Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013
ΣΤΟΝ ΚΑΚΟΠΕΤΡΟ
Τιμή στη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 26-08-2013 09:33:51
Χωριό ιστορικής μνήμης των εγκλημάτων του ναζισμού αποτελεί ο Κακόπετρος που χθες τίμησε τα δεκάδες θύματά του κατά τη διάρκεια της κατοχής, με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα του χωριού τον Αύγουστο του 1944.
Η λιτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, όπως πάντα, στο ηρώο του χωριού παρουσία αρκετού κόσμου.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η φιλόλογος Αμαλία Τσιχλάκη. Αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά στη συμμετοχή των Κακοπετριανών σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες, στάθηκε ιδιαίτερα στα γεγονότα της ναζιστικής κατοχής και στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε το χωριό. «Στις 24 Μαΐου 1941 οι Γερμανοί πηγαίνοντας για Κάντανο - Παλαιόχωρα σκότωσαν μέσα στο σπίτι τους την Αγγελική Λουφαρδάκη, ετών 65, την κόρη της Ιωάννα, ετών 19, την κόρη της Ελευθερία, σύζυγο Κ. Κουριδάκη, ετών 25 και το μόλις 3 ετών παιδί της Μανώλη. Επίσης τις: Ρουμπίνη Κουριδάκη, ετών 75 και Βασιλική Κουριδάκη, ετών 40. Η χήρα Κ. Μαλανδράκη, που είχε κρυφτεί κάτω από καναπέ, μαζί με το δίχρονο κοριτσάκι της, δέχτηκε ριπή πολυβόλου, 7 σφαίρες και έπεσε τραυματισμένη σώζοντας το κοριτσάκι. Στις 5 Ιουνίου 1941 στα Μεσαύλια σκότωσαν τον Α. Φουντουλάκη, στις 2 Μαρτίου 1944 μεθυσμένος Γερμανός σκοτώνει χωρίς αιτία τον Γ. Θεοδωράκη, ετών 61 και την Κ. Θεοδωράκη, ετών 85», ανέφερε η ομιλήτρια φτάνοντας στα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1944.
«Το βράδυ της παραμονής της φοβερής αυτής ημέρας το κρύο και η βροχή ανάγκασε τους άντρες του χωριού να βρεθούν στα σπίτια τους. Το χάραμα της 28ης Αυγούστου Γερμανοί στρατιώτες περικύκλωσαν το χωριό και μάζεψαν όλα τα γυναικόπαιδα στο μαγαζί του τότε προέδρου της Κοινότητας Γ. Περάκη και στη συνέχεια εμφάνισαν τις άγριες προθέσεις τους. Οι εκτελέσεις δεν έγιναν ομαδικά, αλλά όπου έβρισκαν άντρες εκεί τους σκότωναν. Χαρακτηριστική η περίπτωση της εκτέλεσης των 4 αδελφών της οικογένειας των Κωνσταντίνου και Μαρίας Δεσποτάκη, Μανώλη, ετών 27, Σπύρου, ετών 24 και τα δίδυμα Αναστάση και Χαράλαμπο, ετών 19, που τους πήραν από το σπίτι τους και τους εκτέλεσαν λίγο πιο πάνω στον δρόμο. Στη συνέχεια οι δολοφόνοι επέστρεψαν στο σπίτι με κοτόπουλα που είχαν πάρει από τη γειτονιά και απαίτησαν από τη χαροκαμένη μάνα να τους τα μαγειρέψει και να τους κάνει τραπέζι. Επίσης ξεχωριστή είναι η περίπτωση των αδελφών Αναστάση και Μιχάλη Μαλανδράκη, 29 και 19 ετών και του εξαδέλφου τους Στρατή, 19 ετών. Και αυτό γιατί, αφού γάζωσαν τα κορμιά τους με πολυβόλο, ο Μιχάλης έπεσε αμέσως νεκρός, ο Αναστάσης κτυπημένος βαριά προσπαθούσε να επαναφέρει τα σπλάχνα του μπροστά στα μάτια της γυναίκας του, αφού πρώτα τον φωτογράφισε...», είπε, μεταξύ άλλων, η ομιλήτρια, κάνοντας πλήρη αναφορά στα γεγονότα και των άλλων εκτελέσεων.
Στον χαιρετισμό του o δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γ. Μαλανδράκης, επεσήμανε πως «βρεθήκαμε όλοι εδώ στον Κακόπετρο για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν πριν από μερικές δεκαετίες για τα ιδανικά της ελευθερίας, της πατρίδας, της αντίστασης στην επιβουλή στον οποιοδήποτε κατακτητή. Είναι ιστορικό αυτό το μικρό ορεινό χωριό και οι κάτοικοί του γνήσιοι εκφραστές της αδούλωτης κρητικής ψυχής».
Το 'παρών' έδωσαν μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής ο γ? αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χ. Μαρκογιαννάκης, ο βουλευτής κ. Μ. Λιονάκης, ο περ. σύμβουλος κ. Γ. Κονταξάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου