Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ
Ζητούμενο η πολιτική βούληση
Δημοσιεύθηκε στις: 17-10-2012
Ζητούμενο είναι η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αποβλήτων ελαιουργείων. Τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και Περιφερειών και Δήμων διαχρονικά διαπιστώνεται μία ατολμία στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στην κεντρική διαχείριση των αποβλήτων. Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα του τριήμερου συμποσίου με θέμα 'Διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων και προστασία του περιβάλλοντος', που πραγματοποιείται στο Μ.Α.Ι.Χ.
«Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οι ελαιουργοί είναι υπεύθυνοι για τα απόβλητα που παράγουν, αλλά αν δεν υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Πρέπει το κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσουν τον πολίτη. Φορείς, επιχειρηματιές, Μέσα Ενημέρωσης τα λένε, όλοι τα παραδέχονται, αλλά εδώ έχουμε ένα κλασικό θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης. O ελαιουργός είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Μπορεί να υπάρξει ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης όπου να μαζεύονται τα απόβλητα 15 - 20 ελαιουργείων», τόνισε ο κ. Κώστας Κομνίτσας, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Αναφερόμενη στην ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων ελαιουργείων στο έδαφος η κα Mαρία Ντούλα, του Ινστιτούτου Εδαφολογίας του Οργανισμού 'Δήμητρα', τόνισε πως: «Τις επιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να τις αντιληφθεί κάποιος άμεσα όπως στο νερό ή στον αέρα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να εμφανιστεί σε 20 ή 30 χρόνια. Οι επιπτώσεις από τα απόβλητα είναι σημαντικές και ήδη έχουμε παρατηρήσει σοβαρή υποβάθμιση και μη επιστρεπτές καταστάσεις σε περιοχές που έχουμε επισκεφθεί και μελετήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα τώρα ώστε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Λύσεις υπάρχουν και σε επίπεδο ελαιουργείων και σε συνασπισμό ελαιουργείων με μια κεντρική διαχείριση ή σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας», είπε η επιστήμονας, συμπληρώνοντας πως στην Κρήτη η κατάσταση εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι καλύτερη λόγω της λειτουργίας των εξατμισοδεξαμενών, αρκεί αυτές βέβαια να είναι στεγανοποιημένες.
ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ
Την ερευνητική εργασία του Ινστιτούτου Ελιάς πάνω στην ελεγχόμενη χρησιμοποίηση αποβλήτων μικρών ελαιουργείων για αρδευτικούς σκοπούς παρουσίασε ο διευθυντής του κ. Κ. Χαρτζουλάκης. Η εργασία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και όπως τόνισε ο κ. Χαρτζουλάκης «υπάρχει η δυνατότητα σε μικρά ελαιουργεία να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη διάθεση των αποβλήτων -με μια μικρή κατακράτηση των στερεών αποβλήτων- στους ελαιώνες με ευεργετικά αποτελέσματα και χωρίς καμία επίπτωση σε καλλιέργειες και υδροφόρο ορίζοντα. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει νομικό πλαίσιο στην Ιταλία από το 1996, στην Πορτογαλία το 2006, στην Ισπανία το 2007, στην Ελλάδα ο νόμος για τη διαχείριση των επεξεργασμένων αποβλήτων ψηφίστηκε το 2011, ωστόσο και σε αυτόν δεν υπάρχουν αναφορές για τα απόβλητα των ελαιουργείων». Ο κ. Χαρτζουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο σε όλη την Ε.Ε. για την ενιαία διαχείριση των αποβλήτων.
Τέλος, ο ερευνητής του Ινστιτούτου, κ. Γιώργος Ψαρράς, αναφέρθηκε στην έρευνά του για τη χρησιμοποίηση αποβλήτων σε ακραίες καταστάσεις βροχοπτώσεων και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σύσταση του νερού που θα καταλήξει στα υπόγεια ύδατα, που έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα για την Κρήτη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου