Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012
ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ
Επιστροφή στις ξυλόσομπες
Δημοσιεύθηκε στις: 17-10-2012
Στροφή στις ξυλόσομπες και σε θερμαντικά που λειτουργούν με 'πέλετ' (ξυλώδη βιομάζα) έχουν κάνει οι Χανιώτες. Το ενδιαφέρον για εναλλακτικές πηγές θέρμανσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα καθώς οι οικογένειες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πανάκριβο, πλέον, πετρέλαιο θέρμανσης.
«Το ενδιαφέρον του κόσμου για ξυλόσομπες έχει υπερπολλαπλασιαστεί. Βασική αιτία η τιμή του πετρελαίου. Ζητάει βέβαια πιο πολύ οικονομικές, φθηνές σόμπες», μας λέει ο κ. Nίκος Κτενιαδάκης που εδώ και ενάμιση χρόνο εμπορεύεται ξυλόσομπες. Στο κατάστημα που διατηρεί στον Βλητέ διαπιστώνει ότι το ενδιαφέρον έχει υπερπολλαπλασιαστεί. «Οι τιμές ξεκινούν από 350 ευρώ και φθάνουν μέχρι όπου μπορεί ο καθένας. Υπάρχουν ελληνικές, τσέχικες, γερμανικές και βουλγάρικες που είναι πιο φθηνές αλλά υστερούν σε ποιότητα εν συγκρίσει με τις άλλες. Πολλοί επιλέγουν τις βουλγάρικες που είναι πιο φθηνές, αλλά δεν είναι τόσο καλές και ανθεκτικές όσο οι άλλες», αναφέρει.
Εκτός από ξύλο οι σόμπες καίνε και 'μπριγκέτες' ένα μείγμα ξύλου, ενώ σε ό,τι αφορά την εγκατάστασή τους σε συστήματα καλοριφέρ υπάρχει υδραυλικός για να κάνει τη δύσκολη δουλειά.
ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ
Ο κ. Μιχάλης Μανουσέλης στον Κουμπέ κατασκευάζει σόμπες εδώ και 30 χρόνια. Την τελευταία 20ετία η πώληση σε ξυλόσομπες είχε ατονίσει εντελώς και ο κ. Μανουσέλης ασχολήθηκε με την κατασκευή εξατμίσεων. Ωστόσο από πέρυσι το ενδιαφέρον για τις ξυλόσομπες επανήλθε και μάλιστα δριμύτερο! «Παλιά θα δίναμε 4 - 5 σόμπες όλο τον χρόνο. Σε χωριά κυρίως. Πέρυσι είχαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και φέτος ακόμα περισσότερο. Ο κόσμος εξαιτίας της αύξησης του πετρελαίου ζητάει ξυλόσομπες», αναφέρει. Μαζί με τον γιο του κατασκευάζουν καθημερινά σόμπες κατόπιν παραγγελίας. «Χρησιμοποιούμε ατσαλολαμαρίνες, που είναι πολύ καλής ποιότητας», εξηγούν.
Με τα χέρια τους φτιάχνουν μια μεγάλη ποικιλία από σόμπες μικρές, στρογγυλές, με μεγάλο φούρνο, με μικρότερο, άλλες αυτόνομες, άλλες με δυνατότητα σύνδεσης με το καλοριφέρ. «Οι τιμές ξεκινούν από 200 ευρώ και για σόμπες που συνδέονται με το καλοριφέρ και καλύπτουν ολόκληρο σπίτι 200 τ.μ. φτάνουν τα 1500 ευρώ», τονίζει ο κ. Μανουσέλης.
Στις σόμπες επίσης μπορείς να μαγειρέψεις στο μάτι τους, να ψήσεις στον φούρνο. «Μιλάμε για εξοικονόμηση πόρων 100%. Και πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος», λένε οι κατασκευαστές.
ΠΕΛΕΤ
«Εχει σταματήσει πλέον το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο και ο κόσμος το έχει γυρίσει στο ξύλο και κυρίως στο πέλετ», λέει ο κ. Λάμπρος Πετράκης, που έχει κατάστημα με θερμαντικά κοντά στο κέντρο των Χανίων.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καταναλωτής έχει πολλές επιλογές. «Αυτό που κάνουμε εμείς και το συστήνουμε είναι η μετατροπή του συστήματος πετρελαίου σε σύστημα πέλετ.
Εμείς το κάνουμε αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να το υποστηρίξουμε και μετά στη συντήρηση ή αν τυχόν υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Το κόστος γι? αυτήν τη μετατροπή είναι περίπου 1500 -1700 ευρώ. Συμφέρει πάρα πολύ καθώς σε λιγότερο από έναν χρόνο υπάρχει απόσβεση ενώ και η απόδοση θέρμανσης είναι εξαιρετική», τονίζει.
Αυτό που συστήνει ο κ. Πετράκης στους ενδιαφερόμενους είναι να δώσουν έμφαση στην ποιότητα. «Πάρα πολλοί θέλουν τη φθηνή κατασκευή όμως αυτό μπορεί να έχει συνέπειες π.χ. κάπνισμα, κακή απόδοση κ.λπ.
Είναι λάθος να βλέπεις μόνο την τιμή. Επίσης π.χ. την εγκατάσταση του 'πέλετ' δεν τη δίνω σε μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους γιατί πρέπει να ξέρει από τεχνολογία, καθώς έχει πολλά ηλεκτρονικά με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι οι μεγάλοι άνθρωποι, όσο οι νεότεροι. Ο κόσμος πρέπει να δει πίσω από την κάθε αγορά του υπάρχει υποστήριξη και συντήρηση».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου