Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012
ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Κοσμοσυρροή στο "Κερνάμε Ελλάδα"
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 22-10-2012
Προϊόντα, γεύσεις, αρώματα αλλά και ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων ανάμεσα σε όλες τις περιοχές της χώρας, είχε το φεστιβάλ 'Κερνάμε Ελλάδα' που ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία στο εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς.
Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν και τις τρεις ημέρες στον χώρο, και επισκέφθηκαν τα περίπτερα των Περιφερειών της χώρας, περίπτερα τοπικών εκθετών αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το αδιαχώρητο επικράτησε και στην παρουσίαση συνταγών με ελληνικές και τοπικές συνταγές, οι δοκιμασίες τυριών, η παρασκευή παγωτού και αλλού.
ΜΟΥΡΝΟΡΑΚΙ ΣΕΛΙΝΟΥ
«Μουρνοράκι από το Σέλινο, μια πίνεις, απευθείας για να νιώσεις καλά το κάψιμο» μας είπε ο αντιδήμαρχος Καντάνου - Σελίνου κ. Α. Μπιτσάκης στο περίπτερο του Δήμου όπου προσφέρονταν μεταξύ άλλων, τοπικά προϊόντα της περιοχής, δημιουργήματα του πολιτιστικού συλλόγου Καντάνου αλλά και ντόπιων επαγγελματιών όπως η ταβέρνα 'Μαρκετάκη' στα Τεμένια.
ΠΟΤΑ ΛΕΣΒΟΥ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κόσμος για τα ποτά στο περίπτερο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
«Δοκιμάσαμε λικέρ και είναι εξαιρετικό, πολύ καλό προϊόν» μας είπε το ζευγάρι που μόλις είχε αφήσει από τα χέρια του μπουκάλι. Αλλοι πάλι δοκιμαζαν τα περίφημα ούζα Μυτιλήνης αλλά και κρασιά της περιοχής.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον υπήρξε και για τα τυριά της Ηπείρου, τις κομπόστες από την Μακεδονία και άλλα προϊόντα.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Την παράσταση έκλεψαν βέβαια και τα προϊόντα της Κρήτης. Από τη γραβιερόπιτα της βιοτεχνίας Βολικάκη στη Σούδα, το τσουνατόλαδο «Σφηναρόλη», το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της ΑΒΕΑ, τα αρωματικά έλαια από τον Αποκόρωνα, το μέλι Λευκών Ορέων, τα ξεροτήγανα και τα μέλια από την Κίσαμο, τα ξεχωριστά προϊόντα των Σφακίων στο περίπτερο του Δήμου, παστέλια από την περιοχή των Βουκολιών, προϊόντα από χαρούπι από το γειτονικό Ρέθυμνο, την εξαιρετική σταφίδα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων Σουλτανίνας Ηρακλείου και εκατοντάδες άλλα τοπικά παράγωγα.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Στο πλαίσιο της γνωριμίας των παιδιών με τον διατροφικό μας πολιτισμό λειτούργησε και παιδικό εργαστήρι από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας.
Ειδικοί δίδαξαν και βοήθησαν να κατασκευάσουν τα παιδιά δημιουργίες από φρούτα και βότανα της Κρητικής γης, κατασκευές με ζυμάρι, παρασκευή μουσταλευριάς. Επίσης τα παιδιά πήραν μια ιδέα από τις λαϊκές τέχνες στο εργαστήρι κατασκευών από πηλό.
ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ
Το αδιαχώρητο επικράτησε στον χώρο όπου μαγείρευαν και πρόσφεραν κέρασμα οι μάγειρες της 'Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης'. Μαγειρεύοντας φαγητά από όλη τη χώρα, αποτέλεσαν πργματικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Εκθεσης. «Μας ζητήθηκε να μαγειρέψουμε πανωμερίτικες συνταγές για να τις δοκιμάσουν οι Χανιώτες, οι Κρητικοί και οι επισκέπτες μας. Είναι πρόκληση, τιμή και χαρά για μας που συμμετέχουμε σε όλη αυτήν την προσπάθεια» μας είπε ο κ. Σήφης Αποστολάκης μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.
Στον χώρο της κουζίνας τα τηγάνια πήραν πραγματικά... φωτιά, οι φούρνοι λειτούργησαν στο φουλ, οι κουτάλες, τα μαχαίρια άλλαζαν χέρια με ταχύτητες... αστραπής αλλά κυρίως με μεγάλη επιδεξιότητα. «Τι φτιάξαμε; Τα πάντα. Πάμπολλες σαλάτες π.χ. αιγιοπελαγίτικη με μαυρομάτικα φασόλια και σταμναγκάθι, τοματοσαλάτα Λέσβου με μπόλικο δυόσμο, μαϊντανό και λαδοτήρι ψημένο στο γκριλ. Επίσης πρασοτυρόπιτα από την Ευρυτανία, πίτα με γλυκολοκύθα, τραχανά και φέτα, κοτόπουλο Φλωρινιώτικο με πολλές πιπεριές και 'λαγοτό' από την Τρίπολη της Πελοποννήσου με χοιρινό με πολύ σκόρδο, καβουρντισμένο καρύδι. Ο κόσμος πιστεύω ότι το ευχαριστήθηκε και το δοκίμασε με μεγάλο ενδιαφέρον, ζήτησε συνταγές. Ο,τι το καλύτερο για μας» κατέληξε ο κ. Αποστολάκης.
Από την πρωτεύουσα του χαλβά
«Αυτό που κάνει τον χαλβά μας ξεχωριστό είναι το καλό το βούτυρο που προέρχεται από την Ελασσόνα στους πρόποδες του Ολύμπου, το καλό ψήσιμο και το ότι είναι το μοναδικό γλυκό που παράγεται πατροπαράδοτα και δεν διδάσκεται σε καμία σχολή ζαχαροπλαστικής» μας είπε ο κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος από την πρωτεύουσα του χαλβά... τα Φάρσαλα στη Θεσσαλία. Το περίπτερο του χαλβά Φαρσάλων δέκτηκε αμέτρητες επισκέψεις προκειμένου ο κόσμος να δοκιμάσει τον χαλβά με σοκολάτα αλλά και χαλβά σκέτο. «Με ένα τηλέφωνο έρχεται στο σπίτι σας με 5 ευρώ μεταφορικά. Εχουμε πάρει 3 βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις και δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας» είπε ο κ. Αλεξόπουλος, που παρουσίασε και ένα 'σουβλάκι χαλβά' ιδανικό για επιδόρπιο που εκτός από χαλβά είχε φρούτα όπως μανταρίνι, πορτοκάλι, κεράσι.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ:
«Μεγάλη επιτυχία»
Για μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης υπογραμμίζοντας πως εκατοντάδες παραγωγοί από την Κρήτη αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα, φορείς της Αυτοδιοίκησης και Επιμελητήρια, συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών, παρουσίασαν σε περίπτερα τα εκλεκτά προϊόντα της Ελληνικής γης, ενώ γυναίκες παραγωγοί αλλά και η λέσχη Αρχιμαγείρων έψηναν επί τόπου παραδοσιακά εδέσματα και μεζέδες, τα οποία συνόδευαν με άφθονο κρασί και ρακί και τα προσέφεραν με ανοικτή καρδιά στους χιλιάδες επισκέπτες. Πολυποίκιλες καλαίσθητες συσκευασίες από ελαιόλαδο, ελιές, σταφίδα, κρασιά, όσπρια, σιτηρά, κηπευτικά, βιολογικά, αρωματικά φυτά, βότανα, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι, προϊόντα ντόπιου χαρουπιού, εσπεριδοειδή κ.ά. είδη, είχαν κατακλύσει τους χώρους της Εκθεσης ενώ παράλληλα λειτούργησαν εργαστήρια κεραμικής, ειδών λαϊκής Τέχνης, υφαντικής κ.ά.. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ 'παντρεύτηκαν' τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης με αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας, οι γεύσεις και η γαστρονομία διαφόρων περιοχών της χώρας, καθώς επίσης και οι μουσικές από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, με τον πεντοζάλη να διαδέχεται ποντιακούς χορούς και νησιώτικους. Στη διάρκεια του τριημέρου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν την αρχαία Τέχνη των Μινωιτών στην αγγειοπλαστική ενώ λειτούργησαν παιδικά εργαστήρια με κατασκευές από φρούτα και βότανα της κρητικής γης, δημιουργίες με ζυμάρι. Παράλληλα δόθηκαν στους ενδιαφερόμενους συνταγές μαγειρικής - γαστρονομίας απ’ όλη τη χώρα ενώ έγιναν και ενδιαφέρουσες ενημερωτικές ομιλίες για τη βιολογική γεωργία, τη γαστρονομία, για το κοινό μάρκετινγκ πρωτογενούς και τουριστικού τομέα κ.ά.. Το φεστιβάλ οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Π.Ε. Χανίων και η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου