Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 08-08-2013 09:42:59
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από 124 παραγωγούς στον Αποκόρωνα, ανάμεσά τους και στελέχη της Αυτοδιοίκησης και πολιτικά πρόσωπα, ζητά πίσω για επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν παράνομα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση των 'χρυσών ελαιοδέντρων' του Αποκορώνου που ένας αριθμός παραγωγών είχε πάρει επιδοτήσεις μαμούθ για την περίοδο 2004 - 2005.
Την υπόθεση είχαν αποκαλύψει τότε τα 'Χ.Ν.' και είχε προκληθεί η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία και ζήτησε πίσω τα χρήματα που καταβλήθηκαν ως κοινοτικές επιδοτήσεις από τη χώρα μας. Το ποσό που ζήτησε πίσω η Ε.Ε. από την Ελλάδα ανέρχεται στις 374.000 ευρώ, πάντα για την περίοδο 2004 - 2005 και τώρα το Υπουργείο τα ζητά πίσω από τους παραγωγούς που τα εισέπραξαν παράνομα.
Ομως και γι? αυτήν την υπόθεση φαίνεται να ισχύει ότι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» καθώς ανάμεσα στους 124 παραγωγούς βρίσκονται και αρκετοί που είχαν καταγγείλει την πλαστογράφηση των υπογραφών τους και την πλαστογράφηση εξουσιοδοτήσεων από μέρους της τότε Ε.Α.Σ. Αποκορώνου - Σφακίων!
ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ
Αυτές τις ημέρες κοινοποιήθηκαν 124 έγγραφα υπογεγραμμένα από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων και τον νομικό σύμβουλο της Π.Ε. Χανίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν παραδοθεί από τους δικαστικούς επιμελητές μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Ο νομικός εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, που υπογράφει το σχετικό έγγραφο, μίλησε στα 'Χ.Ν.' για το θέμα: «Η Υπηρεσία μας έχει λάβει την από 5-2-2010 έκθεση των επιθεωρητών του OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) που ζητά για 124 φυσικά και νομικά πρόσωπα την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για το καθεστώς ενίσχυσης παραγωγής ελαιολάδου την περίοδο 2004 - 2005. Εδώ και ένα έτος έχουμε επιδώσει τις εκθέσεις των επιθεωρητών του OLAF στους αναφερόμενους σε κάθε έκθεση ονομαστικά και πλέον βρισκόμαστε στη διαδικασία που επιδίδουμε πρόστιμα ισόποσα στους 124 πάντα με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό με τις ανάλογες προσαυξήσεις».
Οπως εξηγεί ο κ. Πιτσιγαυδάκης «η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί διεκπεραιωτικά απέναντι στους επιθεωρητές του ΟLAF, που στέλνουν την έκθεση ελέγχου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη σχετική έκθεση ελέγχου τη διαβιβάζει το Υπουργείο στη δική μας Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και εμείς ως Νομική Υπηρεσία με εντολή του αντιπεριφερειάρχη και σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων στέλνουμε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις με δικαστικούς επιμελητές στους ενδιαφερόμενους».
Ερωτηθείς για τους παραγωγούς που είχαν πέσει θύματα της απάτης του κυκλώματος που φαίνεται να είχε στηθεί για την είσπραξη των επιδοτήσεων και που οι υπογραφές τους, όπως είχαν καταγγείλει, είχαν πλαστογραφηθεί, ο κ. Πιτσιγαυδάκης τονίζει πως «η Υπηρεσία μας δεν είναι αυτή που έχει επιβάλει τα πρόστιμα, επομένως δεν μπορούμε εμείς να εξετάσουμε τις ενστάσεις τους γιατί δεν έχουμε αρμοδιότητα. Μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια μέσα σε 60 ημέρες με αίτηση ακύρωσης ή αίτηση αναστολής προκειμένου να μην προχωρήσει η επιβολή του προστίμου καθώς τα πρόστιμα θα βεβαιωθούν στη Δ.Ο.Υ. και θα σταλούν οι φάκελοι και στον εισαγγελέα προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει και ποινική ευθύνη. Ομως δεν είναι θέμα δικό μας να διαπιστωθεί ότι κάποιος άλλος εισέπραττε γι? αυτούς».
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Π.Ε.
Το 2011 ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης είχε συστήσει επιτροπή προκειμένου να διαπιστώσει τι συμβαίνει με την υπόθεση. Σύμφωνα με στοιχεία της επιτροπής διαπιστώθηκε ότι:
1. Πολλοί από τους ελεγχόμενους έχουν αποβιώσει.
2. Υπάρχουν άτομα που επικαλούνται παράνομη πλαστογράφηση της υπογραφής τους, ακόμα δε και άτομα που φαίνεται να έχουν υπογράψει εξουσιοδοτήσεις ενώ είχαν αποβιώσει!
3. Υπάρχουν άτομα που επικαλούνται θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δήμαρχο σε πλαστογραφημένη εξουσιοδότηση.
4. Υπάρχουν βιβλιάρια καταθέσων της Αγροτικής Τράπεζας όπου φαίνεται η είσοδος επιδότησης ελαιολάδου και άμεση ανάληψη του ίδιου ή άλλου ποσού από την Τράπεζα και όχι από τον δικαιούχο της επιδότησης!
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται στις αρχές του 2007, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη μιας λίστας 57 παραγωγών από Αποκόρωνα κυρίως, αλλά και Σφακιά, που εμφανιζόταν να ζητά εξωπραγματικές επιδοτήσεις.
Χαρακτηριστικά υπήρχαν παραγωγοί που φαίνονταν να δήλωναν ότι από 30 ελαιόδεντρα παρήγαγαν 10 τόνους λάδι και άλλοι που δήλωναν πως από 140 δέντρα παρήγαγαν 76.582 κιλά καρπών ή 21 τόνους ελαιολάδου!
Τη συγκεκριμένη λίστα, η ύπαρξη της οποίας ήταν γνωστή σε πολύ κόσμο, κοινοποίησε στον εισαγγελέα Χανίων ο κ. Γιάννης Ματσαμάκης από τη Ραμνή Αποκορώνου ζητώντας να διερευνηθεί η όλη υπόθεση.
Και αν από τα ελληνικά δικαστήρια η υπόθεση δεν φάνηκε να προχωρά, έγιναν καταγγελίες στον OLAF, o οποίος και διερεύνησε το θέμα. Η όλη υπόθεση προκάλεσε και το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου και εκτενή δισέλιδο δημοσίευμα της διεθνούς έκδοσης των 'New York Times', στην οποία φιλοξενούνταν δήλωση παραγωγού από τον Αποκόρωνα που έλεγε: «Στις 28 Δεκεμβρίου του 2005 βρήκα στον λογαριασμό μου να έχουν κατατεθεί 3.000 ευρώ για επιδότηση και την ίδια ημέρα να μου γίνεται ανάληψη από την Ενωση του ποσού των 2.397 ευρώ. Εγώ είχα 150 ελιές και ποτέ δεν πήρα τόσο μεγάλη επιδότηση όση μου κατατέθηκε στον λογαριασμό μου. Στα χαρτιά που είχα καταθέσει για την επιδότηση είχα δηλώσει τα 150 δέντρα και την παραγωγή λαδιού που είχα κάνει και για την οποία δικαιούμουν περίπου 600 ευρώ».
Επειδή οι Συνεταιρισμοί παρέχουν εξοπλισμό στα μέλη τους, οι παραγωγοί κάποιες φορές υπογράφουν συμφωνητικά που δίνουν το δικαίωμα ανάληψης χρημάτων από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Ομως οι αρμόδιοι ελεγκτές βρήκαν ότι 'αναλήψεις' πραγματοποιήθηκαν και από λογαριασμούς παραγωγών που δεν είχαν υπογράψει τέτοιου είδους εξουσιοδοτήσεις.
«Πήγα στην Τράπεζα και εκεί μου είπαν ότι τα πήρε η Ενωση γιατί είχα κάνει εξουσιοδότηση. Τους είπα να μου δείξουν την εξουσιοδότησή μου, γιατί εγώ ποτέ δεν είχα υπογράψει τίποτα. Μου είπαν να ρωτήσω στην Ενωση όπου και εκεί μου είπαν ότι έγινε κάποιο λάθος», είχε αναφέρει παραγωγός.
Ο συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, μέλος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου - Σφακίων, κ. Μανώλης Χαριτάκης, ο οποίος εργάστηκε στο κατάστημα Βάμου την περίοδο 2001 - 2002, είχε αποκαλύψει με δηλώσεις του τότε στα 'Χ.Ν.', αλλά και στη συνέχεια στους 'Νew York Times' και στα 'ΝΕΑ' ότι: «Εν μία νυκτί είχαν φέρει 10.000 εξουσιοδοτήσεις με τις οποίες μπορούσαν να παίρνουν χρήματα από τους λογαριασμούς της επιδότησης διαφόρων αγροτών. Αυτό είναι εύκολο να βρεθεί, αν κάποιος το αναζητήσει. Προσωπικά κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει όταν τον Ιανουάριο του 2006 έρχεται ένας παραγωγός και μου λέει 'τα έχετε κάνει μαντάρα στην Τράπεζα. Τη μια μέρα μου βάζουν 3.012 ευρώ για επιδότηση και την ίδια στιγμή μου τα παίρνουν πίσω από την Ενωση'».
Οταν ξέσπασε ο θόρυβος για την υπόθεση, η τότε Ε.Α.Σ. Αποκορώνου - Σφακίων είχε απαντήσει με ανακοίνωσή της ότι: «Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της πληρωμής της επιδότησης 2004/2005 διαπιστώθηκε σε διασταυρωτικό έλεγχο που έκανε η Ενωση ότι σε 57 παραγωγούς πραγματοποιήθηκε λανθασμένη καταχώριση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται με υπερβολικά αυξημένες παραγωγές», αποδίδοντας τον θόρυβο που είχε προκληθεί σε λάθος. Σημειώνεται ότι για είσπραξη παράνομων επιδοτήσεων έχουν καταδικαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ιδιώτες, συσκευαστήρια, κτηνοτροφικές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Σύμφωνα με δημοσίευμα των 'New York Times', εκείνη την εποχή, κατά τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, προέκυψαν στοιχεία που εμπλέκουν και Τράπεζες στο κύκλωμα που με διάφορους τρόπους και με πλαστές υπογραφές κατάφερνε να 'τσεπώνει' για τον εαυτό του μεγάλα ποσά από επιδοτήσεις στερώντας τα κυρίως από μικρούς παραγωγούς. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Γκάρντνερ, διευθυντή του διεθνούς οργανισμού 'Food Policy International', που παρέχει αναφορές και πραγματοποιεί αναλύσεις στον τομέα των τροφίμων και της αγροτικής πολιτικής για λογαριασμό κυβερνήσεων και διεθνών οργάνων, το σύστημα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων είναι ανοικτό στην απάτη. «Από τη στιγμή που τα κονδύλια φύγουν από την επίσημη Αρχή -Διεύθυνση Υπουργείου, Νομαρχίες, Δήμους κ.λπ.- δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα καταλήξουν στον προορισμό τους. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που ο δήμαρχος της περιοχής και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού είναι το ίδιο πρόσωπο -πρόκειται για ένα φαινόμενο που συναντάται κατά κύριο λόγο στη νότια Ευρώπη», λέει ο κ. Γκάρντνερ και επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες απάτες με τις επιδοτήσεις γίνονται στον τομέα της μεταποίησης τροφίμων. Ο ίδιος ανέφερε πως «η υπόθεση του ελαιολάδου δεν είναι η πλέον σημαντική που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει και μεγαλύτερες: Για παράδειγμα το σκάνδαλο στην Ιταλία με τις επιδοτήσεις για γάλα που παρήγαγαν αγελάδες που δεν υπήρχαν. Παρόμοιες καταστάσεις έχουν συμβεί και σε άλλες περιοχές: Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα.
Πάντως οι μεγαλύτερες απάτες με τις επιδοτήσεις γίνονται στον τομέα της μεταποίησης τροφίμων, όπως για παράδειγμα στην τυροκομία.
Εκεί δεν υπάρχει απολύτως κανένας έλεγχος».
Πρώτο βραβείο για το δημοσίευμα
Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα για τις 'χρυσές ελιές' στην I'nternational Herald Tribune' των 'New York Times' απέσπασε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη έρευνα της χρονιάς από τον Σύνδεσμο Εφημερίδων Γαλλίας. H έρευνα του δημοσιογράφου Stephen Castle αναφερόταν σε παράνομες επιδοτήσεις που εισπράττονταν από 'επιτήδειους' σε βάρος των υπολοίπων παραγωγών σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια να κατοχυρωθούν δικαιώματα επιδότησης με βάση ψευδή στοιχεία στην περιοχή του Αποκορώνου και για τον λόγο αυτό ο δημοσιογράφος είχε πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα στα Χανιά, είχε επισκεφθεί περιοχές στον Αποκόρωνα και είχε συνομιλήσει με αγρότες και παραγωγούς.
Στο ρεπορτάζ κατέγραφε με βάση μαρτυρίες τις μεθόδους με τις οποίες γίνονταν τα πανωγραψίματα για χρόνια και πώς κατάφερναν να αλλοιώνουν στοιχεία και να παίρνουν μεγάλος μέρος των επιδοτήσεων στερώντας τις από τους υπόλοιπους αγρότες. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ κέρδισε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε ρεπορτάζ γαλλικών εφημερίδων, όπως οι 'Le Monde', 'Liberation', 'Le Figaro' καθώς τα κεντρικά γραφεία της 'International Herald Tribune' για την Ευρώπη βρίσκονται στο Παρίσι και είναι μέλος του Συνδέσμου Γαλλικών Εφημερίδων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου