Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΣ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Οι Μαδάρες κρύβουν κινδύνους
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 06-10-2012
«Κανένας μόνος του στο βουνό, ούτε για την πιο μικρή διαδρομή. Ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία μπορούν να κατευθύνουν τους τουρίστες τους που θέλουν να περπατήσουν στις ορεινές μας περιοχές στα γραφεία μας προκειμένου να τους ενημερώσουμε. Oλο το καλοκαίρι αποθαρρύναμε εκατοντάδες ανθρώπους να πάνε να περπατήσουν σε διαδρομές δύσκολες σε δυσπρόσιτες περιοχές και τους συστήσαμε διαδρομές βατές και εξίσου όμορφες».
Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κ. Σταύρος Μπαδογιάννης κάνει έκκληση μιλώντας στα 'Χ.Ν.' στους επισκέπτες και τους ανθρώπους του τουρισμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Μας παίρνουν από τις ρεσεψιόν ξενοδοχείων και μας δίνουν απευθείας τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε στα βουνά μας και τους εξηγούμε γιατί δεν πρέπει να πάνε σε κάποια μέρη και σε ποια μπορούν να πάνε. Μας παίρνουν τηλέφωνο καθημερινά ακόμα και στις δουλειές μας. Ολο το καλοκαίρι έρχονται ξένοι καθημερινά από τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου. Ερχονται ζευγάρια, μεμονωμένοι και πραγματικά αποθαρρύνουμε πάρα πολύ κόσμο, ειδικά τους μεμονωμένους που επ’ ουδενί τους λέμε να μην πλησιάσουν τα βουνά. Υπάρχουν μέρη που τους λέμε ότι δεν μπορούν να πάνε. Στο φαράγγι της Τρυπητής π.χ. δεν μπορεί να πάει ο καθένας είναι πολύ επικίνδυνο. Τους λέμε λοιπόν πηγαίνετε στα φαράγγια της Ιμπρου, της Αγ. Ειρήνης, του Καλλικράτη, υπάρχουν ωραιότατα φαράγγια, θαυμάσια μονοπάτια για να περπατήσεις και να χαρείς τη φύση γιατί να πας σε άλλα μέρη που θα κινδυνεύσεις, που θα φας τα πόδια σου και που θα βάλεις σε κίνδυνο και άλλους ανθρώπους;» τονίζει ο πρόεδρος του Ορειβατικού.
Ο Σύλλογος έχει σηματοδοτήσει και έχει επισημάνει 10 πανέμορφες διαδρομές, εκτός των μονοπατιών του Ε4, τις οποίες και συστήνει για όποιον θέλει να γνωρίσει την Κρητική φύση.
Όπως τονίζουν έμπειροι ορειβάτες, πολλοί ξένοι τουρίστες παρά την εμπειρία τους στο περπάτημα στα δικά τους βουνά, αγνοούν τις ιδιαιτερότητες του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων. Τις διαδοχικές κορφές, το γεγονός ότι υπάρχουν 60 κορυφές άνω των 2.000 μέτρων σε μια μικρή αναλογικα έκταση και ότι στον δρόμο προς τη θάλασσα που μπορεί να φαίνεται πολύ κοντινός από μια βουνοκορφή μπορεί να μεσολαβούν άλλες 3-4 κορυφές και αντίστοιχα ή περισσότερα φαράγγια, χαράδρες κ.ά..
Η ΣΗΜΑΝΣΗ
Χάρη στην εθελοντική συμβολή των μελών του στα μονοπάτια των Χανίων, υπάρχει καλή σήμανση. Πινακίδες και στύλοι που ορίζουν το μονοπάτι Ε4. Δυστυχώς όμως κατά καιρούς πέφτουν θύματα ανόητων και επικίνδυνων που με τις πράξεις τους βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Σε πάρα πολλά σημεία έχουμε αντικαταστήσει κλεμμένα ή φθαρμένα ή διαλυμένα πινακίδια, στύλους. Πριν από 4 μήνες πήγαμε σε μια διαδρομή προς τη Χώρα Σφακίων και αντικαταστήσαμε τουλάχιστον 4-5 πινακίδες» λέει ο κ. Μπαδογιάννης. Οι φθορές οφείλονται κυρίως σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ορειβατικού στα παρακάτω:
• Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν τα ταμπελάκια από τους στύλους για να τα πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο από την επίσκεψη τους στα Λευκά Όρη!
• Άλλοι τα χρησιμοποιούν ως στόχους, πυροβολώντας τα!
• Υπάρχουν και εκείνοι που έχουν κάποια συμφέροντα και θέλουν να λένε ότι πάνε στα Λευκά Όρη και ξέρουν μόνο αυτοί, έτσι όπου υπάρχει σήμανση, τη βγάζουν!
ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ
Αναφορικά με τα διαδοχικά περιστατικά εξαφάνισης τουριστών στα βουνά μας, με πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό με τον Νορβηγό στη Σούγια, ο κ. Μπαδογιάννης τονίζει πως σε μεγάλο βαθμό πολλά από αυτά τα περιστατικά οφείλονται σε απροσεξία και έλλειψη συγκέντρωσης και ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά μας λέει πως «πριν από 15 ημέρες κανάμε οργανωμένη εκδρομή στο φαράγγι της Τρυπητής που είναι παράληλλο στο φαράγγι της Σαμαριάς. Από τον Ομαλό ανεβαίνεις πάνω προς τον Γκίγκιλο και στη συνέχεια κατεβαίνεις προς τη θάλασσα. Πήγαμε 35 άτομα μετά από επιλογή γιατί είναι πολύ δύσκολη διαδρομή, για δύο 8ωρα περπατήματα. Στη διαδρομή προς το Γκίγκιλο βλέπω μια κυρία να είναι ανάμεσά μας που δεν ήταν ανάμεσα στους 35 που είχαμε ξεκινήσει από τα γραφεία μας. Ηταν ξένη, καλοστεκούμενη περιποιημένη, κρατούσε ένα μικρό σακιδιάκι, ενώ εμείς είχαμε 5 κιλά νερό, μεγάλα σακίδια με sleeping bang. Κάνουμε μια στάση μετά από μιάμιση ώρα για να πάρουμε νερό από μια πηγή και την ρωτάω στα αγγλικά «εσείς τι γυρεύετε εδώ;». Μου λέει «πάω στο φαράγγι της Σαμαριάς»! Τρελαθήκαμε! Είχε πάρει την εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ενώ είχαν προηγηθεί πάμπολλα σήματα, βέλη όπου έδειχναν προς τα πού είναι το φαράγγι της Σαμαριάς και προς τα που ο Γκίγκιλος! Και όμως δεν τα είδε! Φυσικά της δείξαμε ότι πρέπει να γυρίσει πίσω προς το Ξυλόσκαλο. Προφανώς βλέποντας εμάς να κατευθυνόμαστε προς τα πάνω με σακίδια, μας ακολούθησε χάνοντας το δικό της γκρουπ».
Αναγκαία η ανανέωση της σήμανσης
Πριν από 20 χρόνια ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων είχε βοηθήσει καθοριστικά στην τοποθέτηση των στύλων και της σήμανσης σε πολλά μονοπάτια. Ειδικά σε πολλά σημεία οι στύλοι πρέπει να ανανεωθούν. Στην κατεύθυνση αυτή όπως λέει ο κ. Μπαδογιάννης «έχουμε κινητοποιήσει μια ομάδα και μέσα στην άνοιξη, τον Μάρτιο με δικούς μας εθελοντές όπως κάναμε το 1992, θα ανανεώσουμε τη σήμανση σε όλο το νότιο παραλιακό μέτωπο. Θα παρακαλέσω τους δύο δημάρχους Καντάνου - Σελίνου και Σφακίων να συνδράμουν με μια βάρκα, κάποιον εργάτη και να πάμε να κάνουμε σήμανση στα μονοπάτια Ε4. Ελπίζουμε ότι θα μας στηρίξουν».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου