Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012
ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Mια παραλία... ξαναγεννήθηκε
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 27-10-2012
Μία παραλία... ξαναδημιουργήθηκε στον Πλατανιά, δείχνοντας πως με έξυπνες και μελετημένες κινήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών. Το σημείο της παραλίας κοντά στο λιμάνι του Πλατανιά και πολύ κοντά στην Αγία Μαρίνα θύμιζε... 'σεληνιακό τοπίο' τα τελευταία 5 χρόνια, αφού όλη η άμμος είχε εξαφανιστεί και είχαν αποκαλυφθεί δεκάδες μεγάλες πέτρες. Ολα εξαιτίας της αλλαγής των θαλάσσιων ρευμάτων που προκάλεσαν τα έργα κατασκευής του λιμανιού.
Εκτός από την οικολογική ζημιά, που είναι και το κύριο ζήτημα, η απώλεια της αμμουδιάς προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό, ενώ κάθε σεζόν καταγράφονταν δεκάδες ατυχήματα. Ωστόσο, μία παρέμβαση με γεώσακο ήταν αρκετή ώστε να σταματήσει την κίνηση της θάλασσα και να επαναφέρει την άμμο.
«ΧΑΘΗΚΑΝ 70 ΜΕΤΡΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑΣ»
«Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν άρχισα να οικοδομώ το ξενοδοχείο μου, μπροστά στο οικόπεδό μου είχε 5 - 6 αλμυρίκια και μια παραλία αμμουδερή που εκτεινόταν σε ένα μήκος 70 μέτρων προς τη μεριά της θάλασσας. Με την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι άρχισε να παρουσιάζεται διάβρωση, αφού άλλαξε η πορεία των θαλάσσιων ρευμάτων. Πήγα στο Λιμενικό Ταμείο, είχα ενοχλήσει τότε την κα Σκουμπάκη, μου έλεγε ότι το έχουν αναθέσει το θέμα σε κάποιον μηχανικό και ότι θα το αντιμετωπίσουν. Το ίδιο γινόταν κάθε χρόνο χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Φτάσαμε στο 2006 να έχει φαγωθεί όλη η παραλία και να έχει χαθεί η αμμουδερή παραλία στο σύνολό της, να έχουν ξηλωθεί τα αλμυρίκια», θυμάται ο κ. Σταύρος Λαγωνικάκης, επιχειρηματίας.
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Μπροστά στο ξενοδοχείο του κυρίως, αλλά σιγά - σιγά σε όλη την περιοχή, η διάβρωση προχώρησε πάρα πολύ. «Χάθηκε η άμμος, γέμισε τεράστιες πέτρες η παραλία και κατά μέσο όρο είχαμε 6 - 7 ατυχήματα με θύματα τουρίστες. Μιλάμε για σπασίματα χεριών, σπασίματα ποδιών, άλλοι τραυματισμοί και δεν υπολογίζουμε και αυτούς που είχαν τραυματισθεί και σε άλλα σημεία της παραλίας. Μάλιστα ο γιατρός κ. Βιττωράκης είχε δώσει και εγγράφως χαρτί που ανέφερε τον αριθμό των ατυχημάτων», τονίζει ο κ. Λαγωνικάκης.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Με τη συμβολή της επιστημονικής ομάδας του κ. Συνολάκη και του Δήμου Πλατανιά τοποθετήθηκε ένας γεώσακος μήκους 25 - 30 μέτρων, συνδέοντας την ακτή με μια από τις προβλήτες από βράχους που υπάρχουν στην περιοχή. Οπως δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, η λύση απέδωσε και ο Δήμος εξετάζει τις δυνατότητες χρησιμοποίησής της και σε άλλα σημεία της βόρειας ακτής. «Με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες - Λιμενικό Ταμείο ξεκινήσαμε ένα έργο εκβάθυνσης του λιμανιού του Πλατανιά. Η άμμος που βγήκε με σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας τοποθετήθηκε στην παραλία στα τμήματα που παρουσίαζαν διάβρωση. Ομως με την πρώτη μεγάλη κακοκαιρία η άμμος παρασύρθηκε. Ετσι σε συνεννόηση με τον κ. Συνολάκη κάναμε μια δοκιμαστική εφαρμογή του γεωυφάσματος, που είναι μια απλή κατασκευή, που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Ο γεώσακος αυτός αποτρέπει τη δίοδο των κυμάτων πίσω από τις προβολές των βράχων και έτσι βοηθά στην κατακράτηση της άμμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την άνοιξη, που κάναμε αυτό το έργο μέχρι σήμερα, η παραλία να εμπλουτιστεί και να πάρει και πάλι την αρχική της εικόνα», τονίζει ο κ. Μαλανδράκης, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος μέχρις ότου εφαρμοστεί συνολικά η υπό εκπόνηση μελέτη Συνολάκη για τον κόλπο των Χανίων εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να τοποθετήσει και άλλους τέτοιους γεώσακους σε σημεία όπου παρατηρείται διάβρωση.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ
«Η τοποθέτηση αυτού του γεώσακου, της 'κάλτσας' όπως τη λέμε, λειτούργησε πολύ καλά για την παραλία. Ηταν κάτι που είχα προτείνει και εγώ με βάση την εμπειρία μου από το πώς λειτουργεί η θάλασσα εδώ, αλλά και από ανάλογες τεχνικές που είδα στην Κύπρο. Η 'κάλτσα' απέτρεψε την κίνηση του κύματος και η παραλία επανήλθε. Τώρα απαιτείται από τους αρμόδιους Φορείς να τη συντηρησουν και να την τοποθετήσουν και όπου αλλού χρειάζεται μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μελέτη Συνολάκη για όλον τον κόλπο. Το κόστος της 'κάλτσας' είναι πολύ μικρό», λέει ο κ. Λαγωνικάκης, που αυτό το καλοκαίρι είδε την παραλία μπροστά στο ξενοδοχείο του να παίρνει την παλιά εικόνα.
Προσωρινή παρέμβαση στο Κολυμπάρι
Τις δυνατότητες για προσωρινή παρέμβαση στο σημείο της παραλίας που έχουν ριχθεί βράχοι στο Κολυμπάρι εξετάζει ο Δήμος έως ότου προχωρήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα προστασίας της ακτής. «Εχουμε κάνει επανειλημμένες συσκέψεις και αναζητούμε λύσεις προκειμένου να υπάρξει μια προσωρινή παρέμβαση, ώστε να μην συνεχιστεί η διάβρωση έως ότου να ολοκληρωθεί το έργο του λιμανιού του Κολυμπαρίου. Περιμένουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών από το Υπουργείο για τη β’ φάση των εργασιών στο λιμάνι που θα δώσει σημαντική λύση στο πρόβλημα, αλλά μέχρι τότε απαιτείται μια προσωρινή παρέμβαση στο σημείο που έχουν ρίξει τις πέτρες», αναφέρει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου