Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012
Ανεπάρκεια υποδομών στη Σούγια
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 17-10-2012
Βιολογικός καθαρισμός, απορρίμματα, οδικό δίκτυο, παροχή νερού, διαχείριση παραλιών... Δεκάδες είναι τα ανοιχτά θέματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση στην περιοχή της Σούγιας.
Επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής επανήλθαν -για άλλη μια φορά- στα θέματα αυτά σε συνέλευση που είχαν, παρουσία αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων της περιοχής, σε μια προσπάθεια επίλυσής τους. «Αυτά που ζητάμε είναι τα αυτονόητα σε μια οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα. Δεν ζητάμε κάτι απίθανο ή εξωπραγματικό», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο κ. Δημήτρης Ναναδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σούγιας.
Η Σούγια αποτελεί αγαπημένο τόπο ολιγοήμερων διακοπών για πολλούς Χανιώτες, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στο εξωτερικό για τη θάλασσά της και την ομορφιά του τοπίου της. Οπως εξηγεί ο κ. Ναναδάκης, αυτή τη στιγμή κατοίκους και επαγγελματίες απασχολούν μεταξύ άλλων τα παρακάτω βασικά ζητήματα:
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: Εκκρεμεί ακόμα η εκδίκαση της μήνυσης των καταστηματαρχών της Σούγιας σε βάρος του πρώην Δήμου Πελεκάνου για τη μη λειτουργία βιολογικού στην Παλαιόχωρα και την ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων στο Λιβυκό πέλαγος. «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που, δυστυχώς, παραμένει ως έχει και αφορά όλα τα νότια παράλια των Χανίων. Και δεν είναι μόνο η Παλαιόχωρα, αλλά και το Λουτρό και η Αγ. Ρουμέλη. Εμείς στη Σούγια έχουμε βόθρους. Οι βόθροι είναι σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα και είναι αδύνατον τα λύματα να ρίχνονται στο πέλαγος. Το μερίδιο της Σούγιας στο πρόβλημα είναι 1 στο εκατομμύριο», αναφέρει ο κ. Ναναδάκης.
Αναφορικά με τα σχέδια για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στη Σούγια, ο κ. Ναναδάκης λέει ότι το πρόβλημα με τον χώρο ξεπεράστηκε, μελέτη υπάρχει και οι επαγγελματίες αναμένουν να προχωρήσει το έργο και να υλοποιηθεί, βάζοντας υπ’ όψιν του Δήμου και το θέμα της απόκτησης Compact, το οποίο κοστίζει λιγότερα και είναι ιδανικό για περιοχές όπως η Σούγια.
• ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: «Για χρόνια είχαμε ένα σύστημα καθαριότητας πολύ αποδοτικό. Είχαμε βάλει τους κάδους των απορριμμάτων σε κάποιο σημείο έξω από το χωριό. Ενα άτομο περνούσε από τα μαγαζιά το βράδυ, μάζευε τα απορρίμματά τους και τα πήγαινε στους κάδους από όπου τα έπαιρνε το απορριμματοφόρο του Δήμου. Ετσι δεν είχαμε μεγάλους κάδους μέσα στο χωριό, να μυρίζουν ή να είναι γεμάτοι σκουπίδια. Δυστυχώς, ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέσει άτομο για να κάνει αυτήν την περισυλλογή τη βραδινή. Εμείς ως επαγγελματίες αποφασίσαμε να μισθώσουμε ένα άτομο για να κάνει αυτήν τη δουλειά, έτσι ώστε να συνεχιστεί το παλιό σύστημα αποκομιδής που είχαμε», λέει ο κ. Ναναδάκης.
• ΝΕΡΟ: Αυτήν τη στιγμή το νερό, με το οποίο υδροδοτείται η Σούγια, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε γύψο και δεν είναι πόσιμο. Ωστόσο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για τα πλυντήρια ή για τα μηχανήματα παραγωγής πάγου, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να είναι υποχρεωμένα να φέρνουν νερό με βυτία! «Μετά από πολλές προσπάθειες και αγώνες έρχεται νερό από μια πηγή που είναι πιο καθαρό, αλλά περιμένουμε να πιστοποιηθεί η καθαρότητά του προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε. Ζητάμε να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού, να πιστοποιηθεί η καθαρότητά του προκειμένου να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε», τονίζει ο συνομιλητής μας.
• ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Παραμένει το αίτημα ένταξης του δρόμου Χλιαρό - Σούγια στο Ε.Σ.Π.Α., για το οποίο όμως δεν υπάρχουν μελέτες. Οι επαγγελματίες ζητούν από τον Δήμο να γίνουν έργα βελτίωσης του δρόμου που συνδέει τον Καμπανό με τη Μονή και που μειώνει την απόσταση της Σούγιας με την ενδοχώρα.
Οι επαγγελματίες ζητούν τη σύσταση διαδημοτικής συγκοινωνίας μεταξύ Σούγιας - Παλαιόχωρας με λεωφορείο του Δήμου, κάτι για το οποίο είναι θετικός ο Δήμος, πλην όμως η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει.
• ΠΑΡΑΛΙΑ: Μετά την απώλεια των 5 γαλάζιων σημαιών από τον Δήμο στην περιοχή της Παλαιόχωρας, οι επαγγελματίες της Σούγιας ζητούν για του χρόνου να γίνει πρόταση για γαλάζια σημαία στη δική τους παραλία. «Το 90% αυτών που προβλέπει το πρόγραμμα το πληρούμε. Δεν έχουμε τουαλέτα αναπήρων, που μπορεί να μας τη διαθέσει ο Δήμος, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Πυροβολάκης, αλλά μπορώ να διαθέσω και τη δική μου τουαλέτα ΑμΕΑ που έχω στο ξενοδοχείο μου», αναφέρει ο κ. Ναναδάκης. Παράλληλα, τέθηκε το αίτημα στον Δήμο με τα έσοδα που παίρνει από τις ομπρέλες να πληρώσει για τον καθαρισμό της παραλίας, αλλά και για τον γιατρό που έχει ανάγκη η περιοχή και είναι υπεραπαραίτητος καθόλη τη διάρκεια του έτους.
• ΠΡΟΒΟΛΗ: Οι επαγγελματίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της 'Ryanair' καθώς είδαν ότι υπήρχε ανταπόκριση. Eνώ επίσης ζητούν την αξιοποίηση του παλιού ελαιουργείου της Σούγιας που είναι ανενεργό εδώ και μια 20ετία και να λειτουργήσει ως Μουσείο και να συνεχίσει να λειτουργεί το Πολεμικό Μουσείο του οικισμού. Παράλληλα, να διαφημιστεί καλύτερα το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και να γίνουν έργα βελτίωσης της επισκεψιμότητας.
Τέλος, ο Σύλλογος των Επαγγελματιών θα έρθει σε επαφή με τον Ορειβατικό Σύλλογο για να συνεργαστούν στη βελτίωση της σήμανσης των μονοπατιών Ε4 της περιοχής.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου