Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Η προσφορά των Μικρασιατών στην ελληνική κοινωνία
Δημοσιεύθηκε στις: 02-10-2012
Ο πλούτος των Μικρασιατών και το μπόλιασμα της Ελλάδας από τις ικανότητες, τη φιλοπρόοδο σε όλους τους τομείς αντίληψή τους, την επιρροή τους στα γράμματα και στις τέχνες, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση το βράδυ της Κυριακής στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Μια εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής που κράτησε αμείωτο για ώρες το ενδιαφέρον του κοινού που κατέκλυσε τον χώρο της Πινακοθήκης.
Αρχικά η φιλόλογος κα Βίκυ Κόλλια στάθηκε στην τεράστια προσφορά των Μικρασιατών σε κάθε σημείο της Ελλάδας όπου βρέθηκαν. Ειδικότερα η ομιλήτρια τόνισε:
? Οι Έλληνες από τη Μικρά Ασία ενίσχυσαν εθνολογικά τις περιοχές της χώρας όπως η Θράκη, η Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που ήταν αμφισβητούμενες από τους γειτονικούς λαούς. Κάτι που ενίσχυσε την ελληνικότητα της πατρίδας. Ήταν πατριώτες, είχαν πολύ ψηλά στην καρδιά τους την ελευθερία.
? Πολιτικά ήταν βενιζελικοί, αντιμοναρχικοί, προοδευτικοί, εντάχθηκαν στο εργατικό κίνημα ενίσχυσαν τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και υπέφεραν από αυτό τα επόμενα χρόνια με εξορίες, φυλακίσεις, διώξεις.
? Τεράστια η προσφορά τους στην οικονομία, υφαντουργία, ταπητουργία. Συγκρότησαν τη βιομηχανία της Ελλάδας του 20ού αιώνα και επένδυσαν τεράστια κεφάλαια στη χώρα, η οικονομία της οποίας έφθινε.
? Καταλυτική ήταν η επιρροή τους στα γράμματα και στις τέχνες. Η γενιά του ΄30 στη λογοτεχνία που δημιούργησε ένα νέο ρεύμα γλωσσικά και ιδεολογικά.
Ήταν υπέρμαχοι της δημοτικής στην πλειοψηφία τους καθώς η καθαρεύουσα δεν τους εξέφραζε.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ
Το θερμό χειροκρότημα του κόσμου κέρδισαν στη συνέχεια οι μαθήτριες του Λυκείου Σούδας Μυρσίνη Βακαλοπούλου, Ιωάννα Αγγελάκη, Ελένη Κόη, Πηνελόπη Βερναδάτου. Με την εργασία τους για τη Μικρά Ασία ενθουσίασαν τους παριστάμενους. Καταγράφοντας μαρτυρίες από απογόνους Μικρασιατών, με πολλές αναφορές στο χθες και στο σήμερα αλλά και με φωτογραφικό υλικό κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου. Ανάμεσα στα ξεχωριστά που ανάφεραν τα παιδιά ήταν και το θέμα των σχέσεων των Ελλήνων με τους απλούς Τούρκους. «Αυτό που καταλάβαμε από τις μαρτυρίες είναι ότι στις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων Μικρασιατών και Τούρκων κυριαρχούσε το ανθρώπινο στοιχείο και όχι οι εθνικές ή οι φυλετικές διαφορές. Ακόμα και σήμερα στους απογόνους των Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων επικρατεί η άποψη περισσότερο ότι οι πολιτικοί έφταιξαν και όχι το ότι οι Τούρκοι διαχρονικά είναι εχθροί ή βάρβαροι. Οι ίδιοι οι απλοί άνθρωποι ή λαοί ή αυτοί που έχουν τους λαούς στα χέρια τους».
Ακολούθησε Μικρασιάτικη μουσική από την Αρετούσα, τον Γ. Μελαμπιανάκη και προσφορά μεζέδων από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου