Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΣΤΟΧΟΣ ΦΟΡΕΩΝ Ανάδειξη ελαιολάδου με επώνυμες εξαγωγές Δημοσιεύθηκε στις: 31-07-2012
Η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός στόχος των φορέων που ασχολούνται με το 'χρυσό' προϊόν της Κρήτης. Και αυτό γιατί η ποιότητά του είναι σχεδόν άγνωστη μέχρι στιγμής στο επίπεδο του τελικού καταναλωτή στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε από τον Πλατανιά το στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μαγδαληνή Ράππου. Εχοντας θητεύσει για μια 10ετία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ελαιολάδου η κα Ράππου στην εισήγησή της που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης 'Γη, πολιτισμός, τουρισμός' και στην ημερίδα για το λάδι, στάθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της ανάδειξης της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου τονίζοντας πως το ότι είναι άγνωστο στους καταναλωτές είναι αποτέλεσμα «της περιορισμένης επώνυμης παρουσίας του προϊόντος στις παραπάνω αγορές. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η αύξηση των εξαγωγών είναι οι επώνυμες εξαγωγές αξιοποιώντας στο μάξιμουμ την παγκοσμιοποίηση του ελαιολάδου. Με τον όρο παγκοσμιοποίηση εννοούμε ότι ο πληθυσμός πολλών χωρών, που πρότινος δεν το γνώριζε σχεδόν καθόλου, τώρα είναι όλο και πιο ενήμερος για τα υγιεινά πλεονεκτήματά του και έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με τις μεσογειακές γεύσεις και τη μεσογειακή δίαιτα». Στους τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου στάθηκε η κα Ευαγγελία Στεφανουδάκη - Κατζουράκη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς. Πέρα από τα θέματα που επηρεάζουν την ποιότητα όπως η ποικιλία, το μικροκλίμα, οι καλλιεργητικές πρακτικές, η σωστή φυτοπροστασία η κα Στεφανουδάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή ορθών πρακτικών επεξεργασίας: Ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς και αποθήκευσης του ελαιόκαρπου, ορθή λειτουργία των ελαιουργείων με HACCP και ISO, τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας όσο αφορά τη χωροθέτηση, τον σχειδασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του κτηρίου και των όρων υγιεινής και καθαριότητας του ελαιοτριβείου, επεξεργασία του ελαιόκαρπου και παραλαβή του ελαιόλαδου με αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Επίσης, τονίσε και τη σημασία της αποθήκευσης και της συσκευασίας. Την ημερίδα χαιρέτισαν ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Κ. Χαρτζουλάκης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου