Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
“Φέσι” και στις ιδιωτικές Κλινικές των Χανίων
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 08-10-2012
'Με νύχια και με δόντια' προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι ιδιωτικές Κλινικές, τα Κέντρα Αποκατάστασης και οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης που λειτουργούν στα Χανιά.
Οι οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών από τον περασμένο Απρίλιο, είναι τεράστιες και έχουν μεταφερθεί από το Ασφαλιστικό Ταμείο στις Κλινικές, στους προμηθευτές και στους εργαζομένους. Πάντως, οι υπεύθυνοι των Κλινικών, με τους οποίους μιλήσαμε, δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
'IASSIS' ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΒΡΙΛΑΚΗ Α.Ε.:
«Μεγάλες οι οφειλές»
Σημαντικές είναι οι οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και προς τη Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε. καθώς από το 2007 έως και σήμερα τα χρέη των παλαιών Ασφαλιστικών Ταμείων και του Ενιαίου Οργανισμού προς την Κλινική προσμετρώνται σε εκατομμύρια ευρώ.
Οπως επεσήμανε η διοικητική διευθύντρια της Κλινικής, κα Ελένη Φουρναράκη: «Οι οφειλές αυτές ταλανίζουν την καθημερινότητά μας. Είναι πραγματικά απορίας άξια η αντιμετώπιση των κρατικών φορέων, οι οποίοι, όχι μόνο δεν προχωρούν στην εξόφληση των δαπανών, αλλά δεν κινούνται ούτε προς την κατεύθυνση του συμψηφισμού των δικών τους οφειλών προς τις Ιδιωτικές Κλινικές. Δηλαδή οι απαιτήσεις του Ι.Κ.Α. από εμάς, με τις απαιτήσεις της Κλινικής από το Ι.Κ.Α. Εάν γινόταν ένας τέτοιος συμψηφισμός, θα βοηθούσε σημαντικά».
«Προτεραιότητα για τη Γενική Κλινική Γαβριλάκη αποτελεί το ιατρικό μας έργο, η υγεία των πολιτών. Ανεξάρτητα από αυτό, τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται, άλλωστε, ειδικά σε αυτά, έχουμε αποδείξει ότι η αντιμετώπιση είναι άμεση και αποτελεσματική.
Παράλληλα, στις προτεραιότητές μας είναι να μπορέσουμε, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να λειτουργήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό την Εταιρεία εσωτερικά, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις μισθοδοσίες του προσωπικού, στις λοιπές υποχρεώσεις μας και παράλληλα να μην μειωθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, που είναι το μέγιστο για μας», ανέφερε η κα Φουρναράκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε. καλύπτει τις πρωταρχικές ιατρικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας τόσο στον τομέα της πρωτοβάθμιας όσο και στον τομέα της δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας, με τμήματα που έχουν εξοπλιστεί με ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η νέα ιατρική τεχνολογία.
Το Αιμοδυναμικό Τμήμα της Κλινικής Γαβριλάκη, που λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια, είναι το μοναδικό στη δυτική Κρήτη, εξυπηρετώντας δεκάδες ασθενείς που έχουν υποστεί αιφνίδιο έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα, το μοναδικό στον Νομό Χανίων, σύμφωνα με την κα Φουρναράκη, υποδέχεται εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά, πλην όμως «δεν επιχειρούμε ακόμα να αναπτύξουμε όλο το εύρος των δυνατοτήτων μας, λόγω της αδυναμίας των Ασφαλιστικών Ταμείων να καλύψουν τα ειδικά υλικά. Το ίδιο ισχύει και για το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα που θα το είχαμε ήδη λειτουργήσει, εάν δεν υπήρχε αυτή η δύσκολη συγκυρία, παρά ταύτα όμως, υπολογίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του χρόνου.
Μας στεναχωρεί επίσης το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη αναπτύξει το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, όμως, δεν μπορούμε προς το παρόν να το ενεργοποιήσουμε όπως το θέλαμε, για τους ίδιους λόγους.
Γενικώς, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνάμε μας περιορίζουν σημαντικά στα επενδυτικά μας προγράμματα προκειμένου να καταστήσουμε τη Μονάδα μας ένα σημαντικό δυναμικό περιφερειακό νοσηλευτικό Κέντρο».
ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΣΕΠΕΤΗ:
«Ούτε ένα ευρώ»
Ούτε ένα ευρώ δεν έχει λάβει από τον Ιούνιο που συνεβλήθη με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η Γενική Κλινική Τσεπέτη.
Οπως επεσήμανε στα 'Χ.Ν.' ο υπεύθυνος του Χειρουργικού Τμήματος και διοικητικός υπεύθυνος της Κλινικής Τσεπέτη, ειδικός χειρουργός, κ. Γιώργος Τσιλεδάκης «ενεργοποιώντας τη σύμβαση με την Κλινική με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τον Ιούνιο υπήρξε μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω πρόχειρης και κακής οργάνωσης του συστήματος. Οπως φάνηκε, το σύστημα δεν ήταν έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κάτι που αποδείχτηκε και στην πορεία. Ωστόσο, συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε πολλούς ασθενείς ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε όλα τα Τμήματα της Κλινικής, όπως το Χειρουργικό, Ορθοπεδικό, Μαιευτικό, Γυναικολογικό, Παθολογικό, Ωτορινολαρυγγολογικό κ.ά.
Βέβαια, επί της ουσίας, μέχρι σήμερα δεν έχουμε εισπράξει από τον Ενιαίο Οργανισμό το παραμικρό· ούτε ένα ευρώ... Και αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα, εμείς ως Κλινική, είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και προς το προσωπικό μας. Είναι πολύ δύσκολο να πεις σε έναν εργαζόμενο ότι δεν μπορείς να τον πληρώσεις, διότι πρέπει να περιμένεις πότε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα εξοφλήσει τις οφειλές του προς εμάς».
Πάντως, ο κ. Τσιλεδάκης επεσήμανε πως το μοντέλο λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που ισχύει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., σχεδιάστηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ως ιδέα σίγουρα δεν είναι λάθος, διότι αυτό το σύστημα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πάρα πολλές χώρες. Η εφαρμογή του, η οργάνωσή του και η χρηματοδότησή του είναι ένα άλλο ζήτημα, που συμπίπτει με την οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα.
Διότι με τα πακέτα νοσηλείας άνοιξε τον δρόμο και προς τις ιδιωτικές Κλινικές, έχοντας τη δυνατότητα να ελέγχει το κόστος νοσηλείας. Επίσης με αυτόν τον τρόπο είχαν πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα ασθενείς που πριν δεν είχαν τη δυνατότητα. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα μέσα στον νέο Οργανισμό. Δημιουργήθηκε σαν ένα συνονθύλευμα τμημάτων των ασφαλιστικών φορέων, 'κουρεύτηκαν' τα περιουσιακά του στοιχεία και για να εξυπηρετήσει τις άλλες ανάγκες που υπάρχουν, όπως οι συντάξεις, δεν μπορεί, διότι δεν χρηματοδοτείται. Δεν γίνεται αυτό να συνεχιστεί, διότι το σύστημα θα καταρρεύσει. Είναι ξεκάθαρο», τόνισε ο κ. Τσιλεδάκης.
'ΙΑΤΟΣ':
«Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τους ασθενείς μας»
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ταλαιπωρήσουμε τον νεφροπαθή και να απαιτήσουμε χρήματα. Ούτε εμείς ούτε καμία Μονάδα στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος που κάνει αιμοκάθαρση έχει τη Μονάδα ως δεύτερη οικία, περνά τόσες ώρες εδώ, είναι και δικός μας συγγενής και δικός μας φίλος», εξηγεί ο κ. Ακης Ουραϊλίδης, γενικός διευθυντής της Μονάδας Αιμοκάθαρσης 'Ιατός', που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια στα Χανιά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Οι οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τον 'Ιατό', που εξυπηρετεί 65 ασθενείς καθημερινά και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 120 άτομα, είναι επίσης τεράστιες, όπως και σε άλλες Μονάδες. Ακόμα και αν τελικά οι Κλινικές σε όλη τη χώρα προχωρήσουν σε καταγγελία των συμβάσεων, οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης, λόγω της ιδιαιτερότητας των ασθενών, δεν θα σταματήσουν να τους εξυπηρετούν. «Είναι καθαρά ανθρωπιστικό το θέμα. Δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε οποιαδήποτε στάση στο νεφρό και με τίποτα. Αυτό είναι αδιανόητο. Ομως δεν ξέρω τι θα γίνει, αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εισάγει τα φίλτρα και τα φάρμακα που απαιτούνται για τις αιμοκαθάρσεις. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα και αφορά και τις δημόσιες και τις ιδιωτικές Μονάδες. Προσπαθούμε ως άνθρωποι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν αυτή την ευαίσθητη ομάδα των νεφροπαθών, αλλά και τους συγγενείς τους, γιατί το περιβάλλον τους είναι αυτό που τραβά τα πάντα. Αν ο συγγενής, ο γονιός, ο αδελφός αισθάνεται ότι ο άνθρωπός του τυγχάνει καλής περίθαλψης, θα είναι καλύτερα και αυτός», υπογραμμίζει ο κ. Ουραϊλίδης.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Μονάδας 'Ιατός' η δημιουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μια εύστοχη κίνηση στα χαρτιά, όμως «εντελώς άστοχη από πλευράς στήριξης. Σαν φιλοσοφία είναι εξαιρετική, απαιτεί όμως πραγματική στήριξη. Στον χώρο των Μονάδων Αιμοκάθαρσης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας. Μία Μονάδα Αιμοκάθαρσης έχει το νοσήλιο καθορισμένο σε ΦΕΚ και δεν μπορεί να χρεώσει περισσότερο από τα 120 ευρώ που ορίζει ο νόμος, οι αιμοκαθάρσεις που πρέπει να κάνει το 99,9% των περιπτώσεων είναι 3 την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το φίλτρο που χρησιμοποιούμε ίσως να μην έχει ενημερωθεί σωστά ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σαλμάς που είπε σε δηλώσεις του ότι γίνονται υπερχρεώσεις στα φίλτρα και φτάνουν και στην πενταπλάσια τιμή. Η τιμή των 30 ευρώ στο φίλτρο είναι καθορισμένη από το κράτος, επομένως καμία Μονάδα δεν χρεώνει το φίλτρο πάνω από 30 ευρώ. Ολα είναι ξεκάθαρα στο νεφρό.
Αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ώστε να λειτουργήσει σωστά».
Καταλήγοντας ο κ. Ουραϊλίδης αναφέρει πως «Μονάδα όπως αυτή του 'Ιατού' στα Χανιά, είναι μοναδική σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης. Εχουμε εξειδικευμένο, άριστο προσωπικό που δίνει όλη την ψυχή του στον νεφροπαθή. Νεφροπαθείς του εξωτερικού που έχουν έρθει στα Χανιά έχουν κατενθουσιαστεί, έχουν εντυπωσιαστεί από την ποιότητα της Μονάδας μας».
'ΟΛΥΜΠΙΟΝ' ΧΑΝΙΩΝ:
«Αμεση χρηματοδότηση των Ταμείων»
«Πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ώστε να κινηθεί το χρήμα, να πληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντί μας, γιατί διαφορετικά οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν. Κοντά σε μας παρασύρονται και άλλες επιχειρήσεις, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι», λέει στα 'Χ.Ν.' η διοικητική υπεύθυνη του 'Ολύμπιον' Χανίων - Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, κα Στέλλα Προγουλάκη.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το 'Ολύμπιον' από τον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα φτάνουν τις 560.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων που καταργήθηκαν φτάνουν το 1.000.000 ευρώ! Ποσά τεράστια για τη μοναδική στο είδος της στην Κρήτη Μονάδα που εξυπηρετεί 35 εσωτερικούς ασθενείς και 25 εξωτερικούς καθημερινά! «Το 'Ολύμπιον' έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Απρίλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι γύρω στις 560.000 ευρώ. Επίσης υπάρχουν και παλιότερες οφειλές από τα πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία που φτάνουν το 1.000.000 ευρώ. Με αυτές τις οφειλές δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια, έχουμε πάρα πολλές οικονομικές υποχρεώσεις και οφείλουμε και εμείς στο προσωπικό, εργοδοτικές εισφορές στο Ι.Κ.Α., στη Δ.Ε.Η., στους προμηθευτές μας. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα έχει μεταφερθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε εμάς και από εμάς σε πάρα πολλούς άλλους», εξηγεί η κα Προγουλάκη.
Αναφορικά με το αν είναι αυξημένα τα χρήματα που είναι υποχρεωμένο να πληρώσει το Ασφαλιστικό Ταμείο στα Κέντρα Αποκατάστασης η κα Προγουλάκη επισημαίνει: «Ο προϋπολογισμός για τα Κέντρα Αποκατάστασης ανέρχεται στα 6 εκατ. τον μήνα και μέχρι στιγμής τα έξοδα είναι 5,5 εκατ. Δηλαδή κάτω από τον προϋπολογισμό. Το ζήτημα είναι ότι δεν χρηματοδοτείται ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».
Αναστολή πανελλαδικής κινητοποίησης
Εν τω μεταξύ, την αναστολή των κινητοποιήσεων για τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατρούς και τους εκπροσώπους των Κλινικών και των Διαγνωστικών Κέντρων, που είχε εξαγγείλει ότι θα ξεκινούσαν από σήμερα, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Σε ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται πως δίδεται «το περιθώριο στον υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει τη χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρέπει να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του ασφαλισμένου πολίτη και ταυτόχρονα να κατοχυρωθεί η αποπληρωμή των παρόχων υγείας και ο συμψηφισμός των χρεών τους».
«Περιμένουμε άλλη μία εβδομάδα, μέχρις ότου ο υπουργός Οικονομικών αποσαφηνίσει τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των παρόχων υγείας, οπότε θα επανεξετάσουμε τη στάση μας και θα αποφασίσουμε εκ νέου τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών τονίζει σε δική της ανακοίνωση ότι οι κινητοποιήσεις αναστέλλονται «μετά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα για έκτακτη χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεών του, τη δέσμευση για άμεση πληρωμή εντός της ερχόμενης εβδομάδος προκαταβολής νοσηλίων Μαΐου, τη νομοθετική ρύθμιση μέχρι τέλος του μήνα για συμψηφισμό υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και την καταβολή του χρέους έως 31-12-2011 προς τους παρόχους υγείας, άμεσα με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου