Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ “ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ” Ανάδειξη και προβολή κρητικών προιόντων Γράφει: Ελένη Φουντουλάκη-Γιώργος Κώνστας - 5 Αυγούστου 2014 10:52 πμ - Σχολιάστε oikogeneia-lampakiΠροϊόντα της γης, παράγωγα της εργασίας αλλά και της ανθρώπινης δημιουργικότητας στον φετινό “Αγροτικό Αύγουστο”. Τα “Χ.Ν.” βρέθηκαν στα περίπτερα της έκθεσης και συνομίλησαν με τους επαγγελματίες για τις εντυπώσεις τους από την παρουσία του κόσμου αλλά και για τη δική τους δραστηριότητα. Μέλι, τσικουδιά, αρτοποιήματα, γλυκίσματα, τυριά, αλλά και είδη λαϊκής τέχνης βρήκαμε μεταξύ άλλων στον χώρο της Δυτικής Τάφρου. oikogeneia-lampakiΜαραθόπιτες, χορτοκαλίτσουνα, κρεμμυδοκαλίτσουνα οικογένειας Λαμπάκη Νόστιμες μαραθόπιτες, χορτοκαλίτσουνα, κρεμμυδοκαλίτσουνα, σφακιανές πίτες με αγνό θυμαρίσιο μέλι που ψήνονται εκείνη την ώρα κλέβοντας τις εντυπώσεις των επισκεπτών, συναντάμε στο περίπτερο “Κρητικό Εργαστήρι” Λαμπάκη, που μετρά πάνω από δέκα χρόνια στον χώρο, όπως μας λέει η Γεωργία από την οικογένεια Λαμπάκη. «Η μικρή οικογενειακή μας επιχείρηση ξεκίνησε το 2002 από τα Λενταριανά ενώ πρόσφατα ανοίξαμε κατάστημα λιανικής στην Αποκορώνου, στο κέντρο της πόλης. Τώρα προσπαθούμε να αναπτυχθούμε και σε άλλες αγορές του εξωτερικού όπως στη Γερμανία, στην Ουκρανία, συμμετέχουμε σε εκθέσεις γενικότερα γιατί μας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια ώστε να γνωρίζει περισσότερος κόσμος τα προϊόντα μας που βασίζονται σε αγνές πρώτες ύλες από την Κρήτη μας» επεσήμανε η Γεωργία. ellinakiΑυγοκαλάμαρα, ξεροτήγανα από τα Ποντικιανά Αυγοκαλάμαρα, ξεροτήγανα, μουσταλευριά, χόντρο, χυλοπίτες, παστέλι και άλλα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα παρουσιάζει η κα Αργυρώ Ελληνάκη που συμμετέχει στον Αγροτικό Αύγουστο. Η επιχείρηση, όπως μας λέει, λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια στα Ποντικιανά του δήμου Πλατανιά. «Φέτος παρουσιάζουμε ένα ακόμη καινούριο προϊόν, τη λιαστή ντομάτα μας. Όλα είναι από αγνά υλικά του τόπου μας, από τα Ποντικιανά, ένα χωριό του δήμου Πλατανιά» αναφέρει η κα Ελληνάκη που συμμετέχει για πολλοστή φορά στον Αγροτικό Αύγουστο αλλά φέτος όπως επισημαίνει οι αγορές των επισκεπτών δεν είναι ικανοποιητικές λόγω της οικονομικής στενότητας. «Δεν μπορεί ο κόσμος να αγοράσει πολλά πράγματα, το πολύ πολύ να πάρει ένα αυγοκαλάμαρο ή ένα ξεροτήγανο στο χερί με 0,80 λεπτά» σημειώνει. paragioudakis-mulopotamosΤσικουδιά με κίτρο και λικέρ με ρόδι Εμφιαλωμένη τσικουδιά με κίτρο, διπλής απόσταξης, ρακόμελο, λικέρ με ρόδι και άλλα κρητικά αλκοολούχα ποτά συναντά ο επισκέπτης στο περίπτερο της οικογένεια Παραγιουδάκη από τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, που συμμετέχει στον Αγροτικό Αύγουστο. «Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, δοκιμάζουν τα προϊόντα και γενικότερα ακούμε καλά σχόλια. Είμαι μια ωραία έκθεση και μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους ξένους επισκέπτες τα προϊόντα μας γιατί οι ντόπιοι τα γνωρίζουν και τα βρίσκουν σε όλους τους νομούς του νησιού» ανέφερε ο κ. Παραγιουδάκης. meli-stathakisΘυμαρίσιο μέλι και κεραλοιφή από τις Καλάθενες Θυμαρίσιο μέλι και εκλεκτά προϊόντα του όπως η ιαματική κεραλοιφή, παρουσιάζει η οικογένεια Σταθάκη από τις Καλάθενες Κισάμου, που από το 1961 μέχρι σήμερα συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση, από γενιά σε γενιά. «Είμαστε μια οικογενειακή τοπική επιχείρηση, την οποία ξεκίνησε ο παππούς από το 1961, τη σκυτάλη πήρε ο πατέρας μας και τώρα εμείς, η νεότερη γενιά. Παράγουμε και εμπορευόμαστε ποιοτικό θυμαρίσιο μέλι, έχοντας οργανώσει καλύτερα την επιχείρηση δημιουργώντας ένα σύγχρονο τυποποιητήριο. Οι επισκέπτες της έκθεσης δοκιμάζουν τα προϊόντα μας και ακούμε καλά σχόλια. Γενικότερα η έκθεση προσφέρεται για να μας γνωρίζουν οι ξένοι επισκέπτες και το ντόπιο κοινό, γι’ αυτό συμμετέχουμε» μας είπε ο κ. Σταθάκης έχοντας στην αγκαλιά του τη μικρή του κόρη. Μάλιστα η επιχείρηση έχει ξεκινήσει τα πρώτα της βήματα στον τομέα των εξαγωγών προς Καναδά, Ελβετία, Γερμανία κ.ά.. to-maggiriΤο Κρητικό Μαγγίρι Το μαγγίρι, το πιο παλιό κρητικό ζυμαρικό, άλλα και ζυμαρικά, όπως βίδες με ανθότυρο, με αλεύρι χωρίς γλουτένη, με κουρκουμά, ξυνόχοντρνο, παρουσιάζει η Ασπασία Γιακουμάκη που έχει έρθει από το Ηράκλειο για να συμμετέχει στον Αγροτικό Αύγουστο. «Το συγκεκριμένο ζυμαρικό, το Μαγγίρι, αποτελείται από λευκό αλεύρι ολικής άλεσης. Είναι ιδιαίτερος ο τρόπος που το μαγειρεύουμε, δηλαδή το μισό το βράζουμε, το άλλο μισό το τηγανίζουμε, και στην συνέχεια το αναμειγνύουμε και το σερβίρουμε με ανθότυρο» μας εξηγεί η κα Γιακουμάκη που διατηρεί μια μικρή βιοτεχνία μαζί με τον γιο της στο Ηράκλειο και ξεκίνησαν τη λειτουργία του τον χειμώνα. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στον Αγροτικό Αύγουστο ενώ τα προϊόντα τους διατίθενται και στην Αγορά των Χανίων σε επιλεγμένα καταστήματα. dimioyrgies-apo-koukoytsiΔημιουργίες από κουκούτσια και υλικά της φύσης Γλυπτική πάνω σε… κουκούτσι από ροδάκινο, κουκούτσι από ελιά, κουκουνάρι, λεμόνι και άλλους πυρήνες ξύλινης υφής από την ελληνική φύση συναντάμε στο περίπτερο της Λυδίας Μόζορα, η οποία μαζί με τον σύζυγό της παρουσιάζουν οικολογικά κοσμήματα. Όπως μας εξηγεί με το υλικό του κουκουτσιού από ροδάκινο μπορεί γίνει από μουσικό όργανο μέχρι σταυρός, σκουλαρίκι, δακτυλίδι κ.ά.. «Είναι μια εναλλακτική πρόταση για κόσμημα και όλα είναι χειροποίητα. Προωθούμε την ιδέα της ανακύκλωσης στη φύση και βάζουμε τη φαντασία μας» επεσήμανε. paximadia-sfakiaΠαραδοσιακά αρτοποιήματα από τα Σφακιά Από το 1965 λειτουργεί η επιχείρηση με χειροποίητα παραδοσιακά αρτοποιήματα από τα Ασκύφου Σφακίων της οικογένειας Πολέντα που συμμετέχει και φέτος στον Αγροτικό Αύγουστο. «Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον πεθερό μου, που είχε τον πρώτο φούρνο στην επαρχία Σφακίων. Η δεύτερη γενιά, δηλαδή ο άντρας μου, συνέχισε την επιχείρηση στο Αγροκήπιο και τώρα τη “σκυτάλη” έχει πάρει η τρίτη γενιά με τον γιο μας, που έχει κάνει ανακαίνιση και εκσυγχρονίσει τον χώρο» μας λέει η κα Μαρία Πολέντα Τα Σφακιανά παξιμάδια είναι το δυνατό “χαρτί” της επιχείρησης που πλέον έχει βγάλει και νέα προϊόντα: παξιμαδάκια με γεύση σκόρδο, μπάρμπεκιου, τραγανά μουστοκούλουρα κ.ά.. «Μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις μας από την Έκθεση είναι καλές, εάν εξαιρέσουμε τη σκόνη που δημιουργείται στον χώρο» επεσήμανε η κα Πολέντα. turokomika-grullakisΓραβιέρα από τη Γεωργιούπολη Παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα από το τυροκομείο της οικογένειας Γρυλλάκη στην Γεωργιούπολη συναντάμε στην έκθεση. «Η γραβιέρα είναι το καλύτερό μας προϊόν. Προσπαθούμε να κρατήσουμε την παράδοση και τις ποιοτικές γεύσεις. Η επιχείρηση μας συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, ξεκινώντας από τον παππού μας» λέει ο νεότερος της οικογένειας Τίτος Γρυλλάκης που “πήρε” τη σκυτάλη από τον πατέρα του. Φέτος η οικογενειακή επιχείρηση συμμετέχει και πάλι στην έκθεση Αγροτικός Αύγουστος, την οποία ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο επισημαίνει πως οι εισπράξεις δεν είναι οι ίδιες με άλλες χρονιές, διότι κόσμος κάνει περιορισμένες αγορές. Read more: http://www.haniotika-nea.gr/anadixi-ke-provoli-kritikon-prionton/#ixzz39amFb000 Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου