Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Κερδίζουν φίλους τα κρητικά κρασιά
Από: Γιώργος Κώνστας και Μανώλης Μαρκαντωνάκης
Δημοσιεύθηκε στις: 11-03-2013 08:47:41
Σταθερή πορεία προς τα πάνω παρουσιάζει το κρητικό εμφιαλωμένο κρασί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση. Στα φετινά 'Οινοκρητικά 2013' η παρουσία των ανθρώπων της εστίασης ήταν κάτι παραπάνω από έντονη, σε μία προσπάθεια να μπουν ακόμα περισσότερες ετικέτες τοπικών κρασιών σε εστιατόρια και ξενοδοχεία των Χανίων.
Μέχρι και χθες το βράδυ από το Μεγάλο Αρσενάλι είχαν περάσει εκατοντάδες άτομα, ειδικοί και μη, προκειμένου να δοκιμάσουν κρασιά, να συγκρίνουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, να συνομιλήσουν με τους οινοποιούς και να γνωρίσουν καλύτερα τα προϊόντα από 18 οινοποιεία της Κρήτης.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου και την παρουσία των ανθρώπων της εστίασης», επεσήμανε η κα Ε. Ντουράκη από το ομώνυμο οινοποιείο. Η κα Ντουράκη υπογράμμισε τη σταθερά ανοδική παρουσία των κρητικών κρασιών στις διεθνείς αγορές, κάτι που το αποδεικνύουν και οι πρόσφατες βραβεύσεις τους, ενώ παράλληλα επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η αύξηση της κατανάλωσής τους στην τοπική αγορά. «Μέσα στην κρίση εκτιμούμε ότι μπορεί να προχωρήσει η περαιτέρω συνεργασία μας με εστιατόρια και ξενοδοχεία και να μπουν περισσότερα τοπικά κρασιά. Είναι κάτι που το αξίζουν ποιοτικά σίγουρα, αλλά και στο πλαίσιο της αλληλοστήριξης μεταξύ μας», τόνισε.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης, κ. Νίκος Καραβιτάκης, σημείωσε πως: «Ο κρητικός αμπελώνας έχει κάνει τεράστια βήματα τόσο στην ποιότητα όσο και στις διάφορες ποικιλίες κρασιού που προσφέρονται πλέον στους καταναλωτές. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα δοκιμάσει ένα οποιοδήποτε κρητικό κρασί και δεν θα μείνει ικανοποιημένος. Τα κρητικά κρασιά όχι μόνο αποκτούν συνεχώς την εκτίμηση των καταναλωτών στο εξωτερικό, αλλά και βραβεύονται στις διάφορες εκθέσεις. Θεωρούμε ότι το Δίκτυο Οινοποιών Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης, κάτω από την ομπρέλα της 'Wine of Grete', έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στην ανάδειξη και τη δυναμική του κρητικού αμπελώνα στο εξωτερικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Αν. Κρήτης κ. Νίκος Μηλιαράκης. «Το δεδομένο είναι ότι το κρητικό κρασί έχει πάει πολύ μπροστά τα τελευταία 15 χρόνια. Εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη είναι ακριβώς ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες, ώστε να έρθουν σε επαφή με το προϊόν, να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του κρητικού κρασιού, τις διάφορες ποικιλίες καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι οινοποιοί. Θέλω να τονίσω ότι το κρητικό κρασί δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιοδήποτε άλλο κρασί εκτός νησιού. Είναι επίσης απαραίτητο το κρητικό κρασί να επιλεχθεί και στις λίστες τόσο των ξενοδοχείων όσο και των εστιατορίων της Κρήτης ως πρώτη επιλογή», τόνισε χαρακτηριστά.
ΕΣΤΙΑΣΗ
Τη σημασία της προώθησης των κρητικών κρασιών από τα καταστήματα εστίασης τόνισε ο κ. Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων. «Οφείλουμε να προωθήσουμε τα κρητικά κρασιά στα καταστήματα εστίασης και όχι μόνο, ώστε, μέσα από τους χώρους μας, να γνωρίσουν οι Ελληνες καθώς και οι ξένοι επισκέπτες το κρητικό κρασί, το οποίο θεωρούμε ότι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλα ελληνικά και ξένα κρασιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το 'παρών' στις εκδηλώσεις έδωσε και ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης σημειώνοντας πως «εκθέσεις όπως τα 'Οινοκρητικά' θα συμβάλουν περισσότερο στην ανάδειξη των κρασιών μας, τα οποία συνεχώς καταξιώνονται στις συνειδήσεις των καταναλωτών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό οφείλεται στην εργατικότητα, το μεράκι και στον ζήλο των οινοποιών μας».
Τέλος, από το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας ο κ. Γιάννης Αποστολάκης επεσήμανε ότι: «Οι τοπικοί οινοποιοί της Κρήτης έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου ως προς την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, τα οποία μπορούν να σταθούν επάξια στις διεθνείς κάβες όλου του κόσμου, με τιμές αρκετά λογικές».
Στο πλαίσιο των 'Οινοκρητικών' παρουσιάστηκε και το πρώτο τεύχος του εντύπου 'Locavores' με θεματολογία από την τοπική γαστρονομία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου