Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Καταστροφικός ο δάκος
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 06-08-2013 18:49:25
Εντονη ανησυχία και για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου από την πολύ μεγάλη δακοπροσβολή εκφράζουν πλέον οι παραγωγοί των Χανίων. Ειδικά στον Αποκόρωνα η καθυστέρηση στη δακοκτονία έχει ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να προχωρούν σε ολικές καλύψεις -ολοκληρωτικούς ψεκασμούς- για να σώσουν την παραγωγή τους με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην ποιότητα του ελαιολάδου!
Οι ευθύνες επιρρίπτονται ξεκάθαρα προς την Περιφέρεια, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και φέτος υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση τόσο στον πρώτο ψεκασμό όσο και στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, αλλά και στην προμήθεια των φαρμάκων.
Με τον κ. Γιώργο Βαρβατάκη, υπεύθυνο παγιδοθέτη για την περιοχή του Κουρνά, επισκεπτόμαστε ελαιώνες της περιοχής. «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο ψεκασμοί. Θα έπρεπε οι ψεκασμοί να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και τώρα να είχαμε ολοκληρώσει τον τρίτο ψεκασμό. Ο πρώτος ψεκασμός θα έπρεπε να είχε γίνει στις αρχές του Ιουνίου. Τον δάκο τον ευνόησε ο καιρός, η υψηλή θερμοκρασία τώρα και οι ψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, αλλά και η γραφειοκρατία και οι μεγάλες καθυστερήσεις από μεριάς των αρμοδίων», μας λέει. Μας δείχνει λιόφυτο που στις δακοπαγίδες διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πάνω από 150 δάκοι και άλλες ακόμα που ο αριθμός τους ξεπερνά τους 50.
Το ίδιο άσχημη είναι και η εικόνα του καρπού. Σε πολλά ελαιόδεντρα η προσβολή των ελιών έχει φτάσει και στο 50% της παραγωγής. «Ο κόσμος είναι στεναχωρημένος και απογοητευμένος. Πέρα από τη ζημιά που μας κάνει ο δάκος στην παραγωγή θα επηρεαστεί και η ποιότητα», δηλώνει.
Μας πηγαίνει στον ελαιώνα ενός παραγωγού, που παρά τους δύο ψεκασμούς, έκανε συμπληρωματικά και δύο δικούς του ψεκασμούς -με ολική κάλυψη μάλιστα!- ωστόσο ο πληθυσμός των δάκων είναι πολύ υψηλός.
ΣΟΒΑΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το σύνολο του Αποκορώνου καταθέτει ο κ. Αργύρης Σταυρουλάκης, υπεύθυνος γεωπόνος από τη μεριά του Δήμου Αποκορώνου για τη δακοκτονία. «Η κατάσταση δεν είναι καλή, έχουμε μία σοβαρή ζημιά -δεν θα διακινδύνευα να πω κάποιο ποσοστό- είναι όμως 2 - 3 φορές πάνω από άλλες εποχές. Είναι οι καιρικές συνθήκες που έχουν συμβάλει, αλλά όχι μόνο αυτές», μας λέει. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρουλάκη, οι βασικές αιτίες στην έξαρση του δάκου είναι:
? Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην τοποθέτηση παγίδων, στην έναρξη του ψεκασμού και στην πρόσληψη του προσωπικού.
? Η καθυστέρηση στην αγορά φαρμάκων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην μπορεί να ξεκινήσει ο τρίτος δολωματικός δεκασμός.
? Περιοχές, όπως στο γειτονικό Ρέθυμνο, εξαιρέθηκαν από τη δακοκτονία λόγω μειωμένης παραγωγής, ωστόσο, λειτουργούν ως 'εκτροφεία' του δάκου, οι πληθυσμοί του οποίου μετακινούνται προς την περιοχή του Αποκορώνου.
«Ολες αυτές οι καθυστερήσεις, κατά την άποψή μου, γίνονται σκόπιμα για να πέσει το κόστος για το κράτος. Δεν είναι δυνατόν να λες ότι θα κάνουν 3,9 ψεκασμούς τον μήνα Μάρτιο. Εχουμε φτάσει Ιουλίου και καλά - καλά δεν έχουν διορίσει γεωπόνους, τομεάρχες, παγιδοθέτες και αναγκάζομαι εγώ, ένας άνθρωπος, να κάνει αυτή τη δουλειά... μα μπορώ να εξυπηρετήσω 40 χωριά; Προσπαθούμε και καθοδηγούμε τα συνεργεία ώστε να κρατήσουμε την ποιότητα. Προσπαθούμε ώστε το φάρμακο να μην πηγαίνει στον καρπό, αλλά στα δέντρα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν έχουμε στήριξη από την Περιφέρεια και το κράτος», αναφέρει. Την ίδια στιγμή, όμως, που το κράτος προσπαθεί να κόψει δαπάνες από την καθυστερημένη πρόσληψη προσωπικού... χάνει πολύ περισσότερα από τη ζημιά που προκαλεί στην παραγωγή ο δάκος.
ΖΗΤΗΜΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ
«Την ποσότητα τη χάσαμε, το ζήτημα για μας πλέον είναι να μην χάσουμε και την ποιότητα», μας λέει ο κ. Στέλιος Μιχελάκης, αντιδήμαρχος, υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων του Δήμου Αποκορώνου. «Εχουμε στείλει δεκάδες έγγραφα στις αρμόδιες Αρχές. Πλέον δεν θέλουμε απαντήσεις, θέλουμε έργα. Χθες θα έπρεπε να γίνει ο τρίτος ψεκασμός. Πολύ φοβάμαι ότι θα μειωθεί η παραγωγή, αλλά θα πληγεί και ποιοτικά. Μιλάμε για ποιότητα -για Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε.- και λέμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να κάνει ψεκασμούς κάλυψης, αλλά αν οι παραγωγοί φοβηθούν και κάνουν ολικές καλύψεις, αυτό δημιουργεί θέμα ποιότητας. Κανονικά δεν επιτρέπονται στην περιοχή μας ολικές καλύψεις και παρακαλούμε τους παραγωγούς να μην το κάνουν, αλλά προκειμένου να σώσουν την παραγωγή τους αναγκάζονται και το κάνουν», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου