Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ζητούμενο ο στρατηγικός σχεδιασμός
Δημοσιεύθηκε στις: 27-10-2012
Στρατηγικός σχεδιασμός σε βάθος, αξιοποίηση των υπαρχουσών μελετών, στήριξη των υπαρχουσών καλλιεργειών, αναδιαρθρώσεις, αξιοποίηση εναλλακτικών καλλιεργειών, αλλά κυρίως οργάνωση και υποδομές σε εργαστήρια, τυποποιητήρια και μεταποιητικές μονάδες. Πάνω σε αυτή τη βάση θα επιχειρηθεί να οργανωθεί -το επόμενο χρονικό διάστημα- ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη.
Αυτό τονίστηκε στη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των Χανίων και στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με επικεφαλής τον κ. Aντώνη Κουντούρη, γενικό διευθυντή Φυτικής Παραγωγής.
«Απαιτείται ένας συντονισμός της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και του δευτερογενούς σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, επεξεργασία και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Συζητήσαμε για το ποια είναι η σημερινή κατάσταση, ποιες υποδομές υπάρχουν - ποιες λείπουν, ποια αξιοποίηση γίνεται του ανθρώπινου δυναμικού και πώς όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020.
Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού φτιάξαμε κάποιες ομάδες εργασίας και ένα χρονοδιάγραμμα κινήσεων. Πρέπει αυτές οι ομάδες εργασίας να εμπλουτιστούν με τους φυσικούς Φορείς, τους παραγωγούς, τους Δήμους, το Εμπορικό και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κουντούρης.
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των εσπεριδοειδών και του αβοκάντο, ιδιαίτερα ως δυναμική καλλιέργεια, το πώς θα αξιοποιηθούν δύο μελέτες για τον πρωτογενή τομέα που είχαν εκπονηθεί από την πρώην Νομαρχία Χανίων με οδηγίες τότε του αντινομάρχη κ. Χ. Κουκιανάκη, αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών. Για τις τελευταίες ο κ. Κουντούρης ανέφερε πως «υπάρχουν καινούργιες καλλιέργειες που μπορούν να προωθηθούν. Ας μην τις μεγιστοποιούμε όμως και να μην ξεχνάμε πρωτίστως ότι οι υπάρχουσες καλλιέργειες (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, μέλι, κτηνοτροφικά) είναι αυτές που ανέθρεψαν αρκετές γενιές μέχρι τώρα. Βέβαια χρήζουν βελτίωσης και περαιτέρω αναδιάρθρωσης και εμπορίας. Υπάρχουν και καλλιέργειες, όπως τα φαρμακευτικά και αρωματικά, που μπορούμε να αναπτύξουμε και εδώ στην περιοχή, απαιτούνται όμως προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αλόη, υποφαές κ.ά., αν δεν βγάλουμε πρώτα την υποδομή που θα επεξεργαστεί αυτά τα προϊόντα. Θέλουμε εργαστήρια, εργοστάσια, συμβόλαια με τρίτες χώρες ή ευρωπαϊκές χώρες για να εμπορευθούμε αυτά τα προϊόντα. Πρέπει όλα αυτά να είναι συγκροτημένα, συγχρονισμένα, με προγραμματισμό, σχεδιασμό».
Από τη μεριά της Π.Ε. Χανίων ο κ. Νίκος Γιαννούλης, εντεταλμένος σύμβουλος για τα αγροτικά θέματα, ανέφερε πως η σύσκεψη αποτελούσε τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας πάνω στον πρωτογενή τομέα και ότι με τις κατευθυντήριες εντολές του γενικού διευθυντή θα προχωρήσει η Π.Ε. Χανίων σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου