Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ Μαθήματα λαϊκής τέχνης και παράδοσης Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 27 Νοεμβρίου 2013 9:26 πμ - Σχολιάστε » Με συμμετοχή σε βιωματικά σεμινάρια Η παρασκευή τοπικών προϊόντων αλλά και οι τέχνες της λαϊκής μας παράδοσης αποτελούν το αντικείμενο μελέτης των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικονομίας και Διοίκησης τα παιδιά μετέχουν ενεργά σε βιωματικά σεμινάρια που τους εφοδιάζουν με πρακτικές γνώσεις. Σε συνδυασμό με τα θεωρητικά μαθήματα για την οικονομία και τη διοίκηση “οπλίζονται” κατάλληλα ώστε μετά την αποφοίτηση να μπορούν να εργαστούν σε μια μικρή βιοτεχνία, να δημιουργήσουν τη δική τους ή να οργανώσουν ένα μικρό συνεταιρισμό. Με τον ενθουσιασμό που χαρακτηρίζει τη νεολαία, οι μαθητές του Β1, κάτω από την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους Ελένης Κωτσάκη και Γιάννη Πιπεράκη, “ανοίγουν φύλλο”, μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν παραδοσιακά υλικά, να φτιάχνουν χυλοπίτες, να παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού. «Το μάθημα είναι εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον. Μαθαίνουμε πώς να παρασκευάζουμε διάφορα προϊόντα, γνωρίζουμε παλιά επαγγέλματα και τέχνες. Μαζί με τη θεωρητική γνώση που παίρνουμε στο πλαίσιο του μαθήματος, παίρνουμε εφόδια για να τα αξιοποιήσουμε αύριο στην εύρεση εργασίας» εξηγεί ο Σταύρος Κήλης, που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες. Δίπλα του η Βιργινία Ιβάνοβα. «Όσα μαθαίνουμε σίγουρα θα μας βοηθήσουν στο μέλλον, ώστε να βρούμε εργασία στον τομέα των τροφίμων» λέει η μαθήτρια. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Θεοδοσία Κουμανδράκη που επισημαίνει ότι «τα πρακτικά σεμινάρια παρασκευής τοπικών προϊόντων είναι πολύ χρήσιμα και διασκεδαστικά. Μαθαίνουμε ενδιαφέροντα πράγματα που σίγουρα θα μας βοηθήσουν όταν τελειώσουμε το σχολείο μας». ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ «Μέσα από το μάθημα θέλουμε να αναβιώσουμε το ενδιαφέρον για την παράδοση. Εχει σημασία η επιστροφή στις ρίζες μας και αποτελεί ένα κίνητρο και ένα ερέθισμα για τους μαθητές να ασχοληθούν επαγγελματικά με κάποιο παραδοσιακό επάγγελμα ή και να δημιουργήσουν μια βιοτεχνία με παραδοσιακά ιδιοπαραγώμενα προϊόντα» μας λέει η κα Ελένη Κωτσάκη, οικονομολόγος. Η κα Κωτσάκη καθοδηγεί τα παιδιά στην παρασκευή των προϊόντων, αναζητεί παραδοσιακά επαγγέλματα που μπορεί να έχουν αντίκρισμα σήμερα και οργανώνει τις επισκέψεις παιδιών σε χώρους εργασίας. «Ολα αυτά τα μικρά σεμινάρια που οργανώνουμε διευρύνουν τους ορίζοντές τους, τους φέρνουν σε επαφή και με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Γιατί και η νέα γενιά έχει μάθει στο έτοιμο, στο φαστ-φουντ, στο πλαστικοποιημένο. Μαθαίνοντας πώς μπορούν πολύ εύκολα να φτιάξουν τα δικά τους προϊόντα συντελείται μια σημαντική εξέλιξη στη ζωή τους» λέει η κα Κωτσάκη. Τέλος ο κ. Γιάννης Πιπεράκης δηλώνει πως «στην τάξη τα παιδιά παίρνουν τις πρακτικές γνώσεις και με αυτά τα βιωματικά σεμινάρια έρχονται σε επαφή με το πρακτικό κομμάτι». Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mathimata-laikis-technis-ke-paradosis/#ixzz2lsUQkl1Y Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου