Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Δικαιούνται αποζημίωση οι ελαιοπαραγωγοί
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 28 Οκτωβρίου 2013 8:54 πμ - Σχολιάστε
06-07Πρωτοφανής μείωση παραγωγής ελαιολάδου, η πρώτη εδώ και 20 χρόνια, σε επίπεδο Κρήτης, καταγράφουν οι εταιρείες τυποποίησης, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) που έγκαιρα είχε ενημερώσει τόσο το Υπουργείο, όσο και τον ΕΛ.Γ.Α.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. οι παραγωγοί δικαιούνται αποζημίωση, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταστράφηκε, αφού είχε αρχίσει να σχηματίζεται ο καρπός.
Σύμφωνα με στοιχεία του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ο μέσος όρος παραγωγής ελαιολάδου της τελευταίας 8ετίας ήταν 100.000 τόνοι και η μικρότερη παραγωγή ήταν 75.000 τόνοι. Είναι η πρώτη φορά εδώ και μία 20ετία που η φετινή παραγωγή αναμένεται να πέσει στις 35.000 τόνους.
«Από την περασμένη Ανοιξη είχαμε επισημάνει, ότι η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη και μάλιστα με υπόμνημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛ.Γ.Α. είχαμε εκτιμήσει ότι η μείωση της παραγωγής θα είναι της τάξης του 65 – 70%. Φαίνεται ότι τελικά σ’ αυτό το ποσοστό θα κυμανθεί από τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών και τις μεγάλες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου που στέλνουν διάφορους εμπειρογνώμονες να εκτιμήσουν την παραγωγή της Κρήτης, ώστε και αυτοί να… κανονίσουν τους λογαριασμούς τους», δηλώνει ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κ. Νίκος Μιχελάκης.
Οπως επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης «αυτή τη στιγμή η παραγωγή της Κρήτης εκτιμάτε ότι θα είναι γύρω στους 30 – 35.000 τόνους και ειδικά για το Ν. Χανίων λένε οι εμπειρογνώμονες ότι θα είναι 7.000 τόνοι μόνο. Κατά τη δική μας άποψη θα είναι λίγο παραπάνω 10.000 – 12.000 τόνοι. Επομένως, η παραγωγή θα είναι κατά πολύ μειωμένη. Πρόκειται για μία πραγματική καταστροφή και το κακό δεν είναι ότι θα έχουμε μόνο μείωση της παραγωγής, αλλά δεν θα υπάρχουν ούτε αποζημιώσεις»
ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Το πρόβλημα είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή στον ΕΛ.Γ.Α. από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. «Είχαμε αναφέρει στον ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές της Aνοιξης, εξαιτίας των νότιων ανέμων που είχαν πλήξει την εξέλιξη της ανθοφορίας σε διάφορα στάδια (άνθιση ή καρπόδεση). Σύμφωνα με αυτά που γράφει ο κανονισμός, ότι ζημιές γίνονται πριν την καρπόδεση δεν αποζημιώνονται παρά μόνο στην περίπτωση του παγετού. Κάτι εξοργιστικό, γιατί αποζημιώνονται οι παραγωγοί στην περίπτωση του παγετού και όχι των… υψηλών θερμοκρασιών κάτι που βάζει τη Νότια Ελλάδα σε μειονεκτικότερη θέση εν συγκρίσει με τη Β. Ελλάδα που έχει παγετούς. Αυτό υποβαθμίστηκε από τους αρμόδιους φορείς και τους φορείς των παραγωγών που αρκέστηκαν στις παρατηρήσεις προς τον ΕΛ.Γ.Α. ότι χρειάζεται μία τροποποίηση του κανονισμού».
Κατά τις εκτιμήσεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. οι ζημιές που έγιναν κατά τα 2/3 ενπίπτουν στις ζημιές που αποζημιώνει ο ΕΛ.Γ.Α. γιατί ένα μεγάλο μέρος της ζημίας ήταν και μετά την ανθοφορία. «Η σχοινοκαρπία και η καρπόπτωση που υπήρχε σε πολύ πρώιμο στάδιο δεν φάνηκε και δεν υπολογίστηκε. Αυτές οι ζημιές που ήταν το 60% θα πρεπε να αποζημιωθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. Δυστυχώς, δεν τονίστηκε αυτό ούτε από τις οργανώσεις των παραγωγών, ούτε από τους άλλους παράγοντες και μείναμε στις γενικολογίες του Υπουργείου και του οργανισμού. Οι παραγωγοί θα πρέπει να αποζημιωθούν και το ότι δεν αποζημιώνονται είναι ένα τεράστιο θέμα πολιτικό και ηθικό», ανέφερε ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης στέκεται και στο θέμα της δακοπροσβολής που ήταν πιο έντονη μετά τη ζημιά από τις μεγάλες θερμοκρασίες. «Οταν η παραγωγή είναι μικρή ο καρπός γίνεται πιο χοντρός, πιο πρώιμος και πιο εύκολος στην δακοπροσβολή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας του ελαιολάδου και ανάγκασε ορισμένους παραγωγούς να προβαίνουν σε ψεκασμούς καλύψεως και ολικής διαβροχής. Απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην έχουμε διάφορα “παρατράγουδα” από υπολείμματα των οργανοφωσφορικών αυτών στο λάδι μας».
Αναμονή… για τις τιμές ελαιολάδου
Ρωτήσαμε τον κ. Μιχελάκη, αν η μείωση της Κρητικής παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου ή αν η αυξημένη φέτος παραγωγή της Ισπανίας αποτελέσει ένα καλό “άλλοθι” για τις αγορές να τις κρατήσουν για άλλη μία φορά χαμηλές. «Η παραγωγή της Ισπανίας θα είναι αυξημένη, δεν θα είναι ρεκόρ, αλλά της τάξης των 1.3 εκ. τόνων. Και μόνο με την ανακοίνωση της υψηλής παραγωγής έχει οδηγήσει την αγορά στην Ισπανία σε μία πτωτική τάση σε ότι αφορά τις τιμές. Ηδη από τα τέλη του Σεπτέμβρη μέχρι και τώρα ακολουθούν μία πτωτική πορεία από 2.70 – 2.80 τον Αύγουστο, έφτασε στις 2.30 ευρώ το κιλό σήμερα. Στην Κρήτη δεν υπάρχει η ίδια πορεία και στην Ελλάδα γενικότερα, οι τιμές διατηρούνται ακόμα σε καλό επίπεδο όπως δείχνει και το δελτίο τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Ομως, δεν ξέρουμε προς τα πού θα κινηθούν και πού θα φτάσουν, γιατί οπωσδήποτε οι τιμές στην Ισπανία θα έχουν επίδραση και στην Κρήτη που δεν ξέρουμε μέχρι ποιο σημείου θα συμπαρασύρουν τις τιμές προς τα κάτω», απαντάει ο κ. Μιχελάκης.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/dikeounte-apozimiosi-eleoparagogi/#ixzz2j8bg6U7j
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου