Κυριακή 3 Μαρτίου 2013
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στο εδώλιο 17 συνεταιριστές
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 02-03-2013 10:09:49
Για τις 12 Μαρτίου αναβλήθηκε η δίκη 17 συνεταιριστών - μελών των Δ.Σ. των πρώην Ενώσεων Κολυμπαρίου και Μάλεμε, που θα διεξαχθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.
Οι 17 κατηγορούνται μετά από μηνύσεις παραγωγών για υπεξαίρεση των χρημάτων τους καθώς είχαν δώσει ελαιόλαδο για αποθήκευση στην Ε.Α.Σ. Κολυμπαρίου και αυτό πουλήθηκε χωρίς την έγκρισή τους και χωρίς ποτέ να πάρουν τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με στοιχεία των αγροτών, που είχαν υποβάλει μηνύσεις για λάδι που κόπηκε και δεν πήραν τα χρήματά τους, ζημιώθηκαν με 912.000 ευρώ, ενώ 150 τόνοι ελαιολάδου που ήταν προς φύλαξη, όταν ζητήθηκε από τους παραγωγούς να 'κοπεί', τους είπαν ότι δεν υπάρχει λάδι. Οι αγρότες κατηγορούν τους συνεταιριστές για ανικανότητα και κακοδιαχείριση που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθούν οικονομικά. Συνολικά υπολογίζεται ότι πάνω από 300 αγρότες δεν πήραν τα χρήματά τους για λάδι που είχαν παραδώσει.
Χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η δίκη, ωστόσο, λόγω μεγάλης διάρκειας των υποθέσεων που προηγούνταν αυτής αναβλήθηκε για τις 12 Μαρτίου.
Σημειώνεται πάντως ότι η κατηγορία αφορά κυρίως το Διοικητικό Συμβούλιο της πρώην Ε.Α.Σ. Κολυμπαρίου, ενώ στο εδώλιο βρίσκεται και το Δ.Σ. της πρώην Ε.Α.Σ. Μάλεμε. Το αδίκημα των 17 έχει να κάνει με: «Υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου ιδιαίτερης μεγάλης αξίας που το είχαν εμπιστευτεί στους υπαίτιους λόγω της ιδιότητάς τους ως εντολοδόχων και διαχειριστών ξένης περιουσίας και το συνολικό αντικείμενο της πράξης υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ». Το αδίκημα αφορά κυρίως την περίοδο 2001 - 2005, αλλά και τα παρελθόντα έτη χωρίς να τα προσδιορίζει επακριβώς.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες της περιοχής Κολυμπαρίου είχαν προχωρήσει σε μια σειρά από συγκεντρώσεις προκειμένου να δουν πώς θα πάρουν τα χρήματά τους. Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις από τις μετέπειτα διοικήσεις των Ενώσεων, δεν είδαν ποτέ θετική εξέλιξη και αρκετοί εξ αυτών προσέφυγαν στα Δικαστήρια. Η υπόθεση είχε καταλήξει στο αρχείο, αλλά τελικά ανασύρθηκε πριν από μία διετία.
Τονίζεται πάντως ότι για ανάλογες περιπτώσεις υπεξαίρεσης χρημάτων από παρακράτηση ελαιολάδου έχουν κατηγορηθεί και ιδιώτες τυποποιητές και ιδιοκτήτες ελαιουργείων τόσο στην περιοχή της Κισάμου όσο και του σημερινού Δήμου Πλατανιά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου