Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ Ανάγκη τεχνογνωσίας Δημοσιεύθηκε στις: 18-07-2012
Περιορισμένη τεχνολογική εξειδίκευση, δυσκολίες διείσδυσης στις αγορές του εξωτερικού και στην ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και διαδικασιών και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης διαπιστώνουν οι ερευνητές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη. Αναγκαία θα πρέπει να θεωρείται η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα. Αυτές οι διαπιστώσεις προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση εργασίας ερευνητών, επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα χθες το πρωί στο Μ.Α.Ι.Χ., στο πλαίσιο του προγράμματος 'Ενθάρρυνση και Υποστήριξη Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων για Ερευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) στη Βιομηχανία'. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα δεν έχουν ενσωματώσει τεχνογνωσία, τεχνολογία, καινοτομία στην παραγωγή του προϊόντος τους. Είτε δεν παράγουν προϊόντα που είναι καινούργια και καινοτομικά και αναζητούνται στις νέες αγορές είτε οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δεν ενσωματώνουν την τεχνογνωσία που είναι διαθέσιμη. Η ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας στην παραγωγή διαφόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την ποιότητά τους και θα τα κάνει πιο προσιτά στη διεθνή και την ελληνική αγορά», δήλωσε o κ. Γ. Βουρδουμπάς, ερευνητής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ., κ. Γ. Μπαουράκης, που επεσήμανε τις επιπτώσεις που έχει στις τιμές των προϊόντων η έλλειψη τεχνογνωσίας και καινοτομίας. «Εχουμε προϊόντα τέτοιας ποιότητας και δυστυχώς απολαμβάνουν μηδενικές τιμές σε επίπεδο παραγωγού, γιατί σε επίπεδο super market βλέπουμε άλλες τιμές. Υπάρχουν προοπτικές, αλλά οι δομές δεν λειτουργούν στην Ελλάδα. Εχουν εφαρμοστεί δεκάδες μοντέλα που όλα ήταν σε βάρος των παραγωγών. Οι μόνοι χαμένοι στην Ελλάδα είναι και οι παραγωγοί και οι καταναλωτές». Από μεριάς των εκπροσώπων επαγγελματικών ομάδων του πρωτογενούς τομέα ο κ. Ε. Τρικουνάκης από την Ομάδα Παραγωγών Εσπεριδοειδών 'Κορμός' τόνισε πως στον χώρο των εσπεριδοειδών επιβάλλεται η αξιοποίηση όλων των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης, ενώ για τον Σύλλογο Τυροκόμων Χανίων ο κ. Κωστάκης δήλωσε τη διάθεση των μελών του Συλλόγου να συνεργαστούν με Ερευνητικά Ιδρύματα για θέματα όπως η διαχείριση των αποβλήτων των τυροκομείων. Την κεντρική παρουσίαση του προγράμματος, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις έκανε ο κ. Γιώργος Αγγελάκης που τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και Ερευνητικών - Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εστιάζοντας σε καινοτόμες διαδικασίες και προϊόντα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα και αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου