Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013
ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
Ψάρια υπό εξαφάνιση
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 12-08-2013 10:21:55
Είδος προς εξαφάνιση είναι τα ψάρια στη Δυτική Κρήτη φέτος το καλοκαίρι! Αλιείς μιλούν για πρωτοφανή εξαφάνιση όλων των γνωστών ψαριών της εποχής σε όλον τον θαλάσσιο χώρο από τη Γραμπούσα μέχρι και την Παλαιόχωρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γνωστοί σε όλους τους καλοφαγάδες 'σκάροι', το καλοκαιρινό ψάρι που ευδοκιμούσε στα νερά της Κρήτης, μετριούνται πλέον στα δάκτυλα του ενός... χεριού!
Οι ψαράδες έχουν απευθυνθεί στους επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας προκειμένου το κορυφαίο Ιδρυμα να διερευνήσει το φαινόμενο αυτό.
ΟΥΤΕ ΛΕΠΙ
«Είμαι 55 χρόνια στη θάλασσα και πρώτη φορά βλέπω τέτοιο πράγμα. Δεν βρίσκουμε ούτε λέπι! Τα καΐκια έχουν αράξει, έχουμε διώξει το προσωπικό, αναρωτιόμαστε όλοι τι γίνεται», είναι τα λόγια του Γιάννη Μαρτσάκη, επαγγελματία αλιέα από τη Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα από τη Χρυσοσκαλίτισσα.
Τέτοιες εποχές άλλες χρονιές τα ψαράδικα ήταν καθημερινά στα ανοικτά ψαρεύοντας, ειδικά σκάρους, το ψάρι της εποχής.
«Ρίχνεις το δίκτυ και βγάζεις 1 - 2 κιλά ψάρια το πολύ και αυτά των 100 γραμμαρίων το καθένα, μεγάλα πουθενά. Δεν υπάρχει θέμα υπεραλίευσης, ειδικά στον σκάρο. Δεν ξέρουμε πραγματικά τι συμβαίνει. Ξεκινούσαμε από τον Ιούνιο κάθε χρόνο και μέχρι τον Σεπτέμβρη παλεύαμε τον σκάρο. Τώρα δεν βγάζουμε τίποτα», τονίζει ο κ. Μαρτσάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ένας άλλος επαγγελματίας αλιέας ο κ. Γιώργος Χαιρετάκης. «Πραγματικά σαν να έχουν εξαφανιστεί όλα τα ψάρια. Είναι απίστευτο αυτό που έχει γίνει, δεν το πιστεύουν τα μάτια μας. Ακούγονται πολλά για τις αιτίες, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε τι να πούμε. Η ουσία για μας είναι ότι καταστρεφόμαστε, αφού δεν βγάζουμε ούτε το μεροκάματο», λέει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
«Είναι τεράστιες οι οικονομικές επιπτώσεις για μας. Περιμέναμε αυτήν την εποχή για να ανασάνουμε, αλλά πλέον τα περισσότερα σκάφη έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, έχουν διώξει τους εργάτες και είναι δεμένα στα λιμάνια», δηλώνει ο κ. Στέφανος Γρηγοράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Κισάμου.
Ο ίδιος δραστηριοποιείται στην περιοχή του Λαφονησίου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «από το 1987 που είμαι στο Λαφονήσι δεν έχει ξαναγίνει να μην πιάνουμε έναν σκάρο. Ο σκάρος έρχεται στις 10 Ιουνίου και τέλη του Σεπτέμβρη φεύγει. Φτάσαμε 10 Αυγούστου και δεν έχουμε πιάσει ούτε 30 κιλά σκάρους όλα τα αλιευτικά μαζί! Και δεν υπάρχουν και άλλα ψάρια όπως σκορπίδια».
Ο κ. Γρηγοράκης εκτιμά πως μόνο οι επιστήμονες μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. «Η μια χρονιά από την άλλη έχει πάντα μικροδιαφορές, αλλά δεν είναι δυνατόν σε όλη τη Δυτική Κρήτη, από τη Γραμπούσα μέχρι την Παλαιόχωρα, να μην υπάρχει ούτε ένα ψάρι», τονίζει.
Σκάρος ο Κρητικός
Ο σκάρος συναντάται κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και πολύ πιο σπάνια στις υπόλοιπες ελληνικές θάλασσες. Ψαρεύεται κυρίως από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Δυτική Κρήτη με δίκτυα και παραγάδια, ενώ είναι από τα λίγα ψάρια που, αν τους αφαιρέσεις τη χολή, μπορούν να φαγωθούν και τα εντόσθιά τους.
Για τα Χανιά αποτελεί αγαπημένο έδεσμα για τους φίλους των ψαριών την καλοκαιρινή περίοδο.
Αγνωστες οι αιτίες
Μόνο φήμες κυριαρχούν ανάμεσα στους αλιείς αναφορικά με τους λόγους που υπάρχει τόσο μεγάλη μείωση των αλιευμάτων στη Δυτική Κρήτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους:
? Πιθανόν οι θαλάσσιες έρευνες για το φυσικό αέριο να διατάραξαν το μικροκλίμα της περιοχής, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επιβεβαίωση.
? Εμφάνιση σοβαρού αριθμού μεγάλων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια κ.ά.), που πάλι όμως δεν μπορεί να προκαλέσουν τόσο μεγάλη ζημιά.
? Υπεραλίευση. Σύμφωνα με τους ψαράδες δεν υπάρχει στην περιοχή τόσο εντατική αλιεία.
? Αύξηση του αριθμού των 'Γερμανών'. Είδος ψαριού που τρέφεται στις ίδιες περιοχές με τον σκάρο και μειώνει την τροφή. Σύμφωνα όμως με τους αλιείς μεγάλη μείωση παρουσιάζουν και οι αριθμοί των 'Γερμανών'.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου