Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013
ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αθλητικοί χώροι σε εγκατάλειψη
Δημοσιεύθηκε στις: 04-03-2013 10:14:18
Αθλητικοί χώροι δεν είναι μόνο τα μεγάλα γήπεδα και τα κλειστά στάδια. Είναι και το γηπεδάκι της γειτονιάς, της συνοικίας, του χωριού. Εκεί που καθημερινά μπορούν να αθληθούν εκατοντάδες νέοι αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών. Χώροι δημόσιοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί που σε πολλές περιπτώσεις όμως παρουσιάζουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.
Από τη μια το κράτος ενώ είναι ιδιαίτερα "γαλαντόμο" προς τις επιχειρήσεις, Ανώνυμες Εταιρείες, που λέγονται ΠΑΕ, έχει εγκαταλείψει πλέον όλα τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και την προσπάθεια ενεργητικότερης ενασχόλησης των πολιτών του με την άθληση. Από την άλλη τα σωματεία με "κατακρεουργημένες" τις επιχορηγήσεις τους δεν μπορούν να συντηρήσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις, ενώ και ιδιώτες δεν θα δώσουν τα χρήματα τους κάπου που δεν θα έχουν κέρδη. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής να υπάρχουν αρκετοί αθλητικοί χώροι σε διάφορα σημεία των Χανίων που να παρουσιάζουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Σε αυτούς τους χώρους κάναμε μια πρώτη περιήγηση καταγράφοντας εικόνες που μόνο θλίψη θα μπορούσαν να προκαλέσουν.
ΓΑΛΑΤΑΣ
Θλιβερή εικόνα
Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, όταν έπαψε να αξιοποιείται για τις ανάγκες της ομάδας της περιοχής, το γήπεδο του Γαλατά φιλοξενούσε παρέες ποδοσφαιρόφιλων. Σάββατα, Κυριακές, αλλά και Τετάρτες απογεύματα χρησιμοποιούνταν για αυτοσχέδια παιχνίδια με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Πλέον αυτό έχει σταματήσει, το γήπεδο έχει... χορταριάσει και ο μόνος που θα συναντήσεις θα είναι κάποιος δρομέας τις απογευματινές ώρες να τρέχει γύρω-γύρω από τον αγωνιστικό χώρο.
Όσο για το διπλανό γήπεδο μπάσκετ. «Παλιά έρχονταν παιδιά και έπαιζαν. Μετά όμως έγινε χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα για πολύ καιρό. Τελικά το έκλεισαν με μια σιδερένια πόρτα. Αυτοκίνητα δεν μπαίνουν αλλά και με το να είναι σπασμένες οι μπασκέτες δεν παίζει και κανείς» μας είπε κάτοικος της περιοχής. Κάτι που διαπιστώσαμε και εμείς.
Η μια μπασκέτα σπασμένη, ούτε λόγος για διχτάκια, ενώ και το φιλέ του βόλεϊ δεν θυμίζει σε τίποτα ούτε φιλέ... ούτε βόλεϊ.
ΣΟΔΥ
Ερχονται παιδιά αλλά...
Στην ανατολική άκρη της πόλης, οι χώροι άθλησης είναι επίσης ελάχιστοι σε επίπεδο γειτονιάς. Ενας από αυτούς είναι στο ΣΟΔΥ.
Ένα μικρό πάρκο και ένα γήπεδο μπάσκετ. «Έρχονται παιδιά συχνά αλλά δεν είναι και κατάλληλος ο χώρος. Υπάρχει πρόβλημα με τον φωτισμό και οι μπασκέτες δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση» μας εξηγεί νεαρός κάτοικος της περιοχής. Το ταμπλό σε μια μπασκέτα είναι σπασμένο, ενώ όντως ο φωτισμός τις βραδινές ώρες δεν είναι και ο καλύτερος. Και εκεί έχουμε τις συνήθεις φθορές. Ευτυχώς ο Δήμος κλάδεψε μέσα στην εβδομάδα και τα δέντρα, τα κλαδιά των οποίων σε λίγο θα έκαναν αδύνατη την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο.
ΒΑΡΥΠΕΤΡΟ
Εγκατάλειψη
«Πριν από λίγα χρόνια ο Δήμος Θερίσου είχε δώσει αρκετά χρήματα για την αναβάθμιση του γηπέδου του Βαρυπέτρου. Σήμερα ωστόσο παρουσιάζει αυτό το χάλι καθώς έχει εγκαταλειφθεί» μας ανέφερε παράγοντας του αθλητισμού. Περιφράξεις ξηλωμένες, τέρματα βοηθητικά πεταμένα, αγωνιστικός χώρος σε κακή κατάσταση. Αχρησιμοποιήτο το γήπεδο, περιμένει... ποιος ξέρει τι.
Λίγα χιλιόμετρα πιο νότια στον Λυγιδέ, υπάρχει ένα γήπεδο μπάσκετ. «Το καλοκαίρι μαζεύονται πολλά παιδιά αλλά έχει να συντηρηθεί χρόνια το γήπεδο» μας αναφέρει κάτοικος. Η ξύλινη μπασκέτα παραπέμπει σε συνθήκες πολύ πριν το... ιστορικό 1987.
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
Στο έλεος των βανδάλων
Στο κέντρο της πόλης οι χώροι άθλησης είναι λίγοι και έχουν να κάνουν περισσότερο με μικρά πάρκα ανά γειτονιά. Ενας από αυτούς είναι το Φράγκικο στα Παχιανά. Δυστυχώς το μικρό γήπεδο μπάσκετ, αποτελεί συχνά στόχο βανδάλων. Δεν είναι τόσο τα γκράφιτι και οι υπογραφές με σπρέι, όσο οι φθορές στις μπασκέτες αλλά ακόμα και στο τσιμεντένιο δάπεδο. Όσο για το γειτονικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα ειδικά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι πινακίδες του αποτελούσαν αγαπημένο σημείο... εκτόνωσης της μανίας διαφόρων με τον Δήμο να τις αντικαθιστά κάθε λίγο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου