Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΤΕΔΚ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ



ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΔΚ ΧΑΝΙΩΝ

Πράσινο φως για αιολικά


Θετικοί στο επενδυτικό σχέδιο της "Σάρρας Α.Ε." θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου για την ανάπτυξη άνω των 300 ανεμογεννήτριων στην Κρήτη, οι 80 εξ αυτών στα Χανιά, εμφανίσθηκαν οι δήμαρχοι του Νομού. Εκπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωσαν χθες το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ για το επενδυτικό τους σχέδιο που βρίσκεται ακόμα στα εμβρυακά του βήματα και προβλέπει μεταξύ άλλων και την πόντηση καλωδίου μεταφοράς ρεύματος ανάμεσα σε Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα.
Τόσο στην παρουσίαση όσο και στις κατιδίαν συνομιλίες τους με τους δημάρχους και τους δημοσιογράφους τα στελέχη της εταιρείας δεν έκρυψαν ότι το έργο είναι "μεγαλεπήβολο " και πολύ δύσκολα υλοποιήσημο. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη έλεγε για έναρξη των εργασιών σε 7-10 χρόνια καθώς πρέπει να δωθούν αδειοδοτήσεις, να εξασφαλιστούν οι πόροι, να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα κα. ενώ το όλο σύστημα παραγωγής 1002 MW ρεύματος από αιολικά πάρκα για να αναπτυχθεί θα απαιτηθεί μια 15ετία τουλάχιστον.
Συνολικά το κόστος της επένδυσης είναι 2 δις ευρώ, ποσό που θα αντληθεί είτε από Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, την Ε.Ε., τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών στην κοινοπραξία, τη συμμετοχή της ΔΕΗ.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
"Είναι μεγαλεπήβολο το σχέδιο αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να υλοποιηθει" ανάφερε στους δημάρχους ο κ. Νίκος Βαλτής γενικός διευθυντής της εταιρείας "Ελικα Α.Ε." του ομίλου Κοπελούζου. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα 1002 MW θα παράγονται από πάνω απο 300 ανεμογεννήτριες οι οποίες "θα γίνονται ελάχιστα αντιληπτές γιατί είναι τεράστια η έκταση των βουνοκορφών. Για τα Χανιά προβλέπονται 80 ανεμογεννήτριες που η κάθε μια θα παράγει 3 MW. "
Παρουσιάζοντας τα οφέλη από την υλοποίηση αυτού του σχεδίου ο κ. Βαλτής είπε μεταξύ άλλων:
- Το νησί διασυνδέεται με την υπόλοιπη χώρα, σταματάνε οι διακοπές του ρεύματος, και μειώνονται οι πιθανότητες αύξησης της τιμής του ρεύματος όπως είναι πιθανό να ζητήσει η τρόικα από την ΔΕΗ που για την Κρήτη έχει πολύ χαμηλά τιμολόγια.
- Κινητοποιούνται τοπικά συνεργεία (οικοδομών, κατασκευών κα.) που μόνο για το Ν. Χανίων για 3 χρόνια θα απορροφήσουν ένα ποσό 100 εκ. ευρώ.
- Δημιουργείται ένα μόνιμο έσοδο για τους Δήμους 2% επί του ακαθορίστου κύκλου εργασιών. Για τα Χανιά θα είναι γύρω στα 2 εκ. ευρώ και 1 εκ. ευρώ θα είναι το ποσό που θα επιστρέφει τους καταναλωτές όπως ορίζει ο νόμος.
Ερωτηθείς αναφορικά με το πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες (περίπτωση Σπίνας) το στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου σημείωσε ότι η πρακτική της εταιρείας του είναι δίνεται η αποζημίωση στο κράτος για κάθε στρέμμα που θα αξιοποιηθεί για την επένδυση και στη συνέχεια να γίνεται μια συνενόση με τους ιδιοκτήτες αν υπάρχουν και η εταιρεία να προχωράει στη μίσθωση των εκτάσεων τους με βάση ένα λογικό μίσθωμα. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά η έλλειψη κτηματολογίου, χωροταξικού σχεδιασμού και δασολογίου προκαλεί προβλήματα σε αυτές τις επενδύσεις.
"ΠΡΑΣΙΝΟ" ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
Σύμφωνοι με το σχέδιο εμφανίσθηκαν οι περισσότεροι δήμαρχοι και μέλη τους Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, με ορισμένους από αυτούς να διατυπώνουν επιφυλάξεις που είχαν να κάνουν με την νομοθεσία που διέπει το αντικείμενο και είναι σε διάφορα σημεία προβληματικοί. Κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. μίλησε για "σοβαρή επένδυση", ότι η ΤΕΔΚ την βλέπει "θετικά" και συστήθηκε 5μελής επιτροπή για την παρακολούθηση της. Ειδικότερα ο δήμαρχος Βουκολιών Ν. Μπομπολάκης αφού ανάφερε πως η διαδικασία που ακολούθησε η "Σάρρας Α.Ε." ήταν η σωστή σημείωσε ότι ήδη ορισμένοι δημότες του έχουν εκφράσει θετική άποψη για την αξιοποίηση των περιοχών που θέλει η εταιρεία στα όρια του Δήμου Βουκολιών. Ο κ. Περάκης, δημ. Σούδας τόνισε πως πρόκειται για σοβαρή πρόταση που σίγουρα πρέπει να εξετασθεί ενώ αναφορικά με την διασύνδεση Κρήτης και ηπειρωτητικής Ελλάδας και τη μεταφορά ρεύματος παρατήρησε πως "δικαιώθηκε ο Αντρέας Παπανδρέου που όταν το είχε πει πριν από πολλά χρόνια είχε χλευαστεί". "Κανείς δεν είναι αντίθετος στις ΑΠΕ. Ωστόσο οι εταιρείες επειδή θέλουν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους δεσμεύουν τις κορυφές για τα αιολικά πάρκα, δημιουργούν τεράστιους δρόμους, αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και όλα αυτά εκμεταλευόμενες κάποιες ασάφειες στη νομοθεσία" είπε ο κ. Κουκουράκης δήμαρχος Ινναχωρίου. Απόλυτα θετικός στα σχέδια της εταιρείας εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Μουσούρων κ. Αρναντωνάκης, ενώ και ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Λ. Παπαδερός μίλησε για "σοβαρή επένδυση που ακολουθεί τη σωστή διαδικασιά ενημέρωσης των δήμων και των τοπικών κοινωνιών ."
Στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο δήμαρχος Καντάνου Ε. Δασκαλάκης γιατί δεν ήθελε να δεσμεύσει όπως είπε την επόμενη δημοτική αρχή του νέου Δήμου.




Μνημόνιο και αύξηση τιμής του ρεύματος

Την πληροφορία πως στα πλαίσια τους εξορθολογισμού των ΔΕΚΟ που προβλέπει το μνημόνιο, ενδέχεται η η τροικα να απαιτήσει από τη ΔΕΗ που στην Κρήτη πουλάει το ρεύμα πιο φτηνά από ότι το παράγει να αυξήσει σημαντικά την τιμή του μετέφεραν τα στελέχη του Κοπελούζου. Ανάφεραν μάλιστα πως αν γίνει το έργο διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα αυτό το ενδεχόμενο θα αποτραπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου