Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Πρωτοφανής καταστροφή της ελαιοπαραγωγής
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 26 Οκτωβρίου 2013 10:51 πμ - Σχολιάστε
PAPADAKHSΜε το σταγονόμετρο θα μετρήσουν φέτος το ελαιόλαδο οι παραγωγοί του Νομού Χανίων. Η παραγωγή σύμφωνα με όλα τα στοιχεία θα είναι στο 1/3 της μέσης ετήσιας παραγωγής προκαλώντας σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας για τους αγρότες. Τα “Χ.Ν.” έκαναν ένα οδοιπορικό στο Γεράνι, στις Βρύσες Κυδωνίας, στο Πολεμάρχι, στις Βουκολιές, στα Νεριανά, σε χωριά της Κισάμου και κατέγραψαν μία πρωτοφανή εικόνα στους ελαιώνες, με τις ελιές να φαίνονται στα περισσότερα δέντρα μόνο με… κιάλια.
«Εχω 700 ρίζες ελιές και σε μία καλή χρονιά έκανα 7 – 8 τόνους λάδι. Σε μία κακή χρονιά 4 – 5 τόνους. Αυτή τη στιγμή στις Βρύσες Κυδωνίας η παραγωγή είναι μηδενική», μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης. Με το αγροτικό του, μας κάνει μια βόλτα στους ελαιώνες της περιοχής. Εκεί που συνήθως τα δέντρα έγερναν φορτωμένα από καρπό, τώρα δεν υπάρχει ελαιόκαρπος ούτε για δείγμα!
ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΑ
Στη θέση “Καλυβάς” Βρυσών μας εξηγεί είναι από τις πιο παραγωγικές περιοχές του χωριού. «Φέτος δεν υπάρχει παραγωγή και οι λίγες ελιές που υπάρχουν θα τις “φάει” η ανομβρία. Τις 200 ελιές που έχω εδώ δεν θα έρθω καθόλου να τις μαζέψω. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων του Μαΐου. Στην ουσία έχει να βρέξει από το Φεβρουάριο, ενώ έκανε ζέστες μεγάλες και με διάρκεια. Μέσα σ’ όλα αυτά δούλεψε και ο δάκος. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα υπάρχουν παραγωγοί που δεν θα κάνουν λάδι, ούτε για τη σαλάτα τους», λέει.
Πιο κάτω στο Γεράνι η εικόνα που συναντάμε είναι η ίδια. «Αν όλη η περιοχή του Γερανίου έκανε 200 τόνους λάδι αυτή τη χρονιά δεν θα κάνει ούτε δέκα. Αυτή είναι η αλήθεια. Προσωπικά, αν δεν πέσουν οι ελιές από τα δέντρα μου πιθανόν να βγάλω 100 κιλά. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα ανησυχώ πολύ μήπως επανέλθουμε στα κατοχικά χρόνια», μας λέει ο κ. Μανώλης.
ΣΤΙΣ ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ
kampoyrakhsΙδια η κατάσταση και στα χωριά των Βουκολιών, μία από τις πιο ελαιοπαραγωγικές περιοχές των Χανίων. «Στην “κούφια” βεντέμα έκανα 2 – 3 τόνους λάδι. Τώρα, είναι ζήτημα αν θα κάνω 100 κιλά γιατί και οι λίγες ελιές που έμειναν τις έφαγε ο δάκος. Εχουμε τα χαράτσια, πάνε να μας φορολογήσουν και τα κτήματα, δεν θα έχουμε ούτε λάδι. Πλέον δεν βγαίνουμε, η κατάστασή μας είναι απελπιστική. Ανθρωπος που έκανε περισσότερο λάδι από μένα, φέτος δεν θα κάνει ούτε μία κανίστρα!», λέει ο κ. Δημήτρης Καμπουράκης.
daskalakhs-stamatakhs«Η παραγωγή είναι τόσο μειωμένη που σκεφτόμαστε σοβαρά να μην ανοίξουμε καν το ελαιουργείο μας. Αφού από 200 τόνους που βγάζαμε ως χωριό πλέον δεν υπάρχουν ούτε δέκα. Ξέρω ότι πολύς κόσμος δεν θα πάει να μαζέψει καν την παραγωγή του», εξηγεί ο κ. Βασίλης Σταματάκης, βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος στον αγροτικό συνεταιρισμό του Πολεμαρχίου. Ο ίδιος αναρωτιέται από τη στιγμή που υπάρχει ο ΕΛ.Γ.Α., γιατί δεν κάνει το αυτονόητο να αποζημιώσει του παραγωγούς.
«Η ζημιά στην παραγωγή μας στο Πολεμάρχι είναι 90%. Εμείς από 1 τόνο λάδι που βγάζαμε θα είμαστε ικανοποιημένοι αν βγάλουμε 100 κιλά. Ο νοτιάς του Μαΐου προκάλεσε μεγάλη ζημιά και ακολούθησε και ο δάκος. Εχουμε και τους φόρους στα αγροτεμάχια, που θα είναι η τελική “κατραπακιά” για τους αγρότες», είναι τα λόγια του Ιάκωβου Δασκαλάκη.
ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
fylladitakhsΜε 1.000 ελιές περιουσία και με πολύ εργασία κάθε χρόνο μαζεύοντας ελαιόλαδο “συμμισιακό” ο κ. Ματθαίος Φυλλαδιτάκης δεν έχει ξαναζήσει αυτό που βιώνει φέτος. «Με τις ελιές που μάζευα συμμισιακές έκανα 18 τόνους. Φέτος, αν κάνω 1.5 τόνο θα πρέπει να είμαι και ευχαριστημένος. Δουλεύει η γυναίκα μου ξενοδοχοϋπάλληλος με 650 ευρώ και θα βγάζει πιο πολλά λεφτά από έναν παραγωγό με 1.000 ελαιόδεντρα. Στο τέλος θα μας μείνει ένα δέντρο για να φουρκιστούμε!», επεσήμανε. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στη φορολόγηση των αγροτών. «Τώρα με το χαράτσι πραγματικά θα πληρώνουμε φόρο για μηδενικό εισόδημα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είμαστε εξοργισμένοι. Ο κ. Χαρακόπουλος σπεύδει να αποζημιώσει στον κάμπο, όταν έχουν προβλήματα με το βαμβάκι και το στάρι. Από το αυλάκι και κάτω φαίνεται ότι μας αντιμετωπίζουν σαν παιδιά άλλου θεού», είναι τα λόγια του.
foyntoylakhsΣτο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μανώλης Φουντουλάκης. «Πλέον πάνε να μας φορολογήσουν και την κότα που έχουμε σπίτι μας», τονίζει και συμπληρώνει «δεν μας φτάνουν οι καταστροφές και οι ζημιές στην παραγωγή, αλλά πάνε να φορολογήσουν και το χωράφι μας, το εργαλείο μας. Δεν ειναι δυνατόν να φορολογηθούν τα εργαλεία του αγρότη. Να φορολογείται η παραγωγή το καταλαβαίνω, αλλά και τα οικόπεδα;».
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ανησυχία και προβληματισμός
Εντονη ανησυχία και προβληματισμός για τη φετινή παραγωγή επικρατεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χανίων. «Στους 30.000 τόνους ανέρχονταν μια καλή παραγωγή. Η αρχική μας εκτίμηση ήταν ότι φέτος θα παραχθούν 17.000 τόνοι, το αναθεωρήσαμε στους 14.000 και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι ακόμα πιο χαμηλή», μας είπε ο γεωπόνος κ. Βογιατζάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζάκη δύο είναι οι βασικές αιτίες για τη μειωμένη παραγωγή:
1. Οι κακές καιρικές συνθήκες τον Μάιο που έκαψαν τους ανθούς και δεν επέτρεψαν την καρπόδεση.
2. Η προσβολή του δάκου που ήταν πολύ μεγάλη, γιατί είχαμε μεγάλους πληθυσμούς και ελάχιστη παραγωγή ελιάς.
Οι ελιές που θα κάνουν κάποια παραγωγή είναι κυρίως οι “τσουνάτες” στα ορεινά του Σελίνου, σε Πρασσέ, Σέμπρωνα στον Δήμο Πλατανιά.
Μεγάλη η ζημιά στην Κίσαμο
KISAMOSΑπελπιστική είναι η κατάσταση και στα ελαιοπαραγωγικά χωριά της Κισάμου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι ελαιώνες δεν δίνουν ούτε μισό κιλό ελαιόλαδο. «Από 15 τόνους ελαιόλαδο που παράγαμε και μαζεύαμε και με τις “συμμισιακές” ελιές, φέτος με πολύ κόπο θα κάνουμε 3 τόνους, αν κάνουμε. Για μας που είμαστε επαγγελματίες αγρότες είναι καταστροφή», λέει στα “Χ.Ν.” ο κ. Γ. Πατερομιχελάκης από τις Λουσακιές Κισάμου.
Ανάλογη είναι η εικόνα στον κάμπο της Κισάμου, στα Καλουδιανά, το Δραπανιά, τα Καλλεργιανά και τις Καλάθενες.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/protofanis-katastrofi-tis-eleoparagogis/#ixzz2iw0OpY6v
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου