Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
"Μπλόκο" στη μετεγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 07-08-2013 09:39:51
'Φρένο' στη μετεγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής από το κτήριο της Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα στα Κουνουπιδιανά έβαλαν φοιτητές του Ιδρύματος που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Αρχιτεκτονικής χθες το πρωί και δεν επέτρεψαν την είσοδο των συνεργείων.
Τα συνεργεία επρόκειτο να απομακρύνουν τον εξοπλισμό της ξύλινης κατασκευής που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Γαλλικής Σχολής, αλλά η παρουσία των φοιτητών δεν επέτρεψε την είσοδό τους στον χώρο.
Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής κάνει λόγο για «αυταρχική απόφαση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη μεταφορά του Τμήματος της Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά» συμπληρώνοντας πως «αυτή είναι η φυσική συνέχεια μιας σειράς κινήσεων που έχουν οδηγήσει συνειδητά στην παρακμή τόσο της λειτουργίας του Τμήματος όσο και του ίδιου του κτηρίου της Γαλλικής Σχολής. Η έλλειψη επαρκούς διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού, υλικοτεχνικών υποδομών (σχεδιαστήρια, καρέκλες, αναλώσιμα υλικά, εργαστηριακός εξοπλισμός κ.ά.), χώρων για τους φοιτητές και καθηγητές καθώς και η απουσία της στοιχειώδους υγιεινής απαξιώνουν τις σπουδές μας και καθιστούν την καθημερινότητά μας στη Σχολή όλο και πιο δύσκολη.
Αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι η μετακίνησή μας στους προβλεπόμενους χώρους στα Κουνουπιδιανά, είναι αβάσιμη καθώς όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, αλλά δημιουργούν ένα περιβάλλον μη βιώσιμο τόσο από άποψη λειτουργικότητας όσο και υγιεινής. Είναι χώροι οι οποίοι δεν φιλοξενούν πλέον εκπαιδευτικές διαδικασίες, αφού κρίθηκαν ακατάλληλοι είτε χώροι που σχεδιάστηκαν για γραφεία καθηγητών και αποθηκευτικούς χώρους (χώροι χωρίς παραθυρα, εξαερισμό, φυσικό φωτισμό). Ολες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις συνθήκες φοίτησης των φοιτητών και για τη βελτίωσή τους». Οι φοιτητές αναφέρουν πως η Πρυτανεία προχώρησε στην «άμεση απομάκρυνση του Τμήματος από τη Γαλλική Σχολή, παρακάμπτοντας την ύπαρξη συγκεκριμένων οργάνων χωρίς να υπάρξει συζήτηση και χωρίς την ενημέρωση του Συλλόγου φοιτητών» και καταλήγουν υπογραμμίζοντας τη θέση τους για «παραμονή του Τμήματος στο κτήριο της Γαλλικής Σχολής και άμεση υλοποίηση της μελέτης για την επέκταση του κτηρίου. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επέκτασης σε περίπτωση που δεν επαρκεί ο χώρος της Γαλλικής, μέρος των μαθημάτων μπορούν να γίνονται στα πρώην κτήρια της Πρυτανείας. Δωρεάν αναλώσιμα, σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες και επαρκής υλικοτεχνικός εξοπλισμός για όλους. Επαρκής αριθμός μόνιμων διδασκόντων και εργαστηριακού προσωπικού. Δημιουργία εστιών στην πόλη των Χανίων».
Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
Από τη μεριά της Πρυτανικής Αρχής ο πρύτανης κ. Β. Διγαλάκης ανέφερε πως η διαδικασία της μεταφοράς επισπεύστηκε μετά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης για παράνομη κατασκευή εντός της Γαλλικής Σχολής. Αναφορικά με τους Συλλόγους Αρχιτεκτονικής της Κρήτης και την ανακοίνωσή τους που δημοσιεύτηκε στα χθεσινά 'Χ.Ν.' ο κ. Διγαλάκης σημειώνει πως: «Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για το ενδιαφέρον του και τη στήριξή του στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Συμφωνούμε μαζί του στη διαπίστωση ότι απαιτείται να δοθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες της Σχολής στεγάζονται σήμερα σε αυθαίρετες κατασκευές στο προαύλιο της πρώην Γαλλικής Σχολής, οι οποίες δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια. Η χρήση των αυθαιρέτων κατασκευών για στέγαση χώρων εργασίας είναι παράνομη, ενώ δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας -έλλειψη πιστοποιητικών πυροπροστασίας και πυρασφάλειας- και υγιεινής. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί φέτος, μετά τη σημαντική αύξηση του αριθμού εισακτέων στο Ιδρυμα. Για τις αυθαίρετες κατασκευές στον χώρο της Γαλλικής έχει επιβληθεί στο Ιδρυμα πρόστιμο από την Πολεοδομία μετά από επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των περιοίκων και τη διενέργεια αυτοψίας».
Ο κ. Διγαλάκης υπογραμμίζει πως: «Η σημερινή διοίκηση έδωσε ήδη λύση, χάρη και στην προσφορά ενός νέου και λειτουργικού κτηρίου της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης που δίδεται για προσωρινή χρήση από την Αρχιτεκτονική Σχολή. Οι προσπάθειες για την οριστική διευθέτηση των κτηριακών αναγκών της Αρχιτεκτονικής Σχολής, για στέγαση και σίτιση των φοιτητών και για λοιπές δραστηριότητες του Πολυτεχνείου Κρήτης, δεν σταματούν, στο μέτρο βέβαια που μας επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Οσον αφορά στην ανάγκη φυσικής παρουσίας και διεξαγωγής εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των φοιτητών Αρχιτεκτονικής στην πόλη των Χανίων η προσέγγισή μας είναι ελαφρώς διαφορετική. Επιδιώκουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε δράσεις εξωστρέφειας και αξιοποίησης υποδομών που θα διασφαλίζουν την ενεργό παρουσία του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητος στην κοινωνία των Χανίων και των άλλων πόλεων της περιοχής. Δεν βλέπουμε άλλωστε σαν ανάγκη να περιορίσουμε τις παραστάσεις των φοιτητών μας σε εικόνες από προστατευμένες, κεντρικές και σχετικά τακτοποιημένες αστικές περιοχές της πόλεως των Χανίων. Το οικιστικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε σε άμεση γειτνίαση με την Πολυτεχνειούπολη, με ευθύνη και επαγγελματιών μηχανικών, ανήκει επίσης στη σύγχρονη εικόνα της χώρας μας και αξίζει την προσοχή μας. Ολα αυτά θα ληφθούν υπόψη, όπως επίσης και οι διαθέσιμες κτηριακές υποδομές του Πολυτεχνείου Κρήτης, όταν η Σύγκλητος λάβει απόφαση για την οριστική στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου