Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
H μικρή επιτάχυνση του σεισμού έσωσε τα κτήρια
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/h-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%87%cf%85%ce%bd%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%ad%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b1/#ixzz2hin27ImK
Oπως χαρακτηριστικά αναφέρει «για την ανθεκτικότητα των κτηρίων μεγάλη σημασία έχει η ενδοθεμελιακή επιτάχυνση που μεταφέρεται σαν δύναμη στα θεμέλια μιας οικοδομής. Σεισμογράφος σε ιδιωτικό κτήριο στο κέντρο των Χανίων κατέγραψε αυτή την επιτάχυνση στα 0.14 G. Στα Χανιά σήμερα τα κτήρια κατσκευάζονται με δυνατότητες από 0.16 G σύμφωνα και με τον αντισεισμικό σχεδιασμό. Ενδέχεται μικρότεροι σεισμοί από τα 6.2 ρίχτερ των Χανίων να δώσουν μεγαλύτερη επιτάχυνση, μεγαλύτερα G.
Π.χ. στον σεισμό στην Αθήνα το 1999 είχαμε επιταχύνσεις πάνω από 0.25G όπως καταγράφηκε στον μετρητή του ΟΤΕ στην Πατησίων» επισημαίνει ο κ. Βόρδος.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Ανακοίνωση με αφορμή τον προχθεσινό σεισμό αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα μείωσης επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές (13η Οκτωβρίου) εξέδωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Αναλυτικά σημειώνει:
2«Ο σεισμός των Χανίων ήρθε να μας θυμίσει ξανά σε πόσο δυναμική και συνάμα τρωτή περιοχή, από άποψης φυσικών καταστροφών, ζούμε εμείς οι Έλληνες.
Η συνεχής προσέγγιση κατά περίπου 4 εκατοστά το χρόνο ανάμεσα στην Αφρική και το νότιο Αιγαίο, αναγκάζει την Κρήτη κατά διαστήματα να μετακινείται απότομα προς το νότο κατά τη διάρκεια των σεισμών και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως εχθές, να σκαρφαλώνει πάνω στην Αφρική. Η διαδικασία αυτή έχει δώσει στο παρελθόν το μεγαλύτερο σεισμό της Μεσογείου και πολλούς άλλους κοντά στα 8 Richter που ευτυχώς επαναλαμβάνονται μετά από πολλούς αιώνες. Όμως γνωρίζουμε καλά ότι όλο το νότιο Αιγαίο έχει μεγάλη σεισμικότητα με σεισμούς ποικίλων μεγεθών και διαφορετικών εστιακών χωρών, ενώ παράλληλα και άλλες γεωλογικές διεργασίες όπως τα ηφαίστεια μπορούν να μας επηρεάσουν.
Οι διάφορες μελέτες για τις επικείμενες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη συνηγορούν επίσης στο γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που μέσα στον τρέχοντα αιώνα θα επηρεαστεί σημαντικά από την άνοδο της θερμοκρασίας και την επακόλουθη μείωση των βροχοπτώσεων. Η πιθανότητα εμφάνισης έντονων περιόδων ξηρασίας είναι λοιπόν πολύ πιθανή, γεγονός που πρέπει να προβληματίζει όλους μας όσον αφορά στην χρήση του νερού αλλά και την προστασία μας από ακραία φαινόμενα.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για τις φυσικές καταστροφές και τα επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα που μπορούν να μας επηρεάσουν, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις για την εκπαίδευση και προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους. Ιδιαίτερα, για το φαινόμενο του σεισμού το οποίο είναι το μόνο που αδυνατούμε παντελώς να προβλέψουμε, η μόνη αντιμετώπιση είναι η σωστή πρόληψη. Ο σεισμικός προσομοιωτής του Μουσείου έχει φιλοξενήσει πάνω από 140.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν εκπονηθεί προσφέρουν τη δυνατότητα σε παιδιά και ενηλίκους να μάθουν για τις φυσικές καταστροφές και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής τους.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μείωσης των επιπτώσεων από τις Φυσικές Καταστροφές, το Μ.Φ.Ι.Κ. θα ήθελε να υπενθυμίσει στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης ότι τα παραδοτέα του προγράμματος RACCE που υλοποίησε είναι διαθέσιμα σε όλους με τη μορφή της Εκπαιδευτικής Μουσειοσκευής και της Κινητής Έκθεσης.
Τα παραδοτέα αυτά απευθύνονται σε μαθητές από το νήπιο μέχρι και το Γυμνάσιο και μπορεί να δανειστούν σε συνεννόηση με το Μουσείο. Σύντομα θα παραδοθούν στις τέσσερις διευθύνσεις του νησιού από δυο Μουσειοσκευές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σχολείων.
Παράλληλα, στον χώρο του Μουσείου λειτουργεί η περιοδική Εκθεση του RACCE ενώ κατόπιν ραντεβού υλοποιείται σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αξιοποιεί όλες τις σχετικές υποδομές (σεισμική τράπεζα, σεισμογράφο, δεξαμενή προσομοίωσης τσουνάμι κ.ά.). Το σύνολο των παραδοτέων του RACCE είναι διαθέσιμο σε όλους μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος: http://racce.nhmc.uoc.gr
Τονίζουμε τέλος, ότι για τη σωστή αντιμετώπιση των σεισμών απαιτείται ψυχραιμία, γνώση των σωστών μέσων προστασίας και προφύλαξης (τα οποία μπορούμε να γνωρίσουμε μέσα από την ιστοσελίδα του RACCE και του ΟΑΣΠ) και η αγνόηση φημών και ψευτοπροβλέψεων που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο πανικός».
Λιγότεροι μετασεισμοί λόγω μεγάλου βάθους
Το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) του σεισμού, στα δυτικά των Χανίων μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων και πολλών μετασεισμών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.
Όπως σημειώνει, όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος ενός σεισμού, τόσο πιο μακριά επεκτείνεται – εξαπλώνεται το κύμα και τόσο μικρότερους και λιγότερους μετασεισμούς προκαλεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και από κατοίκους του Φαλήρου, αν και το επίκεντρό του απέχει 274 χλμ. από την Αθήνα, ενώ συγχρόνως από το μεσημέρι του Σαββάτου έως χθες στις 11 το πρωί σημειώθηκαν 40 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο υψηλότερος ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σχετικά με το επίμαχο 48ωρο, που “κλείνει” σήμερα το απόγευμα, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι διεθνώς έχει αποδειχθεί πως κάθε ώρα που περνά ελαττώνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό. Στο 48ωρο, λοιπόν, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού θα έχουν μειωθεί κατά 85% κι αυτό θα επιτρέψει μια ασφαλή επιστημονική ανακοίνωση για άμβλυνση του κινδύνου.
Σχετικά με την περιοχή, όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι βρίσκεται στο λεγόμενο “Ελληνικό Τόξο” όπου συγκρούονται οι δύο τεκτονικές πλάτες της Ευρασίας και της Αφρικής. Το τόξο αυτό ξεκινά από τη Λευκάδα, διασχίζει τα νησιά του Ιουνίου, διαπερνά τη δυτική Πελοπόννησο, εκτείνεται στον νότιο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και ανεβαίνει ανάμεσα από τα Δωδεκάνησα.
Είναι γεγονός, σημειώνει ο κ. Μακρόπουλος, ότι η περιοχή είναι σεισμολογικά επιβαρυμένη και έχουν συμβεί αρκετά σημαντικοί σεισμοί, με κυριότερο αυτόν του 365 μ.Χ. μεγέθους 8,2 βαθμών και συγχρόνως το μεγαλύτερο τσουνάμι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά και στον 20ο αι. συνέβησαν αρκετοί σημαντικοί σεισμοί.
Ωστόσο, «δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση από την περιοχή» λέει ο κ. Μακρόπουλος. «Από τις 20 Μαΐου στο μυαλό μας βρισκόταν η περιοχή του Αιγαίου, όπου για δύο μήνες είχαμε μικρούς σεισμούς των 4 – 4,5 βαθμών. Μετά άρχισε η δραστηριότητα στο Καλλίδρομο, κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, κάτω από τη Λαμία, όπου σημειώθηκε σεισμός 5,1 βαθμών με τοπικές καταστροφές και 2.100 μετασεισμούς στη συνέχεια. Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν ήταν αναμενόμενος» σημείωσε ο ίδιος.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/h-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%87%cf%85%ce%bd%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%ad%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b1/#ixzz2himuCsqE
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου