Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013
ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Λιγότερα απορρίμματα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 05-10-2013 10:29:15
Μείωση απορριμμάτων. Παραγωγή κόμποστ. Οικολογική διαπαιδαγώγηση. Επιστροφή στις φυσικές δράσεις. Τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα είναι τα οφέλη από την οικιακή κομποστοποίηση που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν 100 Χανιώτες στα σπίτια τους εδώ και δύο μήνες. Το πρόγραμμα που υλοποιείται με τη στήριξη της ΔΕΔΙΣΑ και της 'Οικολογικής Πρωτοβουλίας' υλοποιείται κανονικά με τους μετέχοντες να δηλώνουν στα 'Χ.Ν.' εντυπωσιασμένοι από την πρόοδό του.
«Ανυπομονώ για το πρώτο κόμποστ»
«Από παλιά είχα ξεκινήσει υποτυπωδώς σε μία γωνιά του κήπου να κάνω κομποστοποίηση συγκεντρώνοντας τα υπολείμματα των τροφών. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και χρησιμοποίησα το κόμποστ στον κήπο μου. Ετσι αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά και στο πρόγραμμα της ΔΕΔΙΣΑ για μια πιο οργανωμένη δουλειά», είναι τα λόγια του κ. Ανδρέα Δρακάκη. Ολη η οικογένειά του είδε την δραστηριότητα της κομποστοποίησης σαν ένα 'χόμπι', σαν μια προσπάθεια μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΥ του Ακρωτηρίου. «Ολοι στην οικογένεια μπήκαμε σε μια διαφορετική φιλοσοφία. Πλέον δεν πετάμε όλα τα σκουπίδια σε μια τσάντα και από εκεί στον κάδο. Κάνουμε διαλογή, προσέχουμε που θα βάλουμε τα οργανικά και που τα ανακυκλώσιμα, εκπαιδευόμαστε και εμείς οι ίδιοι», εξηγεί ο συνομιλητής μας.
Σε ένα μικρό τμήμα του κήπου του, στον Βλητέ, μαζεύει τα επιτρεπόμενα απορρίμματα στον κάδο κομποστοποίησης με πολύ καλά αποτελέσματα. «Με τον κάδο η διαδικασία της κομποστοποίησης γίνεται πιο γρήγορα, δεν επεμβαίνουν ζώα και άλλοι εξωγενείς παράγοντες. Σε άλλους 4 μήνες θα έχω το πρώτο κόμποστ», τονίζει. Στον κάδο δεν ρίχνει κρέατα, ψάρια αλλά φυτικά απορρίμματα ψωμί, φύλλα από φρούτα, φλούδια από πατάτες, τσόφλια αυγών, φλούδες καρπουζιού και πορτοκάλια. «Διαπιστώνεται και εσείς ότι δεν υπάρχει καθόλου δυσοσμία! Ακόμα και με ανοικτό καπάκι! Οταν έχεις έστω και μια μικρή αυλή μπορείς σε συνδυασμό με την ανακύκλωση ή και κάποιο οικόσιτο ζώο να μειώσεις σε ποσοστό ακόμα και 95% τα απορρίμματά σου. Πλέον εμείς βγάζουμε μια σακούλα την εβδομάδα στον κάδο των σκουπιδιών. Τώρα περιμένω με ανυπομονησία να βγάλω το κόμποστ μου. Είμαι ενθουσιασμένος από την όλη διαδικασία», καταλήγει.
«Μειώσαμε πολύ τα απορρίμματα»
«Το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αποφάσισα να συμμετέχω σ? αυτό γιατί κάνει καλό στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα ήθελα να βάλω στην όλη διαδικασία και τα παιδιά μου», μας εξηγεί η κα Σταυρούλα Λεβάκη. Στον μικρό της κήπο, στο Κουμπελή, έχει τοποθετήσει τον μεγάλο πλαστικό κάδο, τον οποίο καθημερινά τροφοδοτεί με φλούδια φρούτων, λαχανικών, καθώς και με χόρτα. Σχεδόν 1.5 - 2 κιλά οργανικά απορρίμματα την ημέρα πηγαίνουν για κομποστοποίηση και όχι στον κάδο των κοινών απορριμμάτων. Τόσο η ίδια και ο σύζηγός της, όσο και τα δύο της παιδιά έχουν πάρει την υπόθεση πολύ ζεστά.
«Μειώσαμε τα απορρίμματά μας σημαντικά. Αυτό είναι ένα πρώτο καλό. Αρνητικό στην όλη προσπάθεια δεν υπάρχει. Στην αρχή υπήρχε μια ελαφριά μυρωδιά, που όμως οφείλονταν στο ότι εμείς δεν τα είχαμε ανακατέψει. Μόλις το κάναμε έπαψε η μυρωδιά. Γενικά είναι μια διαδικασία που θα ήταν καλό να αναπτυχθεί σε κάθε σπίτι ή ακόμα καλύτερα σε επίπεδο γειτονιάς ένας μεγάλος κάδος κομποστοποίησης που εκεί να ρίχνουν όλοι τα οργανικά απορρίμματα», εξηγεί η κ. Λεβάκη.
Η ίδια θα συνιστούσε ανεπιφύλακτα σε όλους να εφαρμόσουν την οικιακή κομποστοποίηση αφού όπως τονίζει «δεν κουράζει καθόλου και γρήγορα γίνεται συνήθεια. Αν η οικιακή κομποστοποίηση γίνονταν σε μεγαλύτερη έκταση τα οφέλη για το περιβάλλον, τον Δήμο, το κράτος,και για εμάς τους ίδιους θα ήταν πολύ περισσότερα».
«Οικολογία στην πράξη»
«Η γυναίκα μου έφτιαξε γεμιστά. Οτι υπολείμματα από το μαγείρεμα ντομάτες, πιπεριές, μαϊντανούς τα έβαλα μέσα στον κάδο. Τα συμπλήρωσα με ξερά φύλλα και έτσι κάνω κάθε μέρα», μας δηλώνει ο κ. Μιχάλης Ασημένιος που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό από μόνος του την κομποστοποίηση.
Μας δείχνει μάλιστα το κόμποστ που είχε παράγει παλιότερα το οποίο και χρησιμοποίησε για τις ανάγκες του κήπου του. Εχοντας την εμπειρία ξέρει καλά πως γίνεται η σωστή κομποστοποίηση. «Ο κάδος που μας έδωσαν βοηθάει πολύ, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης ίσως λόγω της κατασκευής του, καθώς αερίζεται καλύτερα. Ηδη τα πρώτα οργανικά έχουν αρχίσει να αποσυντίθεται και να σχηματίζουν το χώμα. Βέβαια το κόμποστ δεν το ρίχνω ως έχει στα φυτά, χρειάζεται για κάθε πχ. 300 γρ. κόμποστ να προσθέσουμε 700 γρ. χώματος. Αυτό λένε οι επιστήμονες», τονίζει. Σε κάθε Χανιώτη που πήρε κάδο δόθηκαν επίσης μια μικρή ζυγαριά για να μετράνε τις πρώτες ημέρες το βάρος των οργανικών απορριμμάτων που ρίχνουν στον κάδο και μια 'πιρούνα' για να ανακατεύουν τα οργανικά.
«Ζώντας στην επαρχία πιστεύω ότι αυτό το πράγμα είναι οικολογία στην πράξη. Θα έπρεπε να κάνουμε κάτι ανάλογο όλοι στα σπίτια μας, γιατί παράγοντας το δικό μας κόμποστ μειώνουμε των όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΥ και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου