Τρίτη 19 Μαρτίου 2013
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
«Κανένας μόνος του στην κρίση»
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 19-03-2013 09:11:56
«Θύμα των ιμπεριαλιστικών και καπιταλιστικών αντιθέσεων αποτελεί η Ελλάδα». Αυτό τονίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου 'Ιμπεριαλισμός και εξάρτηση' του Βασίλη Λιόση, που οργάνωσαν οι εκδόσεις Κ.Ψ.Μ. και το βιβλιοπωλείο 'Διάγραμμα' το βράδυ του Σαββάτου.
Ο συγγραφέας αναφερόμενος στο έργο του στάθηκε στους λόγους που κατά την άποψή του «σε μία κουκίδα του χάρτη εκδηλώθηκε με τόσο οξυμμένο τρόπο η καπιταλιστική κρίση. Η άποψή μου είναι ότι έχει πολλές πλευρές. Κάποιες εξ αυτών είναι: 1. Οτι υπάρχει μία προσπάθεια από τη Γερμανία και τις Η.Π.Α. να αποσείσουν από τις πλάτες τους την οικονομική κρίση και να τη μεταφέρουν στον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Κύπρος. 2. Εχει να κάνει με τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, δηλαδή ειδικών γεωγραφικών ζωνών, όπου θα υπάρχει φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό και θα μπορούν εκεί να λειτουργούν και να δράσουν και να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη. 3. Το ζήτημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας. Είναι δεδομένη η ενεργειακή ένδεια της Γερμανίας που επιζητά εναγωνίως να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα και είναι επίσης γνωστό ότι στην Ελλάδα θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτά μπορούν να εξηγήσουν την επέμβαση του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε.».
Αναφορικά με το τι μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός ο κ. Λιόσης τόνισε πως: «Υπάρχει ένα σύνθημα που πρέπει να είναι στα χείλη του κάθε εργαζομένου: Κανένας μόνος του στην κρίση! Αυτό πρακτικά για να μην μείνει σύνθημα σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, που θα διαμορφώσει μία πολιτική πρόταση που θα έχει κάποιους άξονες: Τη μη αναγνώριση του χρέους και τη μονομερή παύση πληρωμής του, την εθνικοποίηση των Τραπεζών, την κατάργηση των μνημονίων, κοινωνικοποίηση βασικών μέσων παραγωγής που θα δώσουν μια πρώτη ανάσα και μια προοπτική για πιο ριζοσπαστικές λύσεις».
Το βιβλίο παρουσίασε ο εκπαιδευτικός - οικονομολόγος Γιάννης Κυριακάκης λέγοντας πως «είναι πολύ σύγχρονο βιβλίο και σε πολλά σημεία δίνει αφορμή για να απλώσετε τη μελέτη σας». Ο ίδιος επεσήμανε πως «δεν αρκεί στην εποχή μας μια επιστροφή στις γραφές του Μαρξ, του Λένιν. Χρειάζεται ένας συλλογικός διανοούμενος που θα κάνει αυτή τη δουλειά, θα μελετήσει τον σύγχρονο καπιταλισμό και θα χαράξει δρόμους ανατροπής του για όσους το επιθυμούν αυτό. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένα πλατύ δημοκρατικό κομμουνιστικό κόμμα της εποχής μας που δεν θα αναπολεί κάποιες ιστορικές στιγμές του παρελθόντος, αλλά θα έχει το βλέμμα στο μέλλον. Θα κλείσω με το εξής· θα μπορούσε κάποιος να σταθεί στις αναφορές του συγγραφέα για τις συγκρούσεις του Λένιν με τον Μπουχάριν, τον Πιατάκοφ, τον ένα τον άλλο. Ολοι αυτοί, που συγκρούστηκαν σφοδρά, δεν τους εμπόδισε ώστε 1 - 2 χρόνια μετά να κάνουν το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του εργατικού κινήματος την Οκτωβριανή επανάσταση. Το ότι είχαν σφοδρές διαφωνίες δεν τους απέτρεψε από το να δράσουν από κοινού και να πετύχουν κάτι για το οποίο εμείς μελετούμε διδασκόμαστε και θέλουμε να εμπνεόμαστε».
Τέλος, ο καθ. του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Δημήτρης Πατέλης, επεσήμανε την ανάγκη για ένα «πλατύ, μαζικό μέτωπο» που θα ανατρέψει τη σημερινή συγκυβέρνηση και θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ και την Ε.Ε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου