Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013
6ος ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Προϊόντα της κρητικής γης
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 12-08-2013 09:49:36
Προϊόντα της κρητικής γης, καλλιτεχνικές δημιουργίες για όλα τα γούστα στον '6ο Κισαμίτικο Αύγουστο', που συνεχίζεται μέχρι τις 20 Αυγούστου, στην παραλία της Κισάμου. Παραγωγοί και επαγγελματίες μιλούν στα 'Χ.Ν.' για τα προϊόντα τους και για το τι περιμένουν από τη συμμετοχή τους στην έκθεση.
Κρητικά βότανα
«Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για τα κρητικά βότανα και ανακαλύπτει τη μεγάλη διατροφική και θεραπευτική τους αξία», τονίζει ο κ. Γιώργος Κισαμιτάκης, τα προϊόντα του οποίου πήραν το 1ο βραβείο άγριων βοτάνων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
«Είμαστε μια τοπική επιχείρηση που δραστηριοποιούμαστε μόνο σε εκθέσεις καθώς τα άγρια βότανα είναι περιορισμένα σε αριθμό. Είναι βότανα που συλλέγουμε εμείς με μεγάλη προσοχή. Στο περίπτερό μας διαθέτουμε μαλλοτήρα και δίκταμο, αλλά και μαντζουράνα, φασκόμηλο, ρίγανη, φλισκούνια, χαμομήλι», τονίζει ο κ. Κισαμιτάκης.
Κρασιά για όλα τα γούστα
Τα γνωστά κρασιά 'Πνευματικάκη' από τον Δραπανιά Κισάμου συμμετέχουν και σε αυτόν τον 'Κισαμίτικο Αύγουστο'. Οπως λέει ο Γιάννης Πνευματικάκης «έχουμε πάρα πολλές ποικιλίες κρασιών δικών μας που είναι γνωστά για την ποιότητά τους. Ξηρά, γλυκά, ημίγλυκα, από κρητικά σταφύλια. Εχουμε προχωρήσει σε πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό».
Το οινοποιείο συμμετέχει στο 'Δίκτυο Οινοποιών Δυτικής Κρήτης' και το Μουσείο του είναι επισκέψιμο από τις 8 πρωί έως τις 8 το βράδυ με την παρουσία και ξεναγού.
Καλαίσθητα κοσμήματα
Μικρά και καλαίσθητα δώρα, φτιαγμένα από υλικά της φύσης, στο περίπτερο 'Φωτεινή και Ρένα'. Πολύ ενδιαφέρουσες χειροποίητες δημιουργίες από δύο γυναίκες της Κισάμου.
«Ερχόμενος στο περίπτερό μας ο επισκέπτης θα βρει χειροποίητα κοσμήματα, μικρές και μεγαλύτερες κατασκευές, είδη δώρων, κάδρα κατασκευασμένα με διάφορες τεχνικές. Ολα είναι κατασκευασμένα με τα χέρια μας, με πολλή φαντασία και αγάπη για αυτό που κάνουμε», αναφέρει η κα Φωτεινή. Στο πολύ προσεγμένο περίπτερό τους παρουσιάζεται ένα δείγμα των ιδιαίτερων ικανοτήτων των δύο γυναικών.
Μέλι από την Κίσαμο
«Παράγουμε κυρίως μέλι και ελαιόλαδο. Ολα πρώτης ποιότητας, θυμαρίσιο το μέλι και έξτρα παρθένο το ελαιόλαδο», δηλώνει ο κ. Γιάννης Παπαγιαννάκης, παραγωγός από τα Περβολάκια Κισάμου που συμμετέχει και σε αυτήν την έκθεση.
Οπως και το σύνολο των εκθετών, περιμένει από τον 6ο Κισαμίτικο Αύγουστο «να ανταποκριθεί ο κόσμος. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τον κόσμο που έρχεται, αλλά δυσκολεύεται να αγοράσει, αλλά πάντα ελπίζουμε για το καλύτερο», τονίζει.
Σφακιανός φούρνος
«Είναι η πρώτη μας φορά στον 'Κισαμίτικο Αύγουστο' προκειμένου να μας μάθει ο κόσμος και να γνωρίσει καλύτερα τα προϊόντα μας», επισημαίνει η Αργυρώ από τον φούρνο 'Δουρουντάκη' από τα Σφακιά.
«Τα δυνατά μας προϊόντα είναι τα κριτσίνια με ξερό ανθότυρο και γραβιέρα, χρησιμοποιούμε το χαρούπι και έχουμε βουτηματάκια με σταφίδες και αμύγδαλο, με φουντούκι, με δημητριακά και κανέλα. Πιστεύουμε ότι δοκιμάζοντας τα προϊόντα μας ο κόσμος θα τα αναζητήσει και την επόμενη ημέρα καθώς βλέπει την ποιότητά τους», λέει.
Προϊόντα τυροκομείου
«Παράγουμε όλη την γκάμα των τυροκομικών προϊόντων, από γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα, φέτα, τυρομάλαμα, στακοβούτυρο. Ολα δικά μας προϊόντα, με γάλα ντόπιο, από την περιοχή της Κισάμου κυρίως, αλλά και από τον Ομαλό», τονίζει ο κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Στο περίπτερό του διατίθενται όλα τα είδη που παράγει το τυροκομείο του. «Από την έκθεση ελπίζουμε το καλύτερο. Οι καιροί είναι δύσκολοι, ο κόσμος ζορίζεται και το σκέπτεται για τις αγορές του, έχει μειώσει πολύ τις ποσότητες, αλλά και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον στηρίξουμε», υπογραμμίζει ο τυροκόμος.
Μέλι Παναγιωτάκη
«Ειδικότητά μας είναι το μέλι, αλλά και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, η γύρη, αλλά και λάδι και κρασί», είναι τα λόγια του Σταύρου Παναγιωτάκη, στο περίπτερό του 'Κατά Μάρκον'. Οπως τονίζει, προϊόντα του εξάγονται σε Γερμανία και Αυστρία, πέρα της κίνησης που υπάρχει στην εσωτερική αγορά.
Στόχος του κ. Παναγιωτάκη είναι «όλο και περισσότερο βελτίωση της ποιότητας. Αυτό πιστεύω ότι είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Πρέπει να γίνουν οργανωμένες κινήσεις ανάδειξης των προϊόντων. Μπορεί να έχει μειωθεί η αγοραστική κίνηση του κόσμου, όμως ένα καλό, ποιοτικό προϊόν ο κόσμος θα το αγοράσει».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου