Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Πως το ελαιόλαδο εξηγεί την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας! 02Ο πιο πανω τίτλος υπήρχε σε πρόσφατο δημοσίευμα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας “Washington Post”. Μέσα σε εκτενές άρθρο της εφημερίδας γινόταν μία προσπάθεια να εξηγηθεί η ελληνική κρίση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελαιόλαδο. Ειδικοτερα αναφέρεται στο ελαιόλαδο από την Καλαμάτα που, όπως και το κρητικό, είναι υψηλής ποιότητας, αλλά περίπου το 60% της ποσότητάς του, όπως τονίζει η εφημερίδα, καταλήγει χύμα στη γειτονική Ιταλία, όπου οι εκεί βιομηχανίες το συσκευάζουν και το πουλούν με τη δική τους επωνυμία, κάτι που, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων McKinsey, τους αποφέρει ένα επιπλέον κέρδος της τάξης του 50%! Γνωστο το θέμα, δεν περιμέναμε να το διαβάσουμε στην “Washington Post”. Είναι όμως ακόμα πιο τραγικό πως, παρά τις εξαγγελίες όλα αυτά τα χρόνια, τα μεγάλα λόγια και τις παχιές κουβέντες περί τυποποίησης, brand name και άλλα ωραία που ακούμε κατά καιρούς από φορείς και επιχειρήσεις της Κρήτης, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μετρημενοι είναι οι τυποποιητές που καταφέρνουν κάτι σοβαρό εξάγοντας επώνυμα και τυποποιημένα το προϊόν τους. Το λάδι συνεχίζεται να διακινείται ως επί το πλείστον χύμα. Ακόμα και την περίοδο της κρίσης λίγα πράγματα άλλαξαν. Μετά από όλα αυτά δεν είναι να απορείς για τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται το σύνολο σχεδόν του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Read more: http://www.haniotika-nea.gr/pos-to-eleolado-exigi-tin-ikonomiki-katastasi-tis-elladas/#ixzz3hlrkAbnz Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου