.
Σε έγγραφο που απέστειλε προς το υπουργείο Υποδομών η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του κλάδου, τότε θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στο κλείσιμο των πρατηρίων. Υποστηρίζει ακόμη ότι η κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας προκαλεί προβλήματα ασφαλείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία νέων πρατηρίων σε μια περίοδο που μετά βίας επιβιώνουν τα ήδη υπάρχοντα.
Η ΕΠΚΧΑΝ
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις συστήνει στους οδηγούς η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων(ΕΠΚΧΑΝ).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΠΚΧΑΝ" η Ένωση θα είναι παρούσα αν δημιουργηθεί κρίση (έλλειψη) στον εφοδιασμό των καυσίμων. Ήδη μέλη της οργώνουν την αγορά για την παρακολούθηση της ομαλής διακίνησης των καυσίμων. Συστήνουμε την προσοχή όταν αγοράζουμε καύσιμα να ελέγχουμε τις τιμές από την πινακίδα που είναι αναρτημένη σε κάθε βενζινάδικο αλλά και στην αντίστοιχη αντλία του καυσίμου, να βλέπουμε αν είναι σωστά τα αντίστοιχα λίτρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου